استاندار آذربایجان غربی: پنج میلیون نفر از هجوم ریزگردهای دریاچه ارومیه در امان ماندند

18:10 - 16 اسفند 1395
کد خبر: ۲۸۶۸۵۶
دسته بندی: سیاست ، عمومی
استاندار آذربایجان غربی گفت: با اهتمام ویژه دولت تدبیر و امید و اجرای طرح های احیای دریاچه ارومیه طی سه سال گذشته، پنج میلیون نفر از ساکنان مناطق حاشیه این دریاچه از تاثیر مخرب ریزگردهای نمکی آن در امان ماندند.
قربانعلی سعادت
به گزارش گروه سیاسی ، قربانعلی سعادت در همایش ویژه روز درختکاری و هفته منابع طبیعی در ارومیه افزود: این تعداد از جمعیت استان های مجاور دریاچه ارومیه در حلقه نخست تاثیرپذیری از خشکی دریاچه ارومیه و ریزگردهای نمکی حاصل از آن قرار داشتند.
وی با تاکید بر اینکه روند خشکی دریاچه ارومیه متوقف شده است و دوره تثبیت آب آن طی می شود، ادامه داد: با اجرای کامل طرح های انتقال آب حوضه به حوضه تا هفت سال آینده، احیای این دریاچه محقق می شود.
 
وی اظهار کرد: یکی از مهمترین عوامل تحقق طرح های احیای دریاچه ارومیه، همراهی مردم و بهره برداران حوزه های کشاورزی در استان است و باید در این خصوص یک عزم و اهتمام مردمی ایجاد شود.
 
وی با اشاره به وجود دهها هزار حلقه چاه غیرمجاز در آذربایجان غربی ادامه داد: طبق برنامه هر سال باید سه هزار حلقه چاه غیرمجاز در این استان مسدود شود ولی امسال نصف این تعداد مسدود شده است و این امر می تواند مشکلات جدی در منابع آبی استان ایجاد کند.
 
استاندار آذربایجان غربی با تاکید بر اینکه قرار نیست تا باغی از آبیاری بهینه محروم شود، گفت: برخی افراد در مقابل اجرای طرح انسداد چاه ها مقاومت نشان می دهند، در حالی که می توان با اجرای طرح های آبیاری نوین در کنار کاهش مصرف آب، راندمان کشاورزی را نیز بهبود بخشید.
 
سعادت افزود: البته برخی از کشاورزان نیز به صورت داوطلبانه چاه های کشاورزی خود را مسدود کرده اند که انتظار داریم این فرهنگ در بخش کشاورزی استان بیشتر تسری یابد.
 
حجم آب دریاچه ارومیه با تدبیر دولت روحانی از 500 میلیون مترمعکب در دوران بحرانی و زمان آغاز به کار دولت یازدهم به بیش از 2 میلیارد مترمکعب در زمان حاضر رسیده است.
 
ستاد احیای دریاچه ارومیه در گام نخست مطالعاتی برای احیا این دریاچه آغاز کرد اما در سریع ترین زمان ممکن طرح های 40 گانه نهایی برای احیای دریاچه ارومیه بر روی میز اعضای ستاد احیا قرار گرفت و این ستاد کارهای عملیاتی خود را برای احیای بزرگترین پهنه آبی داخلی کشور شروع کرد.
 
412 کیلومتر لایروبی رودخانه های اصلی منتهی به دریاچه ارومیه، ساماندهی سردهنه های رودخانه ها، انسداد یکهزار و 200 چاه غیرمجاز و اصلاح آبیاری در 6 هزار و 200 هکتار از اراضی کشاورزی از اقدام های زودبازده دولت یازدهم برای تثبیت وضعیت این دریاچه بوده است.
 
دریاچه ارومیه در قالب طرح احیای دریاچه ارومیه قرار است ظرف مدت 10 سال/ از سال 93/ به سطح تراز اکولوژیک خود یعنی یک هزار و 274 متر از سطح آب های آزاد برسد.
 
یکی از مهمترین مصوبه های این ستاد کاهش 40 درصدی مصرف آب کشاورزی در حوضه آبریز این دریاچه به واسطه انتقال آب با لوله های پلی اتیلنی از منبع تامین تا سر مزرعه است.
 
در سال های 93 و 94 در مجموع 414 کیلومتر عملیات انتقال آب با لوله پلی اتیلن به اجرا درآمده و 12 هزار هکتار از زمین های کشاورزی شهرستان های آذربایجان غربی که در حوضه آبریز دریاچه ارومیه واقع شده، تحت پوشش انتقال آب مدرن قرار گرفته است.
 
همچنین طرح تشکیل و تجهیز شبکه سنجش منابع آب سطحی و زیرزمینی استان در راستای مصوبات ستاد احیای دریاچه ارومیه 68 درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
 
تصفیه خانه گلمان که از دیگر طرح های ستاد احیای دریاچه ارومیه برای احیای نگین آبی آذربایجان است، در سال 96 به بهره برداری می رسد و سالانه 2.5 میلیون مترمعکب آب به دریاچه ارومیه روانه می کند.
 
ستاد احیای دریاچه ارومیه تاکنون علاوه بر اقدامات فوق، 100 میلیارد ریال برای مقابله با ریزگردهای این دریاچه هزینه کرده است.
 
6 هزار و 300 هکتار از زمین های کشاورزی حوضه آبریز از زمان آغاز فعالیت این ستاد تاکنون به سیستم های آبیاری تحت فشار مجهز شده است.
 


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *