خیزش کرونا در پی بی تفاوتیها
خبرگزاری میزان _ روزنامه جام جم نوشت: این روزها اگر خوب به دور و برمان نگاه کنیم و بیمارشدن سلسلهوار اطرافیان و ازپاافتادن نوبتیشان را زیر نظر بگیریم، اوجگیری دوباره کرونا را حتما تایید میکنیم. پس حتی اگر به آمارهای رسمی اعتنا و اعتماد نداشته باشیم براساس آنچه که میبینیم باید خطر را دوباره بیخ گوشمان احساس کنیم؛ البته اگر از آن دست افراد نباشیم که دوسالونیم است روی دنده لج افتادهاند و وجود کرونا را از بیخ و بن انکار میکنند.
تقریبا یک هفته است که مبتلایان روزانه کرونا در کشور چهاررقمی شده و مرگومیرها در مسیری صعودی و دورقمی قرار گرفته. کارشناسان که میگویند این روند حداقل تا سه هفته دیگر ادامه دارد و این صعودها و افزایشها تا روزهای آینده همچنان با ما خواهد بود که این چیزی بهجز نمایش تمامعیار موج هفتم کرونا نیست که اینبار با زیر سویه BA۵ امیکرون روی صحنه رفته است.
این زیرسویه اکنون در جهان نیز غالب است و کشورهای مختلف مخصوصا در قارههای اروپا و آمریکا را در تنگنا قرار داده که گوشه پَر آن به ما نیز گرفته و موجب رسانهایشدن آمارهای خوفآوری شده است اما برای اینکه موجهای سهمگین کرونا در کشورمان با آن قلعوقمعی که در گذشته راهانداخت، دوباره تکرار نشود باید چه کرد؟ آیا رعایت کامل شیوهنامههای بهداشتی کفایت میکند یا اینکه لازم است ستاد ملی مقابله با کرونا یک بار دیگر محدودیتهای پیشنهادیاش را روی میز قرار دهد؟
مرگ کمتر، سرایت بیشتر
حال مبتلایان به زیرسویه BA۵ مثل سایر مبتلایان به زیرسویههای سابق کرونا هنوز هم بد میشود و بیماران علائمی همچون تب، ضعف، بیحالی، بدندرد، گلودرد، سردرد، اختلال در شنوایی، سرگیجه، تهوع، استفراغ و... را تجربه میکنند اما شواهد فعلا نشان میدهد سیستم تنفسی تحتانی که همان ریهها باشد با این زیرسویه کمتر درگیر میشود.
اینها گفتههای حمیدرضا جماعتی، دبیر کمیته علمی کشوری مقابله با کروناست که در گفتوگو با ایسنا چند آمار را برای روشنشدن افکارعمومی اعلام میکند. به گفته او، تعداد مبتلایان سرپایی در کشورمان نسبت به هفته قبل تقریبا دوبرابر و نسبت به ماه قبل حدود ششبرابر بیشتر شده است، درحالیکه بستریها نیز رشد ۱.۶درصدی را تجربه کرده است. او علت دورقمی مرگومیرهای روزانه را همین مسأله میداند و پیشبینی میکند که این روند تا حدود سه هفته آینده ادامه داشته باشد.
البته بهتر است از زبان دبیر کمیته علمی کشوری مقابله با کرونا چند حقیقت دیگر را نیز درباره زیرسویه BA۵ بشنویم تا بدانیم دقیقا با چه ویروسی طرفیم: قدرت سرایتپذیری این ویروس بسیار بالاست بهطوریکه هر فرد مبتلا قابلیت انتقال ویروس به حدود ۱۸ نفر را دارد درحالیکه در سویه دلتا هر بیمار میتوانست سه نفر را آلوده کند. بنابراین افراد مسن، بیماران زمینهای، کسانی که نقص سیستمایمنی دارند و آنهایی که واکسن نزدهاند به احتمال بیشتر، مبتلا، بستری و احیانا قربانی میشوند.
آیا محدودیتهای کرونایی را برقرار کنیم؟
صورتهای ماسکنزده در مترو، اتوبوس، تاکسی و سایر فضاهای عمومی این روزها آزادانه جولان میدهند که این نافرمانی از قواعد بهداشتی، افراد پایبند به رعایت پروتکلها را آزار میدهد ولی دریغ از نظارت و تذکر از جانب متولیانی که مسئولیت و قدرت دارند.
در متروی تهران اغلب خود مردم به بیاعتناها تذکر میدهند که معمولا نیز پایان آن درگیری لفظی و اعصابخردی است، درحالیکه قدرتی فراتر از قدرت مردم عادی باید دستبهکار شود. شاید به همین دلیل است که بهرام عیناللهی، وزیر بهداشت از بازگشت برخی محدودیتها خبر داده است.
او میگوید در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا به واسطه شروع موج هفتم بیماری در کشور در مورد اعمال محدودیتهای جدید تصمیمگیری خواهد شد که این محدودیتها قطعا در شهرهای قرمز و نارنجی بیشتر خواهد بود. اما بعد از دوسالونیم درگیری کشور با کرونا و پیه همهجور مشکلات به تن مردم خوردن آیا جامعه به اعمال محدودیتها روی خوش نشان میدهد و با آنها همراهی میکند و آیا اساسا این محدودیتها که معمولا با کمترین نظارتها همراه هستند، اثری بر کنترل بیماری خواهند داشت؟
در این باره نظرات مختلف است بهطوریکه دبیر کمیته علمی کشوری مقابله با کرونا تاکید عمدهاش بر استفاده از ماسک و جدیگرفتن تزریق واکسن و تکمیل واکسیناسیون برای همه افراد بالای ۱۸ سال است. ابراهیم قادری، رئیس اداره مراقبت مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت نیز تاکید دارد استفاده از ماسک و تزریق واکسن اهمیت بالایی دارد و نباید گمان کرد که تزریق واکسن بدون ماسک یا استفاده از ماسک بدون تزریق واکسن کمکی به ما میکند.
در این میان بابک عشرتی، اپیدمیولوژیست و معاون بهداشتی دانشگاه علومپزشکی ایران نیز توضیح میدهد اعمال محدودیتها مثلا بستن رستورانها مثل آنچه در گذشته مرسوم بود امروز به سبب خستگی مردم و فرسایشیشدن ماجرای کرونا نه امکانپذیر است و نه تاثیرگذار. بنابراین بهجای اعمال محدودیتهایی که اغلب روی کاغذ میمانند، لازم است درک خطر را در جامعه بالا ببریم. اما چگونه؟
درک خطر را بالا ببریم
بالابردن درک خطر نسبت به بیماری کرونا و اینکه هنوز کشنده و خطرناک است به اعتقاد عشرتی تنها با اطلاعرسانی درست به مردم و آگاهسازی آنها براساس مبانی علمی امکانپذیر است نه اینکه هر روز یک مسئول یا کارشناس به تشخیص خود توصیههایی به مردم بکند که با نظرات علمی در تضاد است. عشرتی میگوید اگر مردم خطر را بهدرستی درک کنند حتما خودشان احتیاطهای لازم را خواهند کرد و بیماری نیز کنترل خواهد شد.
دراینباره علیرضا ناجی، رئیس مرکز تحقیقات ویروسشناسی دانشگاه علومپزشکی شهید بهشتی، شفافتر صحبت میکند. طبق گزارش مهر، او معتقد است دستورالعمل اخیر ستاد ملی مقابله با کرونا در مورد ضرورینبودن استفاده از ماسک در فضای باز برای بسیاری از مردم سوءتفاهم ایجاد کرد که دیگر نیازی به استفاده از ماسک نیست.
- بیشتر بخوانید:
- دستورالعملی برای تعطیلی دانشگاهها و مدارس با توجه به افزایش شیوع کرونا ابلاغ نشده است
انتهای پیام/
خبرگزاری میزان: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانههای داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانهای منتشر میشود.