تجاری سازی دستاوردهای علمی موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور با مشارکت بخش خصوصی
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور برای تولید و تجاری سازی محصولات شیلاتی با بخش خصوصی همکاری میکند و محققان علوم شیلاتی تاکنون تولید دانش فنی ۴۰ محصول فناورانه را در کارنامه تحقیقاتی به ثبت رسانده اند.
- بنا به اعلام وزارت جهاد کشاورزی، محمود بهمنی در مراسم افتتاحیه تولید مشارکتی موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور با بخش خصوصی، گفت: تجاری سازی دستاوردهای علمی این موسسه و تولید محصولات فناورانه شیلاتی، دستاوردی بزرگ با رویکرد آینده نگری در سال تولید، پشتیبانیها و مانع زداییها است.
رئیس موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور افزود: محققان علوم شیلاتی تاکنون تولید دانش فنی ۴۰ محصول فناورانه را در کارنامه تحقیقاتی به ثبت رسانده اند.
وی با اشاره به تاریخچه ۱۰۳ ساله تحقیقات شیلات در ایران افزود: در چارچوب موافقتنامهای که در سال ۱۳۷۲ با هدف تولید و بهره برداری بهینه از آبزیان (به ویژه کیلکا ماهیان) بین وزارت جهاد کشاورزی و برنامه عمران سازمان ملل متحد (UNDP) به امضا رسید، عملیات اجرایی احداث و راه اندازی مرکز ملی تحقیقات فرآوری آبزیان، آغاز و در سال ۱۳۸۰ با محوریت تولید و مصرف فرآوردههای خمیری ماهی به بهره برداری رسید و در اختیار شرکت بازرگانی شیلات وقت قرار گرفت.
بهمنی اظهار داشت: با توجه به وجود ظرفیتهای تحقیقاتی مناسب، این مرکز در سال ۱۳۸۳ با هدف انجام تحقیقات تخصصی در زمینه فرآوری، حفظ کیفیت، تولید محصولات با ارزش افزوده و تکمیل زنجیره ارزش به موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور ملحق شد و از همان زمان با عنوان مرکز ملی تحقیقات فرآوری آبزیان تحت نظارت و مدیریت موسسه، نتایج حاصل از تحقیقات فرآوری آبزیان در کشور را برای بهره برداری به بخشهای دولتی و خصوصی ارایه کرده است.
رئیس موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور با بیان این که آخرین فعالیتهای تولیدی مرکز، به صورت جسته و گریخته در سال ۱۳۹۲ بوده است، عنوان کرد: از آن پس به رغم فراخوانهای عمومی متعدد برای ورود بخش خصوصی و فعال سازی مجدد خط تولید مرکز، متاسفانه استقبالی صورت نگرفت تا آن که سیاستهای دولت و رویکرد کشور برای بهره برداری از امکانات و عرصههای دولتی نیز دستخوش تغییر شد.
وی اظهار داشت: تاکنون پروژههای ارزشمندی در مجموعه موسسه، حول سه محور «حفظ کیفیت و افزایش عمرماندگاری آبزیان و فرآوردههای شیلاتی»، «تنوع بخشی غذاهای دریایی» و «استخراج ترکیبات زیستی فراسودمند و زیست فعال» با هدف بهره برداری حداکثری از منابع شیلاتی کشور اجرا شده است.
بهمنی گفت: علاوه بر تجربیات علمی و میدانی، تجاری سازی دانش فنی تولید محصولات مختلف شامل فرمولاسیونهای مختلف غذاهای دریایی آماده، ترکیبات زیستی نظیر ژلاتین ماهی از زائدات گونههای مختلف آبزیان و هیدروکلوئیدهای قابل استخراج از جلبکها شامل آگار، آلژینات، کاراگینان، کیتین و مشتقات آن از زائدات سخت پوستان از جمله اقدامات ارزشمند این موسسه به شمار میرود.
وی با اشاره به برگزاری مزایده عمومی اسفند ماه ۱۳۹۹ در خصوص مشارکت در سالن فرآوری آبزیان و تولید محصول توسط بخش خصوصی، اذعان داشت: یکی از شرکتهای بخش خصوصی، با ارایه بهترین پیشنهاد و دارا بودن صلاحیت عمومی و اختصاصی به عنوان برنده مزایده، برای مدت سه سال انتخاب و قرارداد تولیدات مشارکتی با آن شرکت، منعقد شده است.
بهمنی، راه اندازی مجدد خط تولید مرکز ملی تحقیقات فرآوری آبزیان را پس از ۵ ماه تلاش، دستاورد مهمی دانست و بیان کرد: فعال سازی مجدد سالن تولید مرکز پس از نزدیک به ۸ سال توقف و فراهم سازی بستر اجرایی دستاوردهای پژوهشی در زمینه تنوع بخشی غذاهای دریایی و بهره برداری بهینه از منابع شیلاتی کشور، به ویژه آبزیان کم طرفدار و ارزان قیمت، با مشارکت مستقیم بخش خصوصی از مهمترین اهداف قرارداد مذکور محسوب میشود.
رئیس موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور با بیان این که بخش خصوصی برای این منظور، ۲۸۰ میلیارد ریال، سرمایه گذاری کرده است، افزود: مشارکت در سرمایه گذاری و اجرای عملیات تولید اعم از فرآوری، عمل آوری و بسته بندی گونههای مختلف آبزیان، به صورت گوشت چرخ شده بدون استخوان (minced) و انواع فرآوردههای برپایه آن، نظیر کوفته، برگر، کباب لقمه و ناگت، با و یا بدون روکش سوخاری، به صورت خام و یا سرخ شده، انواع فیله ساده و طعم دار شده، محصولات دودی گرم، مارینادها (ترشی ماهی)، خمیر آماده مصرف ماهی، آبزیان خشک طعم دار، پودر سوپ، پودر پروتیبن تغلیظ شده ماهی و سایر تولیدات با استفاد از امکانات موجود، با پشتیبانیهای فنی و علمی پژوهشگران موسسه از مهمترین موضوعات این قرارداد است.
وی ابراز امیدواری کرد که این قرارداد، موجب ارتقای فرهنگ و بهبود الگوی مصرف آبزیان، افزایش تقاضا برای محصولات شیلاتی و ترغیب سرمایه گذاران برای ورود به این عرصه شود.
بهمنی گفت: با انعقاد این قرارداد حداقل برای ۶۰ نفر به طور مستقیم در سال جاری و تا ۱۵۰ نفر در سالهای آینده از افراد بومی منطقه اشتغال ایجاد میشود.
وی در پایان، عنوان کرد: قرارداد تولید مشارکتی محصولات شیلاتی با بخش خصوصی، براساس ضوابط ابلاغی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در خصوص قراردادهای مشارکت در تکمیل و توسعه فناوری و با هدف برون سپاری دستاوردهای پژوهشی در زمینه فرآوری آبزیان و اجرای مطالعات مشترک با بخش خصوصی، منعقد شده است و بدیهی است انجام پروژههای مشترک طی مدت زمان اجرای قرارداد منوط به تفاهمات بعدی و عقد قراردادهای جداگانه خواهد بود.
رئیس موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور افزود: محققان علوم شیلاتی تاکنون تولید دانش فنی ۴۰ محصول فناورانه را در کارنامه تحقیقاتی به ثبت رسانده اند.
وی با اشاره به تاریخچه ۱۰۳ ساله تحقیقات شیلات در ایران افزود: در چارچوب موافقتنامهای که در سال ۱۳۷۲ با هدف تولید و بهره برداری بهینه از آبزیان (به ویژه کیلکا ماهیان) بین وزارت جهاد کشاورزی و برنامه عمران سازمان ملل متحد (UNDP) به امضا رسید، عملیات اجرایی احداث و راه اندازی مرکز ملی تحقیقات فرآوری آبزیان، آغاز و در سال ۱۳۸۰ با محوریت تولید و مصرف فرآوردههای خمیری ماهی به بهره برداری رسید و در اختیار شرکت بازرگانی شیلات وقت قرار گرفت.
بهمنی اظهار داشت: با توجه به وجود ظرفیتهای تحقیقاتی مناسب، این مرکز در سال ۱۳۸۳ با هدف انجام تحقیقات تخصصی در زمینه فرآوری، حفظ کیفیت، تولید محصولات با ارزش افزوده و تکمیل زنجیره ارزش به موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور ملحق شد و از همان زمان با عنوان مرکز ملی تحقیقات فرآوری آبزیان تحت نظارت و مدیریت موسسه، نتایج حاصل از تحقیقات فرآوری آبزیان در کشور را برای بهره برداری به بخشهای دولتی و خصوصی ارایه کرده است.
رئیس موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور با بیان این که آخرین فعالیتهای تولیدی مرکز، به صورت جسته و گریخته در سال ۱۳۹۲ بوده است، عنوان کرد: از آن پس به رغم فراخوانهای عمومی متعدد برای ورود بخش خصوصی و فعال سازی مجدد خط تولید مرکز، متاسفانه استقبالی صورت نگرفت تا آن که سیاستهای دولت و رویکرد کشور برای بهره برداری از امکانات و عرصههای دولتی نیز دستخوش تغییر شد.
وی اظهار داشت: تاکنون پروژههای ارزشمندی در مجموعه موسسه، حول سه محور «حفظ کیفیت و افزایش عمرماندگاری آبزیان و فرآوردههای شیلاتی»، «تنوع بخشی غذاهای دریایی» و «استخراج ترکیبات زیستی فراسودمند و زیست فعال» با هدف بهره برداری حداکثری از منابع شیلاتی کشور اجرا شده است.
بهمنی گفت: علاوه بر تجربیات علمی و میدانی، تجاری سازی دانش فنی تولید محصولات مختلف شامل فرمولاسیونهای مختلف غذاهای دریایی آماده، ترکیبات زیستی نظیر ژلاتین ماهی از زائدات گونههای مختلف آبزیان و هیدروکلوئیدهای قابل استخراج از جلبکها شامل آگار، آلژینات، کاراگینان، کیتین و مشتقات آن از زائدات سخت پوستان از جمله اقدامات ارزشمند این موسسه به شمار میرود.
وی با اشاره به برگزاری مزایده عمومی اسفند ماه ۱۳۹۹ در خصوص مشارکت در سالن فرآوری آبزیان و تولید محصول توسط بخش خصوصی، اذعان داشت: یکی از شرکتهای بخش خصوصی، با ارایه بهترین پیشنهاد و دارا بودن صلاحیت عمومی و اختصاصی به عنوان برنده مزایده، برای مدت سه سال انتخاب و قرارداد تولیدات مشارکتی با آن شرکت، منعقد شده است.
بهمنی، راه اندازی مجدد خط تولید مرکز ملی تحقیقات فرآوری آبزیان را پس از ۵ ماه تلاش، دستاورد مهمی دانست و بیان کرد: فعال سازی مجدد سالن تولید مرکز پس از نزدیک به ۸ سال توقف و فراهم سازی بستر اجرایی دستاوردهای پژوهشی در زمینه تنوع بخشی غذاهای دریایی و بهره برداری بهینه از منابع شیلاتی کشور، به ویژه آبزیان کم طرفدار و ارزان قیمت، با مشارکت مستقیم بخش خصوصی از مهمترین اهداف قرارداد مذکور محسوب میشود.
رئیس موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور با بیان این که بخش خصوصی برای این منظور، ۲۸۰ میلیارد ریال، سرمایه گذاری کرده است، افزود: مشارکت در سرمایه گذاری و اجرای عملیات تولید اعم از فرآوری، عمل آوری و بسته بندی گونههای مختلف آبزیان، به صورت گوشت چرخ شده بدون استخوان (minced) و انواع فرآوردههای برپایه آن، نظیر کوفته، برگر، کباب لقمه و ناگت، با و یا بدون روکش سوخاری، به صورت خام و یا سرخ شده، انواع فیله ساده و طعم دار شده، محصولات دودی گرم، مارینادها (ترشی ماهی)، خمیر آماده مصرف ماهی، آبزیان خشک طعم دار، پودر سوپ، پودر پروتیبن تغلیظ شده ماهی و سایر تولیدات با استفاد از امکانات موجود، با پشتیبانیهای فنی و علمی پژوهشگران موسسه از مهمترین موضوعات این قرارداد است.
وی ابراز امیدواری کرد که این قرارداد، موجب ارتقای فرهنگ و بهبود الگوی مصرف آبزیان، افزایش تقاضا برای محصولات شیلاتی و ترغیب سرمایه گذاران برای ورود به این عرصه شود.
بهمنی گفت: با انعقاد این قرارداد حداقل برای ۶۰ نفر به طور مستقیم در سال جاری و تا ۱۵۰ نفر در سالهای آینده از افراد بومی منطقه اشتغال ایجاد میشود.
وی در پایان، عنوان کرد: قرارداد تولید مشارکتی محصولات شیلاتی با بخش خصوصی، براساس ضوابط ابلاغی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در خصوص قراردادهای مشارکت در تکمیل و توسعه فناوری و با هدف برون سپاری دستاوردهای پژوهشی در زمینه فرآوری آبزیان و اجرای مطالعات مشترک با بخش خصوصی، منعقد شده است و بدیهی است انجام پروژههای مشترک طی مدت زمان اجرای قرارداد منوط به تفاهمات بعدی و عقد قراردادهای جداگانه خواهد بود.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *