بایدهای و نبایدهای مصرف روغنها/ ناسالمترین نوع روغن برای سلامت قلب چیست؟
به گزارش، وبدا، از جمله چالشهایی که زندگی شهرنشینی برای انسان امروزی رقم زده است، تمایل به انتخاب غذاهایی با کوتاهترین زمان پخت است که بیشتر با نام «فست فود» شناخته میشود و به میزان گستردهای استفاده از روغنها و غذاهای فرآوری شده را در برنامه غذایی گسترش داده است.
اما در کنار برنامه غذایی با غذاهای سریع پخت که به ویژه با افزایش سرخ کردن مواد غذایی گره خورده است، توجه به انتخاب نوع روغن مناسب، می تواند زمینه ساز سلامت ما در برابر بیماری های شایع دنیای امروز، به ویژه بیماری های قلبی عروقی به عنوان یکی از مهم ترین علت های مرگ و میر در جوامع باشد.
جواد کجوری، متخصص قلب و عروق و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز در ادامه مهم ترین نکته هایی که لازم است در هنگام انتخاب روغن ها به یاد داشته باشیم را بیان میکند.
این پزشک فلوشیپ اقدامات مداخله ای قلب و عروق در دانشگاه علوم پزشکی شیراز، از انتخاب مناسب روغن مصرفی به عنوان یک اقدام کارآمد برای مراقبت از سلامت قلب یاد کرد و با دستهبندی روغن های مصرفی به انواع مایع و جامد گفت: روغن های ترانس با هیدروژنه کردن روغن مایع و تبدیل آن به جامد تهیه می شود که در دیدگاه عمومی به عنوان روغن نباتی شناخته می شود و ناسالم ترین نوع روغن برای سلامت افراد شناخته شده است.
کدام انواع روغن مایع در اولویت قرار دارد؟
وی ضمن توصیه به کاهش مصرف روغن و غذاهای سرخ کردنی در برنامه غذایی روزانه خانواده تا حد امکان، روغن مایع را مناسبترین گزینه برای استفاده عنوان کرد که جذب کمتری در عروق دارد و افزود: در میان انواع روغن، روغن زیتون در صورت استفاده از حرارت پایین، سالم ترین نوع روغن شناخته می شود؛ همچنین روغن های تهیه شده از کلزا، ذرت و دانه آفتابگردان نیز گزینه های مناسبی محسوب می شود.
کجوری استفاده از روغن مایع برای سرخ کردن را اقدامی غیر بهداشتی توصیف کرد و در این زمینه توضیح داد: واکنش میان حرارت روغن و دیواره ظرف، خطر سرطان زایی به همراه دارد و بر همین اساس توصیه می شود از روغن مخصوص سرخ کردنی که نقطه جوش بالاتری دارد استفاده شود.
این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز همچنین استفاده از ظرف های تفلون را از دیگر عوامل تهدیدکننده سلامت افراد در زمینه خطر ابتلا به سرطان ها برشمرد و اضافه کرد: در حال حاضر ورود تکنولوژی های جدید خانگی مانند ظرف های کم روغن و دستگاه هایی که برای سرخ کردن مواد غذایی به روغن اندکی نیاز دارد، گزینه های مناسبی برای کاهش مصرف روغن در برنامه غذایی خانواده محسوب می شود.
3 نشانه مهم بیماری های قلبی را بشناسیم
کجوری ضمن تاکید بر تلاش برای مراقبت از سلامت قلب به کمک عوامل خطر قابل کنترل شامل پرهیز از مصرف سیگار، کنترل چاقی، داشتن تحرک بدنی، پیشگیری از پرفشاری خون، دیابت و چربی خون؛ اظهار کرد: به طور کلی نشانه های ابتلا به بیماری های قلبی را می توان در سه عارضه مهم درد قفسه سینه؛ تپش قلب و نفس تنگی شناسایی کرد که در صورت بروز در فرد، باید به صورت جدی پیگیری شود.
وی یادآور شد: آمارهای مراجعه به مراکز درمانی نشان می دهد که حجم بالایی از موارد مراجعه با عارضه های یاد شده، در اثر بروز اضطراب در افراد ایجاد می شود؛ اما این به معنای بی توجهی به نشانه های هشدار دهنده نیست، چرا که ضمن ضرورت تشخیص پزشکی در این زمینه، گاه تشدید این نشانه ها در اثر اضطراب نیز به بروز مشکلات حاد مانند سکته های قلبی منجر می شود.
پزشک متخصص قلب و عروق دانشگاه علوم پزشکی شیراز در ادامه یکی از زنگ های خطر بروز بیماری های قلبی عروقی و بسیاری بیماری های دیگر در جوامع امروزی را چاقی و اضافه وزن عنوان کرد که به ویژه در الگوی چاقی سیبی شکل در ناحیه شکم که الگوی آن اغلب در مردان شایع است، با ایجاد مشکلاتی مانند مقاومت به انسولین، موجب خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی می شود.
مهم ترین مواد غذایی مضر برای سلامت قلب
به گفته این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، روغن های جامد و حاوی ترانس و پالم؛ تکه های گوشت پرچربی در غذاهایی مانند کله پاچه و خورشت ها؛ نوشابه های گازدار؛ اسنک ها از قبیل چیپس و پفک؛ شیرینی ها و دسرها؛ همچنین پودرهای شیر برای تهیه قهوه به دلیل وجود پالم در فرآوری صنعتی؛ مهمترین مواد غذایی مضر برای سلامت قلب است.
کجوری با تاکید بر ضرورت توجه افراد به میزان دریافت کالری روزانه به عنوان راهکاری کارآمد برای دستیابی به وزن متعادل، همچنین انتخاب رژیم غذایی سالم و کاهش مصرف مواد غذایی مانند برنج در برنامه هفتگی خانواده را از جمله گام های پیشگیرانه در این زمینه برشمرد.
انتهای پیام/

