صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

گشایش همایش بین المللی ایران شناسی اوراسیا با سخنرانی صالحی امیری

۰۲ مهر ۱۳۹۵ - ۲۱:۰۰:۰۱
کد خبر: ۲۲۴۱۴۲
دسته بندی‌: فرهنگی ، عمومی
همايش بين المللي ايران شناسی اوراسيا با سخنرانی مشاور رييس جمهور و رييس سازمان اسناد و كتابخانه ملی در دانشگاه دولتی علوم انسانی روسيه گشايش يافت.
به گزارش گروه فرهنگی ، همايش بين المللی ايران شناسی اوراسيا، با حضور هیاتی از ایران در روسیه، آغاز به کار کرد. در این همایش سید رضا صالحی امیری، با بیان اینکه اولین رمز ماندگاری فرهنگ ایرانی، انعطاف پذیری است و فرهنگ ایرانی از تعصب ساختگی و تحجر به دور است، دومین ویژگی این فرهنگ را انطباق پذیری دانست و افزود: تجربه تاریخی ما در دوران هخامنشی نشان می‌دهد که دولت مرکزی 72 ملت را تحت سیطره خود داشت اما همه این ملت‌ها با 72 زبان، نژاد و آداب و رسوم حول یک فرهنگ ملی، گرد آمده بودند.

او ادامه داد: سومین رمز ماندگاری فرهنگ ایرانی زبان فارسی است. مجموعه شعر،‌ ادبیات و نسخ خطی که در اختیار داریم، نشان می‌دهد که زبان فارسی عامل ماندگاری فرهنگ ایرانی است.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، با بیان اینکه چهارمین رمز ماندگاری فرهنگ ایرانی مقاومت است، اظهار کرد: حملاتی به ایران مانند حمله مغول‌ها، کمترین لطمه‌ای را به زبان، آداب و رسوم ایرانی وارد نکرد. امرز فرهنگ روسیه هم در مقابل فرهنگ غربی مقاومت کرده است.

صالحی امیری پنجمین ویژگی فرهنگ ایرانی را عقلانیت فرهنگی دانست و تصریح کرد: فرهنگ ایرانی با تحجر و انسداد هیچ نسبتی ندارد. اگر امروز می‌بینید که خاورمیانه در آتش می‌سوزد،‌ناشی از تعصب فرهنگی است و ایران به دلیل عقلانیت فرهنگی، از این فضا به دور است.

او با تاکید بر اینکه جوهر فرهنگ ایرانی از خشونت بیزار است، خاطرنشان کرد: ما و روسیه در مقابل تحجر، دژ مستحکمی را ایجاد کرده‌ایم. اگر امروز می‌بینید فرهنگ ایرانی حیات دارد، به دلیل عقلانیت فرهنگی است.

مشاور رئیس جمهور به ششمین ویژگی فرهنگ ایرانی که تنوع فرهنگی است، اشاره و بیان کرد: آذری‌ها، کردها، بلوچ‌ها و ترکمن‌ها، بخش عمده‌ای از جمعیت ایران را تشکیل می‌دهند اما با وجود این تنوع،‌ شاهد یک انسجام در کشور هستیم.

صالحی امیری با تاکید بر اینکه چرایی مانایی فرهنگ ایرانی، پذیرش تنوع فرهنگی است، اضافه کرد: هفتمین عامل ماندگاری فرهنگ ایرانی میراث غنی فرهنگی آن است. سرزمین ایران رمزآلود است و نمادهای زیادی از هویت ایرانیان زیر زمین است.

او هشتمین ویژگی فرهنگ ایرانی رااخلاق گرایی، صلح، سازش و دوستی عنوان کرد و گفت: فرهنگ ایرانی با مفاهیم اخلاقی عجین شده است.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی، در پایان با بیان اینکه نهمین ویژگی فرهنگ ایرانی گفت‌وگوی فرهنگی است و به همین دلیل، به دیپلماسی فرهنگی باور داریم، اذعان کرد: دهمین ویژگی فرهنگ ایرانی نوگرایی فرهنگی است. فرهنگ ایرانی درک لازم را از بازسازی و نوسازی فرهنگی در خود ایجاد کرده است.

در ادامه این برنامه مهدی سنایی، سفیر ایران در روسیه نیز، با بیان اینکه ایرانشناسی و آموزش زبان فارسی، عامل مهمی در گسترش و تقویت ارتباطات بین مردم ایران و دیگر مردم جهان است، افزود: کشور ایران به گواه صاحب نظران، خاستگاه یکی از غنی‌ترین و کهن‌ترین تمدن‌های جهان و دارای آثار بی‌شمار و درخشان است.

او ادامه داد: در قرون گذشته، محققان، متفکران و ادیبان کشورهای مختلف، از جمله قلمروی کشورهای اوراسیا برای شناخت و معرفی ایران و زبان و ادبیات فارسی، تلاش کرده‌اند .ایران و روسیه، نزدیک به 500 سال روابط سیاسی رسمی دارند و وجود گنجینه‌ای از نسخ خطی، اسناد و اقلام ایرانی در موزه‌ها و مراکز پژوهشی روسیه، فعالیت صدها ایران‌شناس طی دو قرن گذشته در روسیه و تولید آثار ارزشمند علمی ایران‌شناسان روس، موجب اهمیت این کشور در زمینه ایران‌شناسی شده است.

سفیر ایران در روسیه با بیان اینکه برای تقویت این شناخت بهره‌وری از همکاری دانشمندان و پژوهشگران سراسر جهان و شکل‌گیری انجمن‌های تخصصی میان ایران‌شناسان در قلمرو گسترده‌تر جغرافیایی و تعامل آنها بسیار موثر است، بیان کرد: هدف اصلی شکل‌گیری انجمن ایران‌شناسی اوراسیا، توسعه ایران‌شناسی در منطقه روس زبان است. این انجمن می‌تواند محلی برای تعامل ایران‌شناسان در منطقه آسیای مرکزی، قفقاز، روسیه و دیگر کشورهای روس زبان باشد.

سنایی ادامه داد: با وجود تلاش‌های ارزشمند انجام شده، ایران‌شناسی همچنان نیازمند بررسی‌های بیشتر و حمایت نهادهای فرهنگی است.

او تاکید کرد: نهادهای مختلف فرهنگی جمهوری اسلامی هر یک می‌توانند سهمی برای تقویت ایران‌شناسی داشته باشند که سازمان اسناد و کتابخانه ملی، بنیاد سعدی، فرهنگستان زبان و ادب فارسی، بنیاد ایران شناسی، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری از جمله نهادهای فعال فرهنگی جمهوری اسلامی در این عرصه هستند.

سفیر ایران در روسیه همچنین با اشاره به حضور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی و مشاور رئیس جمهوری، در همایش مسکو گفت: این سازمان بزرگ‌ترین مخزن میراث مکتوب ایران را گردآوری کرده و با نهادهای مشابه در کشورهای دیگر و سازمان‌های بین‌المللی مرتبط همکاری دارد.

در آغاز اين همايش نیز رئيس دانشگاه علوم انساني روسيه، در سخناني بیان کرد: اتاق ایران در دانشگاه ما سال‌ها است که در زمینه ایران‌شناسی فعالیت دارد.

او با اشاره به اینکه همکاری‌ها در زمینه خاور میانه در روابط دو کشور در مقطع کنونی، موثر است، تصریح کرد: در چارچوب کشورهای مشترک‌المنافع، مطالعات و پژوهش‌های مشترکی خواهیم داشت. تاسیس انجمن ایران‌شناسی اوراسیا در تعمیق روابط بسیار موثر خواهد بود.

گفتنی است کنفرانس بین‌المللی ایران‌شناسی اوراسیا در دو روز با شرکت کارشناسان و اساتید برجسته این حوزه از کشورهای مختلف از جمله ایران، روسیه، چین، ژاپن، آمریکا، لهستان، انگلستان، قزاقستان، تاجیکستان و ارمنستان در مسکو برگزار می‌شود. مقاله‌های ارائه شده در این کنفرانس در هفت بخش تخصصی ارائه شده و ایران‌شناسان در حوزه‌های تاریخ، فرهنگ، تمدن و ایران به بحث و تبادل نظر می‌پردازند.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *