تعریف ۶ پروژه کلیدی در حوزه هوش مصنوعی از سوی پژوهشگاه قوه قضاییه

حجتالاسلام والمسلمین هادی در گفتوگو با میزان گفت: پروژههایی با هدف ارتقای بهرهوری نظام قضایی و تحقق حکمرانی مطلوب مبتنی بر داده، در حال اجرا است و نخستین خروجیهای آن تا پایان خردادماه سال جاری به قوه قضاییه ارائه خواهد شد.
وی افزود: در این طرح ملی، که به همت پژوهشگاه و با همکاری نهادهای تخصصی مرتبط آغاز شده است، شش پروژه کلیدی در حوزه هوش مصنوعی تعریف شده که شامل آموزشهای تخصصی مبتنی بر پژوهش، طراحی مدلهای تعامل قضات با فناوریهای نوین، و آسیبشناسی دقیق روندهای جاری بهرهبرداری از دادهها و الگوریتمها در فرآیندهای قضایی است.
وی ادامه داد: در کنار آموزشهای هدفمند برای مقامات قضایی، پژوهشگاه در حال تدوین الگویی برای طراحی تعامل میان قوه قضاییه و سیستمهای هوشمند است؛ مدلی که بتواند مزایا، چالشها و میزان اثرگذاری فناوری هوش مصنوعی در تصمیمسازیهای حقوقی را بهصورت دقیق و مستند تحلیل کند.
حجتالاسلام والمسلمین هادی گفت: بهرهبرداری موفق از هوش مصنوعی در دستگاه قضا مشروط به استفاده از دادههای پاک، دقیق و ساختاریافته است. در غیر این صورت، خسارات ناشی از تحلیلهای نادرست هوش مصنوعی ممکن است بیش از منافع آن باشد.
وی افزود: همچنین بر اساس این برنامه، پژوهشگاه قوه قضاییه در حال برنامهریزی برای برگزاری یک همایش ملی (و احتمالاً بینالمللی) در حوزه «عدالت دیجیتال و حکمرانی هوشمند» تا پایان سال جاری است. این همایش بستری برای تبادل تجربیات ملی و جهانی در بهرهگیری از فناوری در فرآیندهای قضایی خواهد بود.
رئیس پژوهشگاه قوه قضاییه گفت: در افق این برنامه، هوش مصنوعی نه تنها بهعنوان دستیار هوشمند قضایی بلکه در آینده، با تکمیل قابلیتهای ادراکی و احساسی (EQ)، ممکن است نقشی فعالتر حتی در ارزیابی و تحلیل پروندهها ایفا کند.
رئیس پژوهشگاه قوه قضاییه در پاسخ به این سوال که آیا هوش مصنوعی میتواند به نظام قضایی عادلانهتری کمک کند گفت: بر این باوریم که با طراحی صحیح بسترهای فناورانه، میتوان از خرد جمعی مبتنی بر دادهها برای تحقق عدالت، به شکلی عادلانهتر، سریعتر و شفافتر بهره برد.
انتهای پیام/