طرح «امید» و امیدی که به خانه ایرانیان میآورد

: طرح «امید» به تولید و ترویج دانش، آداب و اخلاق و مهارتهای زندگی میپردازد و برخلاف بسیاری از طرحها که الگوبرداری از طرحهای کشورهای غربی است برگرفته از الگوهای دینی و اسلامی است و برای افراد در معرض بزه و آسیبهای اجتماعی و اصلاح و تربیت افراد بزهدیده و همچنین پیشگیری از تکرار جرم بسیار مفید است.
به گزارش خبرنگار قضایی میزان، اوایل دی ماه سال گذشته بود که معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه از اجرای سراسری طرح «امید» در کشور خبر داد. «محمدباقر الفت» در گفتوگو با خبرنگار قضایی میزان با اعلام این خبر تصریح کرد: معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم طرح امید را به منظور پیشگیری از آسیبهای اجتماعی به صورت جدی در سطح کشور اجرا میکند، البته این طرح پیش از این نیز در چند استان کشور اجرا میشد ولی این معاونت تصمیم بر اجرای جدیتر این طرح در کل کشور گرفته است.
بر همین اساس اجرای طرح «امید» در سال جاری یکی از برنامههای مهم معاونت پیشگیری از وقوع جرم در سال جاری است که اجرای آن از سال گذشته در این معاونت کلید خورد و به صورت جدی تر در سال جاری اجرایی میشود. این طرح اکنون در استانهای یزد، چهارمحال بختیاری، فارس و مشهد در حال اجراست و به گفته مدیرکل پیشگیریهای فرهنگی و اجتماعی قوه قضاییه اجرای این طرح در یکی از استانها اثر بخشی 98 درصدی در تکرار خلاف و بزه داشته است.
این طرح به تولید و ترویج دانش، آداب و اخلاق و مهارتهای زندگی میپردازد و برخلاف بسیاری از طرحها که الگوبرداری از طرحهای کشورهای غربی است برگرفته از الگوهای دینی و اسلامی است و برای افراد در معرض بزه و آسیبهای اجتماعی و اصلاح و تربیت افراد بزهدیده و همچنین پیشگیری از تکرار جرم بسیار مفید است.
طرح امید چیست؟
دکتر «علی محمد زنگانه» در گفتوگو با خبرنگار قضایی میزان در خصوص این طرح میگوید: دوره مدیریت مهارت و دانش رفتار (امید) اولین دوره مهارتی بومی و اسلامی-ایرانی است که موفق به اخذ کد بینالمللی از سازمان فنی و حرفهای کشور شده است و ضرورت اهتمام و به روز رسانی آن با استفاده از تجربیات علمی_اجرایی مربیان غیرقابل چشمپوشی است.
وی در رابطه با ضرورت اجرای این طرح اظهار میکند: با توجه به افزایش فزاینده شاخصها و مولفههای موثر در ارتقای مهارتهای اولیه زندگی و به منظور پیشگیری از بروز آسیبهای اجتماعی و جرایم لزوم در نظر گرفتن یک سطح پیش از آن به عنوان پیشگیری نخستین بیش از پیش احساس میشد و به همین منظور طراحی و تدوین دوره مدیریت مهارت و دانش رفتار (امید) به عنوان پیشگیری نخستین در سطوح پیشگیری لحاظ شده است.
زنگانه اضافه میکند: این طرح متناسب با به روز رسانی اطلاعات و ظهور آسیبهای فردی و اجتماعی تهیه و تدوین شده است.
واکسیناسیون اجتماعی به آسانترین شیوه و در کوتاهترین زمان
مدیرکل پیشگیریهای فرهنگی اجتماعی معاونت پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه تصریح میکند: اجرای این طرح به عنوان شیوه علمی و با تاکید و تکیه بر مبانی اسلامی و ارزشی و توجه همه جانبه بر الزامات بوم شناختی، باعث بازتوانی و توان افزایی و رساندن شخص به خودانگیختگی و مرحله خود مهندسی و واکسیناسیون اجتماعی آن هم به آسانترین شیوه و در کوتاهترین زمان میشود.
به گفته وی این دوره بر پایه تقوی فطری و با استفاده از آموزههای برگرفته از اندیشههای علامه طباطبایی و استاد شهید مطهری و با هدف غبارزدایی و مهندسی دانش فطری انسان طراحی شده است.
ثمرات اجرای طرح امید در استانهای مختلف
مدیرکل پیشگیریهای فرهنگی اجتماعی معاونت پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه با اشاره به مصادیق اجرای این طرح در استانهای مختلف تاکید میکند: طبق آمار اعلام شده از سوی معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم و پلیس اطلاعات و امنیت اخلاقی استان چهارمحال و بختیاری، میزان عدم برگشت افراد و مرتکبین اعمال منافی اخلاق و عفت عمومی پس از برگزاری دوره مدیریت مهارت و دانش رفتار (امید) در مرتکبین بیش از 98 درصد بوده است، همچنین در استان یزد به واسطه مشاوره در کنار اجرای این دوره برای زوجهای متقاضی طلاق شاهد کاهش حدود 40 درصدی و انصراف درخواست کنندگان طلاق هستیم.
مدیرکل پیشگیریهای فرهنگی اجتماعی میافزاید: از سوی دیگر عدم مشارکت افراد زندانی حاضر در دوره های مدیریت مهارت و دانش رفتار (امید) در ناآرامی یکی از زندانهای کشور با وجود گذشت بیش از یک سال از حضور در دورهها و نیز عدم لغزش 50 درصدی معتادان بهبود یافته در کمپهایی که این دورهها را برای گروه هدف خود به اجرا درآوردهاند پس از گذشت بیش از 2 سال، موید تاثیرات بلند مدت و طولانی این دوره ها بر ذهن مخاطبان است.
طرح امید اقدامی در عرصه دفاع مطهر و مواجهه با تهاجم فرهنگی
زنگانه طراحی و تدوین این دوره که مبتنی بر آموزه های بومی و اسلامی ایران است را اقدامی مبارک و کارگشا در عرصه دفاع مطهر به منظور مواجهه با تهاجم فرهنگی و ناتوی فرهنگی دشمن دانست.
حال امید است که با اجرای سراسری این طرح در سال جاری به همت معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه شاهد کاهش روزافزون جرم و آسیب اجتماعی در کشور باشیم.