توصیههای تغذیهای برای دانشآموزان؛ از ویژگیهای وعدههای صبحانه تا خوراکیهایی که باید در مدرسه مصرف شود
یکی از دغدغههای اصلی والدین تغذیه فرزندشان در مدرسه است چراکه این امر علاوه بر رشد جسمانی بر هوش و یادگیری دانشآموزان تاثیر بسزایی دارد.
یکی از مهمترین بخشهای تغذیه دانشآموزان صبحانه است
عبدالرضا نوروزی، متخصص تغذیه و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران در گفتوگو با میزان به بیان توصیههایی در رابطه با تغذیه مناسب برای دانشآموزان پرداخت و ضمن اشاره به اینکه یکی از مهمترین بخشهای تغذیه دانشآموزان صبحانه است و یکی از مشکلات تغذیهای که در رابطه با کودکان با آن مواجه هستیم حذف این وعده غذایی است، گفت: طرح پژوهشی در ۱۱ استان کشور در رابطه با عادتهای غذایی کودکان و اینکه چه عواملی سبب بروز چاقی در آنان میشود، انجام شده است چراکه یکی از مهمترین مشکلاتی که در کودکان با آن مواجه هستیم چاقی است؛ این پژوهش نشان داد که شایعترین عادت بد در میان کودکان چاق حذف صبحانه است و از این رو دانشآموزان حتما باید صبحانه بخورند.
وی با بیان اینکه دانشآموزان باید حتما قبل از رفتن به مدرسه صبحانه بخورند و لقمهای که در زنگ تفریح اول خورده شود صبحانه محسوب نمیشود، ادامه داد: پدر و مادرها نباید وظیفه آماده کردن صبحانه را به خود کودک واگذار کنند بلکه لازم است صبحانهای ساده سالم و آماده در اختیار او بگذارند تا پیش از خروج از خانه مصرف کند. صبحانه حتما باید حاوی مایعات باشد چراکه بدن کودک کم آب شده، همچنین بهتر است همراه با مایعات از قند ساده نیز استفاده شود. میتوان برای صبحانه دانشآموزان در تمام سنین از چای شیرین، چای نبات و چای و خرما استفاده کرد.
این متخصص تغذیه با اشاره به اینکه لازم نیست صبحانه مفصل باشد و پنیر سفید و نان از بهترین گزینهها هستند، افزود: میتوان کودکان را عادت داد که همراه آن از خیار و گوجه فرنگی استفاده کنند که در گروه سبزیجات قرار میگیرد و همچنین استفاده از مغزدانهها نظیر گردو و بادام زمینی به دلیل داشتن اسیدهای چرب ضروری توصیه میشود. بادام زمینی با وجود قیمت مناسبتر خواص مشابه گردو دارد. البته بهتر است در مصرف گردو و بادام زمینی زیاده روی نشود و حداکثر ۲ عدد گردو به صورت روزانه و بادام زمینی یک قاشق غذاخوری سرخالی معادل ۸ تا ۱۰ عدد برای کودکان توصیه میشود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران ضمن بیان اینکه گزینه مناسب دیگر برای صبحانه کودکان نان و تخممرغ است، توضیح داد: تخم مرغ حاوی پروتئین و ویتامین A بالا است که نقش بسزایی در تقویت سیستم ایمنی دارد. همچنین تخم مرغ حاوی کولین است که به افزایش حافظه و یادگیری بسیار کمک میکند و ز این رو توصیه میشود در روزهایی که دانشآموزان امتحان و یا دروس دشوار دارند از تخممرغ به عنوان وعده صبحانه استفاده شود.
توصیه برای تغذیه دانشآموزان در زنگهای تفریح
نوروزی ضمن اشاره به اینکه شیر نیز یکی از گزینههای خوب برای صبحانه است و شیر ساده با مقداری نان قندی و اندکی افزودنی طبیعی گزینه مناسبی برای صبحانه دانشآموزان محسوب میشود، در رابطه با تغذیه دانشآموزان در زنگهای تفریح بیان کرد: لازم است والدین حتما برای تغذیه دانشآموزان در زنگهای تفریح برنامهریزی داشته باشند. حتما برای یکی از زنگهای تفریح شیر و برای زنگ دیگر میوه گذاشته شود و چنانچه سن دانشآموزان پایین است بهتر است میوه برایش برش داده شود و تنوع رنگی ایجاد شود تا کودک به مصرف میوه تشویق شود.
شیر یکی از میان وعدههای ضروری است
وی با بیان اینکه شیر یکی از میان وعدههای ضروری است، گفت: خوشبختانه از ابتدای مهرماه امسال توزیع شیر در برخی مناطق کشور از سوی دولت آغاز شده است. شیرهای با ماندگاری بالا هیچ نوع نگهدارنده مضری ندارند و خانوادهها میتوانند از آنها برای تغذیه فرزندشان در مدرسه استفاده کنند. همچنین این امکان وجود دارد که شیرهای پاستوریزه را در فلاسکها و قمقمههای کوچک تا ۳ ساعت بیرون از یخچال قرار داد.
این پزشک متخصص ادامه داد: همچنین میتوان در یکی از زنگهای تفریح از خوراکیهایی که کودکان دوست دارند نظیر اسنکها، کیکها، بیسکویت ساده و شیرینی خشک استفاده کرد هر چند این خوراکیها ممکن است برای بزرگسالان چربی یا نمک بالا داشته باشند، اما مصرف محدود آنها برای دانش آموزان در زنگ تفریح بلامانع است.
ممنوعیات تغذیهای برای دانشآموزان
این متخصص تغذیه با تاکید بر اینکه لازم است از دادن نوشابه و نوشیدنیهای انرژیزا به کودکان خودداری شود، افزود: سازمان جهانی بهداشت مصرف نوشیدنیهای انرژی زا را برای افراد زیر ۱۶ سال را ممنوع کرده و در برخی از کشورهای اروپایی نیز مصرف نوشیدنیهای انرژیزا برای افراد زیر ۱۸ سال ممنوع است. این نوشیدنیها باید از برنامه غذایی دانشآموزان حذف شود. همچنین نوشیدنیهای با قند بالا از جمله آبمیوههای صنعتی اصلا برای دانشآموزان توصیه نمیشود چراکه دومین موردی که دانش آموزان چاق بسیار از آن استفاده میکنند نوشیدنیهای با قند بالا است. ممکن است این نوشیدنیها با عنوان آبمیوه طبیعی فروخته شوند، بله ممکن است حاوی میوه طبیعی نیز باشند، اما به آنها قند بسیاری افزوده شده است و از این رو دانشآموزان حداکثر هفتهای یکبار مجاز به استفاده از آنها هستند.
وضعیت بوفه مدارس
وی همچنین در رابطه وضعیت بوفه مدارس توضیح داد: با وجود ابلاغ دستورالعملهای رسمی درباره تغذیه سالم در مدارس، متاسفانه بسیاری از مدارس به ویژه مدارس غیردولتی، این ضوابط را رعایت نمیکنند و برای زنگهای تفریح ساندویچ و انواع مختلفی از خوراکیهایی که حاوی مقدار زیادی خامه و چربی هستند را در اختیار دانشآموزان قرار میدهند این در حالیست که برای دانشآموزان مصرف ساندویچ به عنوان میان وعده اصلا توصیه نمیشود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران با اشاره به اینکه حتما باید به دانشآموزانی که تا ساعت ۳ بعد از ظهر در مدرسه میمانند ناهار داده شود، بیان کرد: توصیه میشود والدین غذای خانگی را برای فرزندشان آماده کنند تا در مدرسه مصرف شود.
انتهای پیام/

