توسعه دیپلماسی فرهنگی زمینه‌ساز تشکیل امت اسلامی است

19:32 - 15 مهر 1402
کد خبر: ۴۷۳۸۰۹۶
دسته بندی: فرهنگی ، عمومی
توسعه دیپلماسی فرهنگی زمینه‌ساز تشکیل امت اسلامی است
رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی بر استفاده از ظرفیت‌های ملی و استانی برای پیشبرد اهداف دیپلماسی فرهنگی، تاکید کرد.

خبرگزاری میزان - طبق گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ‌و‌ارتباطات اسلامی، حجت‌الاسلام‌والمسلمین محمدمهدی ایمانی‌پور، رئیس سازمان فرهنگ‌و‌ارتباطات اسلامی، در افتتاحیه نخستین اجلاس منطقه‌ای رایزنان فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در کشور‌های همسایه، که با حضور وزیر فرهنگ‌و‌ارشاد اسلامی برگزار شد، حمایت‌ها و پشتیبانی‌های وزیر فرهنگ‌و‌ارشاد اسلامی از فعالیت‌ها در حوزه دیپلماسی فرهنگی را مثال زدنی عنوان کرد و گفت: برگزاری اجلاس منطقه رایزنان فرهنگی، در راستای سیاست‌های روشن دولت و تاکید شخص رئیس‌جمهوری است که بر همکاری و تعامل جدی با کشور‌های همسایه، تاکید شده است.

وی با تاکید بر اینکه اولویت ما در حوزه دیپلماسی فرهنگی، کشور‌های همسایه است، افزود: مدت‌ها بود که این موضوع مغفول مانده بود و ما تلاش می‌کنیم که این نقیصه را جبران کنیم. در نتیجه تلاش خواهیم کرد که همکاری‌های فرهنگی با کشور‌های همسایه، در چارچوب دیپلماسی منطقه‌ای و استفاده از ظرفیت‌های استانی باشد.

ایمانی‌پور در ادامه به ظرفیت مغفول‌شده استان‌های در عرصه دیپلماسی فرهنگی اشاره کرد و گفت: ارتباط فعال با کشور‌های همسایه، در سطحی‌ترین بخش آن، ایجاد روابط امنیت بخش و قدرت‌بخش و هم فرصت‌زایی برای کشور است اما در لایه‌های عمیق‌تر وقتی به ارتباط با کشور‌های منطقه به‌ویژه در غرب آسیا نگاه کنیم، به جانمایی اسلام در نظم نوین جهانی و منطقه‌ای می‌رسیم.

رئیس سازمان فرهنگی و ارتباطات اسلامی در ادامه، حاصل توسعه دیپلماسی فرهنگی در منطقه را رقم زدن همکاری نظام هوشمند دانست و بیان کرد: با گسترش همکاری کشور‌های همسایه خصوصا کشور‌های اسلامی، به ایجاد وحدت اسلامی منجر می‌شود. این همکاری و انسجام بین کشور‌های اسلامی، زمینه‌ساز تشکیل امت اسلامی است و به شکل‌دهی تمدن اسلامی منجر خواهد شد.

ایمانی‌پور همچنین به حضور مسئولان ارشد کشور در نخستین اجلاس منطقه رایزنان فرهنگی اشاره کرد و گفت: از هر زاویه‌ای، گفت‌وگو با کشور‌های همسایه حائز اهمیت است. بر همین اساس تلاش کرده‌ایم این اجلاس یک نشست تشریفاتی نباشد.

وی در ادامه به اهداف این اجلاس اشاره کرد و گفت: آشنایی با ظرفیت‌های ملی یکی از اهداف مهم ما در این رویداد خواهد بود. پیش‌تر معتقد بودیم که لازم است ظرفیت‌های بین‌المللی را بشناسیم، اما اکنون شرایط تغییر کرده و لازم است تا ابتدا، ظرفیت‌های داخل را بشناسیم که این موضوع، مغفول مانده است؛ بنابراین لازم است از ظرفیت‌های ملی و استانی در دیپلماسی فرهنگی استفاده شود.

ایمانی‌پور با تاکید بر اینکه لازم است مسئولان کشور را با فرصت‌های کشور‌های منطقه آشنا کنیم، ادامه داد: در چنین شرایطی، می‌توانیم شاهد توسعه روابط فرهنگی باشیم.

رئیس سازمان فرهنگ‌و‌ارتباطات اسلامی به اهمیت تبیین برنامه تحول این سازمان و تعیین نسبت رایزنان فرهنگی با آن اشاره کرد و افزود: این اجلاس، فرصتی را فراهم کرده است تا تدوین برنامه سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی برای سال ۱۴۰۳ مورد بررسی قرار گیرد.

وی در ادامه، یکی از کار‌های مهم در عرصه دیپلماسی فرهنگی را پیگیری دستورات رئیس جمهوری به ویژه بعد از حضور در اجلاس سازمان ملل در نیویورک دانست و ابراز کرد: بر این اساس، سه مسئولیت در هیات دولت به سازمان فرهنگ‌وارتباطات اسلامی سپرده شده است. موضوع زن، خانواده و زیست عفیفانه و بررسی‌های آن در حوزه بین‌الملل، نخستین موضوعی است که در فعالیت‌های پیش رو، به آن بپردازیم. موضوع دوم، بحث ایرانیان خارج از کشور که تاکید شده است برنامه ریزی دقیقی برای آن وجود داشته باشد. بحث سوم هم، گفت‌وگو‌های ادیان است که ما تلاش می‌کنیم در نشست با سران ادیان این موضوع را پیگیری کنیم.

توجه به استان‌ها یک تجربه جدید است

ایمانی‌پور همچنین به حضور استانداران متعدد در این اجلاس اشاره کرد و گفت: حضور ۸ استاندار که عمدتا به استان‌های مرزی مربوط می‌شود، یک تجربه جدید در عرصه اجلاس رایزنان فرهنگی خواهد بود. قرار است این استانداران درباره ظرفیت‌های استانی شان و کار‌های زمین مانده در موضوعات استانی صحبت کنند. به عنوان مثال موضوع خواهرخواندگی شهرها، در بسیاری موارد، عملیاتی نشده یا تفاهمات استانی با کشور‌های دیگر که قبلا امضا شده، به بهره‌برداری نرسیده است. تلاش خواهیم کرد با با کمک اساتید و نخبگان و مقام‌های استان‌ها، از این ظرفیت‌ها استفاده شود.

رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی تاکید کرد با استفاده از ظرفیت‌های استانی کشور در همکاری با کشور‌های همسایه، به برگزاری ماه‌های فرهنگی و سال‌های فرهنگی منجر خواهد شد.

رئیس سازمان فرهنگ‌وارتباطات اسلامی به چرخش‌های تحول‌آفرین که در این سازمان تدارک دیده شده است، اشاره کرد و گفت: پنج چرخش تحول‌آفرین، پیش روی ما قرار دارد که برخی از آنها به پایان رسیده، برخی دیگر در میانه راه است و برخی هم در شرف اقدام. یکی از مهم‌ترین اقدام ها، این بوده است که ما از یک سازمان اداری به یک نهاد انقلابی و نیروی‌های تحول آفرین چرخش داشته‌ایم. ثمرات این کار، انتخاب نیرو‌های تحول‌گرا و انقلابی، به عنوان رایزنان فرهنگی است که نویدبخش تحول هستند.

ایمانی‌پور، گفت: همچنین سازمان فرهنگ‌وارتباطات اسلامی از یک دستگاه تصدی‌گر به یک قرارگاه تنظیم‌گر در حال چرخش است. رایزنان فرهنگی، در واقع رایزنان جمهوری اسلامی ایران هستند و نه رایزنان سازمان فرهنگ‌و‌ارتباطات اسلامی. بر همین اساس از ظرفیت‌های فرهنگی و پژوهشی کل کشور استفاده کرده‌ایم. همچنین از وضعیت کنش‌گری حاکمیتی به کنش‌گری غیرحاکمیتی در عرصه دیپلماسی فرهنگی چرخش کرده‌ایم تا آثار فعالیت‌مان، ماندگارتر باشد. در چنین شرایطی، انتظارات از رایزنان فرهنگی و سازمان فرهنگ‌و‌ارتباطات اسلامی ارتقا می‌یابد و کار‌های اثرگذاری نیز به‌جا می‌ماند.

نخستین اجلاس منطقه‌ای رایزنان فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در کشور‌های همسایه، با شعار «دیپلماسی فرهنگی؛ فرصت‌های منطقه‌ای، ظرفیت‌های استانی»، به همت سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به عنوان قرارگاه اقتدار فرهنگی، از ۱۵ تا ۲۰ مهر ۱۴۰۲ در تهران برگزار می‌شود.

انتهای پیام/

 


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *