خوراکیهایی که عوارض ناشی از اشعه UV را کاهش میدهند/ چند توصیه تغذیهای مهم برای روزهای گرم
این روزها در حال سپری کردن گرمترین روزهای سال هستیم و در هفته اخیر علاوه بر گرمای بسیار زیاد با تابش اشعه UV نیز مواجه بودیم و از این رو رعایت نکات تغذیهای لازم برای کاهش عوارض ناشی گرمای زیاد هوا و اشعههای مضر خورشید ضروری است.
گروههای آسیبپذیر در برابر گرمای هوا
عبدالرضا نوروزی، متخصص تغذیه و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران در گفتوگو با میزان ضمن اشاره به اینکه هوای گرم و افزایش دما تاثیر مستقیم و سریعی بر روی سلامت و وضعیت جسمی افراد دارد، گفت: کودکان زیر ۱۲ سال، سالمندان بالای ۶۵ سال و همچنین مادران باردار و شیرده بیشاز سایر افراد در معرض عوارض ناشی از گرمای هوا قرار دارند و لازم است در روز گرم به نکات تغذیهای لازم توجه داشته باشند. مهمترین مشکلی که در روزهای گرم با آن مواجه هستیم از دست دادن آب و دهیدراته شدن بدن است این در حالیست که معمولا حس تشنگی در کودکان زیر ۱۲ سال و سالمندان دیرتر از سایر افراد خودش را نشان میدهد و ممکن است فردی آب بدنش کم شده باشد، اما حس تشنگی چندانی نداشته باشد که این امر میتواند خطرهایی را برای سلامتی این افراد داشته باشد. طی یک هفته گذشته در کشور فرانسه در پی افزایش دما بیش از ۵۰۰ نفر از سالمندان به دلیل از دست دادن آب و الکترولیت بدن از دنیا رفتند.
اهمیت آب و الکترولیت در سلامت بدن/ میوهای که مصرفش در این روزها توصیه میشود
وی ضمن تاکید به اهمیت آب و الکترولیت در سلامت بدن ادامه داد: نوشیدن آب یکی از مهمترین اقدامهای برای تامین آب و الکترولیت مورد نیاز بدن است. همچنین استفاده از میوهجات میتواند آب و الکترولیت مورد نیاز بدن را با جذب بسیار خوب فراهم کند. میوههای تابستانی حاوی مقادیر بسیاری از آب هستند و بهترین میوهای که مصرفش در این روزهای گرم توصیه میشود هندوانه و پس از آن طالبی، گرمک و میوههایی از این دست و همچنین خربزه است. حدود ۹۲ درصد وزن هندوانه از آب، نزدیک به ۲ تا ۳ درصدش از فیبر و حدود ۵ درصدش نیز از مواد مفید دیگر نظیر قندها و آنتی اکسیدانها تشکیل شده است. آب موجود در این میوه جذب بسیار خوبی دارد و حدود ۹۰ درصدش در بدن ما جذب میشود. از طرفی دیگر به دلیل تامین فیبر و املاح معدنی نظیر سدیم و پتاسیم با مصرف هنداونه علاوه بر تامین آب بدن املاح مورد نیاز نیز تامین میشود.
این متخصص تغذیه با بیان اینکه قند هندوانه بسیار پایین است و افرادی که دیابت و یا قند بالا دارند نگران مصرف این میوه نباشند، افزود: منافعی که هنداونه برای بدن دارد بسیار بیشتر از ضررهای احتمالیش است. همچنین لازم است سایر میوهها نظیر سب، هلو، آلو ... نیز به صورت روزانه در سبد غذایی ما قرار گیرد چراکه علاوه بر تامین آب مورد نیاز بدن به سبب وجود فیبر به تنظیم دستگاه گوارش نیز کمک میکنند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران ضمن اشاره به اینکه در فصل تابستان به سبب گرمای هوا و کاهش آب بدن بیشتر با مشکلاتی نظیر یبوست مواجه هستیم، بیان کرد: میوهها به سبب داشتن فیبر بالا موجب تنظیم دستگاه گوارش و کاهش یبوست میشوند. همچنین میوهها به سبب داشتن آنتی اکسیدنهای فراوان بسیار توصیه میشوند. رنگ قرمز هنداونه به دلیل وجود مادهای به نام لیکوپن است که نوعی آنتی اکسیدان است و به خنثی کردن و از بین بردن مواد مضر بدن نظیر موادی که به سبب تابش اشعه UV و آلودگی هوا ممکن است در بدن ایجاد شود بسیار کمک میکند. همچنین مصرف انواع آلو به عنوان آنتی اکسیدانهای بسیار قوی در دفع مواد مضری که ممکن است بر اثر تابشه اشعه UV در بدن ما ایجاد شود موثرند.
لزوم مصرف روزانه یک کیلوگرم میوهجات و سبزیجان در فصل تابستان
این پزشک متخصص با اشاره به اینکه مصرف سبزیجات برگی دارای مقادیر بسیاری از ویتامین ث هستند که نقش مهمی در سلامت بدن به ویژه از بین بردن مواد مضر دارند، توضیح داد: روزانه به طور متوسط مصرف ۷۵۰ گرم میوهجات و سبزیحات توصیه میشود که در فصل تابستان ۲۵۰ گرم به آن اضافه میشود. لازم است در طول روز حدود یک کیلو میوهجات و سیزیجات به صورت خام و پخته مورد استفاده قرار گیرد. ممکن است کودکان چندان از میوهجات و سبزیجات استفاده نکنند که برای این دسته از کودکان استفاده از شربتهای طبیعی نظیر خاکشیر ۲ تا ۳ بار در روز به ویژه هنگامی که خانه گرم است و یا اینکه کودک از بیرون آمده توصیه میشود.
انتهای پیام/

