پیامدهای لغو محدودیت برد موشکهای اوکراین

فریدریش مرتز، صدراعظم آلمان بهتازگی اعلام کرد که متحدان غربی اوکراین محدودیتهای برد تسلیحاتی را که به کییف میفرستند، لغو میکنند.
مرتز، که در یک رویداد سیاسی محلی در برلین صحبت میکرد، گفت که این تغییر سیاست در مورد تسلیحات ارائهشده از طرف کشورهایی از جمله انگلیس، فرانسه، آلمان و آمریکا اعمال میشود.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین در پاسخ گفت که هرگونه تصمیمی از این دست کاملا در تضاد با هرگونه توافق صلح آتی با کییف است.
پرسش این است که این تصمیم چگونه میتواند بر مذاکرات آتشبس آینده بین روسیه و اوکراین تأثیر بگذارد؟
صدراعظم آلمان گفت: دیگر هیچ محدودیتی برای تسلیحاتی که به اوکراین تحویل داده شده است نه از طرف انگلیس، نه فرانسویها، نه آلمان و نه آمریکاییها وجود ندارد.
این بدان معناست که اوکراین میتواند برای مثال با حمله به مواضع نظامی در روسیه از خود «دفاع» کند.
مرتز، بیان کرد: ما در اصطلاح به این آتش دوربرد میگوییم و همچنین آلمان سلاحهایی را برای اوکراین فراهم میکند که به اهداف نظامی در داخل خاک روسیه حمله میکند.
با این حال، بلافاصله مشخص نشد که آیا مرتز به کاهش محدودیتها در مورد سلاحهای دوربرد در سال ۲۰۲۴ اشاره میکند، زمانی که آمریکا به اوکراین اجازه داد از موشکهای دوربرد مانند سامانه موشکی تاکتیکی ارتش یا اَتَکمز برای انجام حملات در داخل خاک روسیه استفاده کند.
پس از تایید آمریکا، مقامهای روسیه اعلام کردند که اوکراین با ۶ موشک بالستیک اتکمز که برد ۳۰۰ کیلومتر (۱۹۰ مایل) دارند، به یک تاسیسات در منطقه مرزی بریانسک حمله کرده است.
به گفته وزارت دفاع روسیه، یک روز بعد، اوکراین همچنین موشکهای دوربرد طوفان سایه ساخت انگلیس را به سمت روسیه شلیک کرد؛ موشک طوفان سایه میتواند اهدافی را تا فاصله ۲۵۰ کیلومتری (۱۵۵ مایل) مورد اصابت قرار دهد.
محدودیتهای برد تسلیحاتی اوکراین چیست؟
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین همواره از متحدان غربی خود خواسته بود که محدودیتهای استفاده از تسلیحات دوربرد مانند موشکهای اتکمز را که در اختیار اوکراین قرار میدهند، حذف کنند.
به گفته زلنسکی، اعطای این قابلیت به کییف، نیروهای اوکراینی را قادر میسازد تا اهدافی مانند مکانهای انبار مهمات، فرودگاهها و مراکز فرماندهی را در داخل روسیه هدف قرار دهند.
با این حال، متحدان غربی اوکراین تاکنون محتاط بودهاند و نگران این هستند که حملات اوکراین در اعماق روسیه ممکن است درگیری را فراتر از مرزهای اوکراین گسترش دهد.
پسکوف، گفت: این تصمیمهای بالقوه، اگر واقعا چنین تصمیمهایی گرفته شده باشد، کاملا مغایر با آرزوهای ما برای دستیابی به یک راهحل سیاسی است.
پیش از این ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه هشدار داده بود که اگر متحدان غربی اوکراین اجازه دهند از سلاحهای دوربرد برای حمله به داخل روسیه استفاده کند، به این معنی است که ناتو با مسکو در جنگ خواهد بود.
پوتین، تاکید کرد: این امر بهنحو قابلتوجهی ماهیت درگیری را تغییر میدهد و به این معنی است که کشورهای ناتو، آمریکا و کشورهای اروپایی در حال جنگ با روسیه هستند.
نظرات مرتز چگونه جنگ اوکراین را شکل خواهد داد؟
ممنوعیت استفاده اوکراین از تسلیحات ارائه شده از طرف متحدانش برای حمله به اهدافی در روسیه، این کشور را در یک نقطه ضعف قابل توجه قرار داده است.
به این معنی که ارتش اوکراین نتوانسته است از پتانسیل کامل این سلاحها استفاده کند.
با این حال، برداشتن این محدودیتها بعید است برای مدتی تفاوت زیادی در میدان نبرد ایجاد کند؛ در حالی که از نظر تئوری، اوکراین میتواند به برخی از سایتهای تولید نظامی روسیه حمله کند، روسیه ظرفیت تولید تسلیحات خود را بهطرز چشمگیری اصلاح کرده است.
کاهش این محدودیتها میتواند بسیار سریع معکوس شود؛ اگر اوکراین حملات گستردهای را علیه جمعیت غیرنظامی انجام دهد، میتواند تبلیغات بسیار نامطلوبی را برای اوکراین و کشورهایی که این سلاحها را تهیه میکنند، ایجاد کند.
در واقع، دستکم در حال حاضر، پیامدهای سیاسی لغو محدودیتها احتمالا شدیدتر از نتایج نظامی خواهد بود.
انتهای پیام/