چتر هستهای فرانسه از اروپا محافظت میکند؟

امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه، در بحبوحه نگرانی از جدایی آمریکا و اروپا، پیشنهاد داده است تا درباره گسترش حفاظت زرادخانه هستهای این کشور به شرکای اروپایی خود مذاکره کند.
آمریکا هیچ اشارهای به برنامه احتمالی برای خروج از چتر هستهای که از زمان جنگ سرد از قاره اروپا محافظت میکرد، نکرده است
با وجود این، تغییر چشمگیر موضع واشنگتن در قبال اوکراین، روسیه و ناتو زنگ خطری را در سراسر اروپا در مورد قدرت تعهد چند دههای آمریکا به امنیت اروپا برانگیخته است.
سران لهستان، لتونی و لیتوانی -کشورهایی که از نزدیک با واشنگتن همسو هستند- با توجه به نگرانیهای فزاینده، همگی از پیشنهاد مکرون استقبال کردند.
این پیشنهاد در واقع سالهاست که روی میز بوده است، تفاوت این است که شرکای اروپایی فرانسه در حال حاضر علاقهمند هستند و اگر دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا آنها را رها کند، مشتاق جایگزینهای امنیتی هستند.
اندکی پیش از انتخابات زودهنگام آلمان، فردریش مرتز، رئیس محافظهکار اتحادیه دموکراتمسیحی و صدراعظم بعدی آلمان، بیانیه برجستهای درباره آینده بازدارندگی هستهای اروپا ارائه کرد و گفت: ما باید با انگلیس و فرانسه -۲ قدرت هستهای اروپا- بحث و گفتوگو کنیم.
ژان نوئل بارو، وزیر خارجه فرانسه گفت: هرگز خطر جنگ در قاره اروپا، در اتحادیه اروپا، تا این حد زیاد نبوده است، زیرا حدود ۱۵ سال است که این تهدید به ما نزدیکتر و نزدیکتر شده است.
فرانسه تنها کشور در اتحادیه اروپاست که دارای تسلیحات هستهای است، اما اکنون رئیسجمهور فرانسه میگوید آماده است تا بحثهایی را درباره بازدارندگی هستهای اروپا آغاز کند.
بازدارندگی هستهای فرانسه چیست؟
۳۰ سال پیش، فرانسه سلاحهای هستهای تاکتیکی را کنار گذاشت و تنها ۲ نوع را حفظ کرد؛ موشکهای بالستیک روی ۴ زیردریایی موشکهای بالستیک هستهای و بمبهای هوابرد.
در حالی که نقش نیروی هوایی فرانسه مکمل زیردریاییهای موشک بالستیک است، بازدارندگی هوابرد دارای نقاط قوت خاصی است.
- بیشتر بخوانید:
- جنگ اوکراین و نمایان شدن اختلافها میان آمریکا و اروپا
- ترامپ و تشدید شکافهای فراآتلانتیک
آمریکا در حال حاضر دارای سلاحهای هستهای در اروپا است و دهها هزار نیروی نظامی در پایگاههای سراسر این قاره مستقر هستند؛ این امر برخی از قابلیتهای نظامی را فراهم میکند که اروپا نمیتواند با آنها مقابله کند، از سوختگیری در هوا تا چتر هستهای.
بازدارندگی هستهای در تعهدهای دفاع جمعی ناتو در ماده ۵ گنجانده شده است و برای دههها مورد حمایت سیاستمداران آمریکا بوده است، اما تضمینها درباره اینکه تسلیحات هستهای بخش اصلی استراتژی بازدارندگی ائتلاف هستند، از نظر قانونی الزامآور نیستند.
فرانسه تنها قدرت هستهای اتحادیه اروپا پس از خروج انگلیس از این اتحادیه است؛ فرانسه سالانه حدود ۵.۶ میلیارد یورو (۶.۰۴ میلیارد دلار) را برای نگهداری ذخایر ۲۹۰ سلاح هستهای زیردریایی و هوا پرتاب خود هزینه میکند.
این کشور حدود ۱۵ درصد از بودجه دفاعی سالانه خود را صرف نوسازی قابلیتهای هستهای میکند.
این در حالی است که بهگفته فدراسیون دانشمندان آمریکایی، آمریکا و روسیه هر دو بیش از ۵ هزار کلاهک هستهای دارند.
دکترین بازدارندگی هستهای فرانسه تدافعی است و برای بازدارندگی احتمالی با حفظ تهدید هستهای معتبر و حفاظت از منافع حیاتی فرانسه طراحی شده است.
این سیاست به این معنی است که زرادخانه هستهای فرانسه در پایینترین سطح ممکن نگهداری میشود و تنها در شرایط شدید دفاع از خود استفاده میشود.
برخلاف آمریکا، فرانسه تعهد گستردهای برای بازدارندگی یا پاسخ به تهدیدهای هستهای یا غیرهستهای علیه متحدان برای دفاع از آنها ارائه نمیدهد.
فرانسه تنها کسری از تعداد تسلیحات اتمی هوابردی را دارد که آمریکا میتواند ارائه دهد؛ هرگونه ارتقای سیستمهای آن پرهزینه خواهد بود و نیاز به تغییرهای لجستیکی و عملیاتی قابلتوجهی دارد.
این نیاز به تغییرهای لجستیکی و عملیاتی در زمانی است که فرانسه از نظر مالی در تنگنا قرار دارد و کارشناسان میگویند ممکن است یک دهه طول بکشد تا فرانسه زرادخانه خود را تنها ۱۰۰ کلاهک افزایش دهد.
انتهای پیام/