عادیسازی روابط عربستان و رژیم صهیونیستی؛ پیامدها و واکنشها

خبرگزاری میزان - عادیسازی روابط میان عربستان و رژیم صهیونیستی طی ماههای گذشته از موضوعاتی بوده که رسانهها، بهویژه رسانههای غربی به انتشار خبرهایی از آن پرداختهاند.
کاخ سفید بهتازگی اعلام کرد که رژیم صهیونیستی و عربستان در حال حرکت به سمت طرح کلی یک توافق با میانجیگری آمریکا برای عادیسازی روابط هستند.
«جان کربی»، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا به خبرنگاران گفت: من فکر میکنم همه طرفها چارچوبی اساسی برای آنچه که ما میتوانیم به سمت آن حرکت کنیم، تعیین کردهاند.
کربی گفت: اما مانند هر ترتیب پیچیدهای، همه طرفین باید کارهایی را انجام دهند.
به گفته کارشناسان، «جو بایدن»، رئیسجمهور آمریکا امیدوار است که عادیسازی عربستان و این رژیم به موفقیتی سیاسی برای او تبدیل شود.
«بنیامین نتانیاهو»، نخستوزیر رژیم صهیونیستی در اظهاراتش در مجمع عمومی سازمان ملل در ۲۲ سپتامبر (۳۱ شهریور) مدعی شد که این رژیم در اوج یک توافق صلح متحولکننده با عربستان قرار دارد.
ولیعهد عربستان نیز چندی پیش طی مصاحبهای با «فاکس نیوز» گفته بود که آنها هر روز به چنین توافقی نزدیکتر میشوند.
شرایط عربستان برای عادیسازی روابط
شرایط عربستان برای توافق عادیسازی با رژیم صهیونیستی فراتر از فلسطین است.
ریاض به دنبال دریافت چندین امتیاز از آمریکاست؛ از جمله حمایت از برنامه هستهای عربستان، گسترش تجارت (از جمله توافقنامه تجارت آزاد) و تعهدات مختلف مربوط به موضوعات نظامی. این تعهدات دفاعی شامل تضمینهای امنیتی، دسترسی به تجهیزات نظامی پیشرفته و فرآیندهای تدارکاتی کارآمدتر است.
در همین حال، اعضای کنگره آمریکا در اعطای امتیازات قابل توجه به ریاض تردید دارند و این امر بر پیچیدگی مذاکرات افزوده است. در ازای تحقق شرایط عربستان، آمریکا به دنبال تعهد ریاض برای توقف معاملات حساس با پکن و همسویی بیشتر ریاض با منافع واشنگتن است.
به نظر میرسد عربستانیها تمایلی به کاهش سطح روابط خود با چین ندارند، زیرا چین قبلا سرمایهگذاریهای قابل توجهی در زیرساختهای اقتصادی عربستان، از جمله در مخابرات، فروش تسلیحات پیشرفته و همکاری در زمینه تولید پهپاد و موشکهای بالستیک انجام داده است.
بیثبات شدن خاورمیانه
برخی کارشناسان میگویند که عربستانیها خواستار تعدادی امتیاز برای فلسطینیها شدهاند؛ در حالی که خواستههای قبلی خود را که در ابتکار صلح عربی سال ۲۰۰۲ برای ایجاد کشور فلسطین بیان شده بود، کنار گذاشتهاند.
«میدل ایست آی» در مقالهای به از نقل از چندین کارشناس میگوید که عادیسازی روابط بین عربستان و رژیم صهیونیستی به یک وضعیت تنشزا در منطقه خاورمیانه منجر خواهد شد.
در هشتمین کنفرانس سالانه اندیشکده مرکز عرب در واشنگتن، کارشناسان سیاست خاورمیانه درباره ماهیت توافق عادیسازی احتمالی که یکی از اهداف اصلی سیاست خارجی دولت بایدن است، بحث کردند.
مدیر مرکز «الولید» در دانشگاه جورج تاون، گفت: این یک فاجعه سیاسی در بدترین حالت است که خاورمیانه را بیثباتتر خواهد کرد.
به گفته وی، این توافقها که از سوی سیاست خارجی آمریکا حمایت میشود در حالی است که واشنگتن خواستههای اصلی مردم منطقه را نادیده میگیرد.
کارشناسان معتقدند که فشار برای عادیسازی روابط بین دو طرف با هدف اعلام شده دولت بایدن که به گفته کاخ سفید، ترویج دموکراسی در سراسر جهان است در تضاد قرار دارد.
مخالفت مردم عربستان با عادیسازی
رسانههای رژیم صهیونیستی، مستندی از واقعیت جامعه عربستان تهیه و منتشر کردند که با به تصویر کشیدن موضع متحد مردم عربستان در رد عادیسازی و نزدیک شدن ریاض به این رژیم و نیز تعهد به آرمان فلسطین را به خوبی نشان میدهد.
خبرنگار کانال ۱۲ رژیم صهیونیستی گفت که مردم عربستان، هیچ تمایلی به عادیسازی روابط ریاض-تلآویو ندارند.
به گفته او، در جریان سفرم به عربستان و مصاحبه با شماری از شهروندان در آنجا، میتوانم بگویم که مردم عربستان توافق عادیسازی با اسرائیل را نمیپذیرند و مسئله فلسطین همچنان در میان آنان حضور دارد.
موضوع حمایت از مردم فلسطین و انزجار از عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی فقط به مردم عربستان محدود نمیشود.
افشای دیدار وزیر خارجه لیبی با همتای صهیونیست خود در ماه گذشته، اعتراضاتی را برانگیخت که به برکناری وی منجر شد.
«هشام الغنم»، یک تحلیلگر سیاسی در این رابطه نوشت: چنین حوادثی همراه با حمایت داخلی از فلسطینیان، بدون شک در ذهن سران عربستان است.
انتهای پیام/