چغا لباس محلی مردمان دیار بختیاری / آموزش چغا بافی در شهرستان الیگودرز + تصاویر

13:19 - 04 دی 1396
کد خبر: ۳۸۰۵۰۷
مردان بختیاری از چغا برای پوشش خود استفاده می‌کنند و این لباس به همراه کلاه و شلوار مخصوصی پوشیده می‌شود.

به گزارش گروه فضای مجازی ،زیبایی و سادگی که در لباس‌های محلی زنان و مردان بختیاری دیده می‌شود، نمادی هنر و فرهنگ مردم این دیار است.

جمشیدوند کارشناس صنایع دستی در لرستان گفت: چغا بالا پوش مردان بختیاری است که از جنس پشم است و توسط زنان بختیاری بافته می‌شود.

وی افزود: نقوش این لباس به رنگ سیاه و سفید است و این نقوش که به صورت صورت بالا و پایین بافته می‌شوند، برگرفته است قسمت‌های پلکانی چغازنبیل در استان خوزستان است که معمولا سمت و سوی نقوش سفید به سمت بالا و نقوش مشکی رو به پایین کشیده شده است.

مقاومت چغا در برابر سرما و گرما

این لباس محلی از ویژگی‌های خاصی هم برخوردار است.

جمشیدوند در این باره افزود: چغا را می‌توان در همه آب و هوایی پوشید، در فصل تابستان و گرما از گرم شدن بدن جلوگیری می‌کند، همچنین در فصل زمستان و سرما از سرد شدن بدن و کاهش دما فرد جلوگیری می‌کند.

وی در ادامه گفت: این لباس بختیاری ضد آب است و از نفوذ آب به لباس جلوگیری می‌کند و این ویژگی‌ها باعث شده که افراد زیادی از این لباس برای پوشش خود استفاده کنند و مورد استقبال قرار گرفته است.

جمشیدوند تصریح کرد: همچنین از این لباس در مراسمات مختلف عروسی و عزا مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 جمشیدوند کارشناس صنایع دستی در این باره گفت: چغا را باید به صورت کامل همراه با کلاه نمدی و شلوار دبیت پوشیده می‌شود.

کلاه نمدی یک کلاه مشکی از جنس پشم گوسفند ساخته شده است، این کلاه به صورت دایره است و رنگ‌های مختلفی دارد، ولی در لباس بختیاری فقط از رنگ مشکی آن استفاده می‌شود.

شلوار دبیت یک شلوار مشکی و خیلی گشاد است که در بین مردان بختیاری استفاده زیادی دارداین شلوار از پارچه‌ای به نام دبیت دوخته شده و به همین دلیل به شلوار دبیت معروف است.

برگزاری کلاس آموزشی بافت چغا در الیگودرز

سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با برگزاری کلاس‌های آموزشی بافت چغا سعی در زنده نگه داشتن فرهنگ استفاده از لباس محلی در بین مردم کرده است.

جمشیدیان مربی این کلاس آموزشی چغابافی گفت: ما در این کلاس‌ها به صورت رایگان ۶۰ نفر را آموزش می‌دهیم در پایان از طرف سازمان میراث فرنگی به افرادی که آموزش را به صورت صحیح و کامل فرا گرفته باشند کارت مهارت داده می‌شود.

 یکی از هنرآموزان این کلاس آموزشی درباره چغابافی گفت: من به بافت چغا و کار‌های هنری علاقه بسیاری دارم و، چون این کلاس‌ها به صورت رایگان برای زنان این شهرستان برگزار شده باعث شده افراد زیادی به این کلاس‌ها جذب بشوند.

یکی دیگر از این هنرجویان گفت: بعد از یادگیری چغابافی قصد داردم کارگاه بافت چغا را راه اندازی کنم و با فروش لباس محلی بختیاری در نمایشگاه‌های عید و تابستانه برای خود کسب درآمد کنم.

باباحسینی، معاون صنایع دستی سازمان سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان لرستان در مورد کسانی که این کلاس‌های آموزشی را به اتمام رسانده اند گفت: این افراد می‌توانند از مجوز‌های چهارگانه‌ای که سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان لرستان برای این هنرجویان صادر می‌کند استفاده کنند.

 وی افزود: با این مجوز‌ها می‌توانند هم از تسهیلات مشاغل خانگی استفاده داشته باشند و هم می‌توانند با تشکیل کارگاه‌ها از تسهیلات بالاتر از تسهیلات انفرادی استفاده کنند.

پوشش و لباس محلی مردمان لرستان نمادی از تاریخ فرهنگ اصیل مردم این این دیار و جلوه‌ای از هنر مردم این سرزمین است

 

 

منبع:باشگاه خبرنگاران جوان

 

 
 
: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه های داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه ای منتشر می شود.


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *