آییننامه اجرایی نحوه احراز و تمدید صلاحیت مدیران شرکتهای اعتبارسنجی

«آیین نامه اجرایی جزء (۲-۵-۳) بند ب ماده ۲ قانون تامین مالی تولید و زیرساختها (موضوع نحوه احراز و تمدید صلاحیت مدیران شرکتهای اعتبارسنجی)» با شماره ۳۴۹۲۹ در تاریخ ۱۴۰۴/۰۲/۳۰ توسط معاون اول رئیسجمهور ابلاغ شد.
هیئت وزیران در جلسه ۱۴۰۳/۱۲/۸ به پیشنهاد شورای ملی تأمین مالی موضوع نامه شماره ۸۰/۱۹۹۴۲۸ مورخ ۱۴۰۳/۱۱/۳ وزارت امور اقتصادی و دارایی و به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و جزء (۲-۵-۳) بند (ب) ماده (۲) و بند (ب) ماده (۴۶) قانون تأمین مالی تولید و زیرساختها مصوب،۱۴۰۲ آییننامه اجرایی جزء یاد شده را به شرح زیر تصویب کرد:
آییننامه اجرایی جزء (۲-۵-۳) بند (ب) ماده (۲) قانون تأمین مالی تولید و زیر ساختها موضوع نحوه احراز و تمدید صلاحیت مدیران شرکتهای اعتبارسنجی
ماده ۱- در این آییننامه اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به کار میروند:
۱- قانون: قانون تأمین مالی تولید و زیرساختها مصوب ۱۴۰۲.
۲- شورا: شورای ملی تأمین مالی موضوع بند (الف) ماده (۲) قانون.
۳- دستگاههای اجرایی: دستگاههای اجرایی موضوع بند (خ) ماده (۱) قانون.
۴- بانک مرکزی: بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران.
۵- مرکز: مرکز تسهیل تأمین مالی تولید وزارت امور اقتصادی و دارایی.
۶- کمیسیون: کمیسیون بررسی صلاحیت حرفهای مدیران شرکت اعتبار سنجی نوع یک
۷- شرکتهای تحت نظارت بانک مرکزی: موضوع بند (۱۴) ماده (۱) آیین نامه نحوه تأسیس و فعالیت شرکتهای اعتبار سنجی موضوع جزء (۱-۵-۳) بند (ب) ماده (۲) قانون (موضوع تصویبنامه شماره ۱۶۸۹۰۹/ت ۵۶۳۳۷۹هـ مورخ ۱۴۰۳/۱۱/۳)
۸- شرکت اعتبارسنجی نوع یک: موضوع بند (۱۵) ماده (۱) آییننامه نحوه تأسیس و فعالیت شرکتهای اعتبارسنجی موضوع جزء (۱-۵-۳) بند (ب) ماده (۲) قانون.
۹- شرکت اعتبارسنجی نوع دو: موضوع بند (۱۶) ماده (۱) آییننامه نحوه تأسیس و فعالیت شرکتهای اعتبار سنجی موضوع جزء (۱-۵-۳) بند (ب) ماده (۲) قانون
۱۰- سمت مدیریتی: سمتهای عضو حقیقی هیئت مدیره نماینده عضو حقوقی هیئت مدیره و مدیرعامل شرکتهای اعتبارسنجی.
۱۱- متقاضی: شخصی که به نمایندگی از شرکت اعتبارسنجی یا رکن ذیصلاح آن تقاضای تأیید صلاحیت داوطلب را به مرکز ارائه میدهد متقاضی شامل اشخاص زیر است:
۱- نماینده مجمع عمومی مؤسس شرکت اعتبارسنجی در شرف تأسیس.
۲- مدیر عامل شرکت اعتبار سنجی (و در نبود، مدیرعامل، به ترتیب، رئیس، نائب رئیس و یا هریک از اعضای هیئت مدیره).
۱۲- داوطلب: شخص حقیقی که توسط متقاضی جهت تصدی سمت مدیریتی در شرکت اعتبارسنجی به مرکز معرفی میشود.
۱۳- تأییدیه صلاحیت: گواهی یا تأییدیه الکترونیکی وزارت امور اقتصادی و دارایی جهت تصدی سمت مدیریتی توسط داوطلب دارای شرایط عمومی و تخصصی موضوع این آییننامه.
۱۴ - پنجره واحد: پنجره واحد الکترونیکی که وزارت امور اقتصادی و دارایی بهمنظور اجرای برخط تعاملات موضوع این آیین نامه در هماهنگی با سازمان فناوری اطلاعات و در چهارچوب مرکز ملی تبادل اطلاعات انای ایکس ایجاد و راه اندازی نموده و یا مینماید.
ماده ۲- تصدی سمت مدیریتی توسط داوطلب در هر یک از شرکتهای اعتبارسنجی نوع یک منوط به اخذ تأییدیه صلاحیت است. این تأییدیه دارای اعتبار دو ساله بوده و پس از آن صلاحیت داوطلب باید مجدداً احراز شود.
ماده ۳- تصدی سمت مدیریتی در شرکت اعتبار سنجی نوع یک با رعایت موارد زیر احراز
میگردد:
۱- وثاقت و امانت داوطلب.
۲- نداشتن بدهی غیرجاری تعیین تکلیف نشده به بانکها و مؤسسات اعتباری اعم از دولتی یا غیر دولتی هرگاه شخص حقیقی که نمایندگی شخص حقوقی را بر عهده داشته استعفا بدهد، از لحطه قبول استعفا بدهیهای غیرجاری شخص حقوقی مانع از تصدی سمتهای مدیریتی در سایر شرکتهای اعتبار سنجی نوع یک نیست.
۳- نداشتن سابقه چک برگشتی رفع سوء اثر نشده شخصی و نیز چکهای برگشتی رفع سوء اثر نشده صادره از سوی مدیران و صاحبان امضای مجاز اشخاص حقوقی. هرگاه فردی که به نمایندگی از شخص حقوقی اقدام به صدور چک نموده، مطابق ماده (۱۹) قانون صدور چک مصوب ۱۳۵۵ با اصلاحات بعدی در مراجع قضایی ثابت نماید عدم پرداخت، چک مستند به عمل صاحب حساب و یا وکیل یا نماینده بعد از وی بوده است تصدی سمت مدیریتی توسط وی با رعایت سایر شرایط بلامانع است.
۴- نداشتن بدهی قطعی شده معوق مالیاتی و یا تأمین اجتماعی
۵- قرار نگرفتن در شمول ممنوعیتهای ناظر بر تصدی سمتهای مدیریتی مقرر در قوانین و مقررات مربوط از جمله مواد (۱۱۱) و (۱۲۶) لایحه اصلاح قسمتی از قانون تجارت مصوب سال ۱۳۴۷.
۶- نداشتن بیش از یک درصد (۱%) سهام و سمت مدیریتی در نهادهای مالی موضوع بند (۲۱) ماده (۱) قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۳۸۴ نظیر مؤسسات رتبهبندی اعتباری اشخاص تحت نظارت بانک مرکزی و نهادهای پولی و اعتباری نظیر بانکها مؤسسات اعتباری غیربانکی شرکتهای واسپاری (لیزینگ)، صندوقهای قرضالحسنه و شرکتهای تعاونی اعتبار و همچنین شرکتهای بیمه.
۷- داشتن تأییدیه داوطلب از مراجع ذیصلاح وزارت امور اقتصادی و دارایی.
ماده ۴- فقدان محکومیت قضایی مؤثر داوطلب تصدی سمت مدیریتی در شرکت اعتبارسنجی نوع یک با رعایت عدم شمولیت محکومیت مؤثر موضوع تبصره ماده (۴۰) قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ احراز میگردد.
ماده ۵- مدرک تحصیلی و تجربه تخصصی مرتبط داوطلب تصدی سمت مدیریتی در شرکت اعتبار سنجی نوع، یک با رعایت موارد زیر احراز میشود:
۱- حداقل مدرک تحصیلی داوطلب کارشناسی ارشد بوده و امتیاز تحصیلی وی مطابق جدولهای موضوع ماده (۱۶) این آییننامه احراز میگردد.
۲- حداقل سابقه کاری داوطلب پنج سال بوده و امتیاز سابقه کاری وی مطابق جدولهای موضوع ماده (۱۷) این آییننامه احراز میگردد.
۳- داوطلب باید حد نصاب لازم در مصاحبه تخصصی صلاحیت (حرفهای را مطابق جدول موضوع ماده (۲۰) این آییننامه کسب نماید.
ماده ۶- متقاضی موظف است پیش از انتصاب مدیران شرکت اعتبار سنجی نوع یک تقاضای بررسی صلاحیت داوطلب را به همراه کاربرگ فرم مشخصات مدارک و مستندات موضوع مواد (۳) تا (۵) این آییننامه از طریق پنجره واحد به مرکز ارائه و تأییدیه صلاحیت را با رعایت مقررات این آییننامه دریافت نماید.
ماده ۷- مرکز موظف است پس از دریافت کاربرگ (فرم مشخصات، مدارک و مستندات موضوع این آیین نامه در صورت ناقص بودن مدارک ارائه شده توسط متقاضی، موضوع را ظرف ده روز، از طریق پنجره واحد به وی اطلاع دهد و متقاضی باید ظرف یک ماه پس از اعلام مرکز نسبت به تکمیل و ارسال مدارک از طریق پنجره واحد اقدام کند. در غیر این صورت، درخواست، ملغی محسوب شده و متقاضی نمیتواند تا مدت شش ماه نسبت به معرفی مجدد همان داوطلب اقدام نماید.
ماده ۸- مرکز باید پس از دریافت کلیه مدارک و مستندات مورد نیاز و اطمینان از عدم وجود نقص در آنها اقدامات زیر را انجام دهد:
۱- استعلام از مراجع ذی صلاح جهت احراز شرایط عمومی داوطلب.
۲- استعلام مدرک تحصیلی و سوابق کاری از مراجع ذیصلاح.
۳- محاسبه امتیاز مربوط به سوابق تحصیلی و سوابق کاری داوطلب مطابق ضوابط مندرج در این آییننامه.
۴- برگزاری مصاحبه تخصصی برای بررسی صلاحیت حرفهای.
تبصره ۱- مرکز موظف است ترتیبات و مراحل اخذ تأیید یا رد مدارک داوطلب و ثبت اعتراض متقاضیان به بررسیهای صورت گرفته را در پنجره واحد فراهم نماید همچنین مرکز باید تغییرات صورت گرفته در وضعیت شرایط عمومی هر یک از داوطلبین یا اعضای هیئت مدیره را از طریق پنجره واحد به اطلاع متقاضی برساند.
تبصره ۲- درخصوص احراز صلاحیت داوطلب به سمتهای مدیریتی در شرکتهای اعتبار سنجی نوع یک تحت نظارت بانک مرکزی بانک یادشده موظف است ظرف سه ماه پس از تکمیل مدارک توسط متقاضی که از طریق پنجره واحد به بانک مرکزی اعلام میشود تشریفات این ماده را انجام و نتیجه را به مرکز اعلام نماید.
تبصره ۳- وزارت امور اقتصادی و دارایی موظف است استعلامهای موضوع این ماده را به صورت برخط و بهگونهای در پنجره، واحد عملیاتی نماید که دستگاههای اجرایی امکان اتصال به پنجره واحد را داشته باشند. همچنین دستگاههای اجرایی موظفند امکان اخذ استعلامهای موضوع این ماده توسط وزارت امور اقتصادی و دارایی از طریق پنجره واحد را ایجاد نمایند.
ماده ۹- به منظور برگزاری مصاحبه تخصصی صلاحیت حرفهای جهت ارزیابی داوطلب تصدی سمت مدیریتی در شرکتهای اعتبار سنجی نوع یک خارج از نظارت بانک مرکزی در چهارچوب این آییننامه کمیسیونی متشکل از اعضای زیر تشکیل خواهد شد:
۱ - معاون سیاستگذاری و راهبری اقتصادی وزارت امور اقتصادی و دارایی (رئیس کمیسیون).
۲- رئیس مرکز تسهیل تأمین مالی تولید وزارت امور اقتصادی و دارایی (دبیر کمیسیون)
۳- مدیر کل دفتر امور بانکی وزارت امور اقتصادی و دارایی.
۴- مدیرکل دفتر حقوقی معاونت امور حقوقی و مجلس وزارت امور اقتصادی و دارایی ۵ مدیر کل نظارت احتیاطی کلان و فناورانه بانک مرکزی.
تبصره ١- جلسات کمیسیون با حضور رئیس یا دبیر کمیسیون و حضور اکثریت اعضای کمیسیون رسمیت مییابد.
تبصره ۲- دبیر کمیسیون حسب مورد و در صورت نیاز از نماینده بخش خصوصی بدون حق رأی در جلسات مصاحبه تخصصی دعوت به عمل میآورد.
ماده ۱۰- به منظور برگزاری مصاحبه تخصصی (صلاحیت حرفهای جهت ارزیابی داوطلب تصدی سمت مدیریتی در شرکتهای تحت نظارت بانک مرکزی و در چهارچوب این آییننامه کمیسیونی متشکل از اعضای زیر تشکیل خواهد شد:
۱- معاون تنظیمگری و نظارت بانک مرکزی (رئیس کمیسیون).
۲- رئیس مرکز تنظیمگری بانک مرکزی نایب رئیس کمیسیون).
۳- مدیرکل دفتر امور بانکی وزارت امور اقتصادی و دارایی.
۴- مدیرکل فناوری اطلاعات بانک مرکزی.
۵- مدیر کل حقوقی بانک مرکزی.
۶- مدیرکل ارزیابی و صدور مجوز بانک مرکزی دبیر کمیسیون)
۷- رئیس مرکز تسهیل تأمین مالی تولید وزارت امور اقتصادی و دارایی.
تبصره ۱- جلسات کمیسیون با حضور رئیس یا نائب رئیس و حداقل چهار عضو دیگر کمیسیون رسمیت مییابد.
تبصره ۲- دبیر کمیسیون حسب مورد و در صورت نیاز از نماینده بخش خصوصی بدون حق رأی در جلسات مصاحبه تخصصی دعوت به عمل میآورد.
ماده ۱۱- صورتجلسههای کمیسیونهای موضوع مواد (۹) و (۱۰) این آییننامه (شامل تاریخ تشکیل جلسات و تصمیمات) به امضای اعضای حاضر در جلسات کمیسیون رسیده و یک نسخه از آن به همراه سایر مدارک مربوط به همان جلسه ظرف سه روز پس از تاریخ تشکیل جلسه مصاحبه توسط کمیسیون به مرکز ارسال میشود.
تبصره- دبیران کمیسیونهای موضوع مواد (۹) و (۱۰) این آییننامه باید حداقل هفت روز قبل ار برگزاری جلسه مصاحبه تخصصی سوابق و مشخصات داوطلب را برای اعضای کمیسیون مربوط ارسال نمایند.
ماده ۱۲- مرکز موظف است با توجه به نتیجه حاصل از اجرای مواد (۸) تا (۱۰) این آییننامه مراتب تأیید یا عدم تأیید صلاحیت داوطلب را ظرف پانزده روز پس از دریافت نظر کمیسیونهای موضوع مواد (۹) و (۱۰) با ذکر دلایل در صورت عدم تأیید و از طریق پنجره واحد به متقاضی اعلام نماید.
تبصره- شرکتهای اعتبارسنجی نوع یک که پیش از لازمالاجرا شدن این آییننامه فعال و دارای مجوز هستند تا زمان انقضای تأیید صلاحیت فعلی، مدیران نیاز به اخذ تأییدیه صلاحیت مجدد ندارند.
ماده ۱۳- در صورت فوت استعفا یا وقوع هر عارضهای برای مدیرعامل به نحوی که مدیر عامل
از انجام وظایفش ناتوان، شود استفاده از اعضای هیئت مدیره برای سرپرستی این سمت توسط شرکت اعتبار سنجی نوع یک برای حداکثر شش ماه مجاز است تبدیل دوره سرپرستی به سمت مدیر عاملی منوط به بررسی و اخذ تأییدیه صلاحیت طی فرایندهای مذکور در مواد (۸) نا (۱۲) این آیین نامه است.
تبصره- شرکت اعتبار سنجی نوع یک موظف است در صورت استفاده از سرپرست، مراتب را حداکثر ظرف یک هفته به اطلاع مرکز برساند در خصوص شرکتهای اعتبار سنجی تحت نظارت بانک، مرکزی مراتب باید به اطلاع بانک مرکزی هم رسانده شود.
ماده ۱۴- حد نصاب لازم برای تصدی سمت مدیر عامل (۷۰) امتیاز برای رئیس هیئت مدیره (۶۵) امتیاز و سایر اعضای هیئت مدیره (۶۰) امتیاز از مجموع ۱۰۰ امتیاز میباشد.
ماده ۱۵- حداکثر امتیاز قابل اکتساب توسط داوطلب بابت سوابق تحصیلی، سوابق کاری و مصاحبه تخصصی به ترتیب (۳۰)، (۴۰) و (۳۰) امتیاز میباشد.
تبصره - کسب حداقل امتیازهای لازم مطابق جدول شماره (۱) پیوست این آییننامه که تأیید شده به مهر دفتر هیئت دولت است برای هر یک از سمتهای مدیریتی الزامی است.
ماده ۱۶- امتیار سوابق تحصیلی بر اساس جدول شماره (۴) پیوست این آییننامه که تأیید شده به مهر دفتر هیئت دولت است تعیین خواهد شد.
تبصره- داشتن مدرک بینالمللی مالی معتبر از قبیل سیافای و سایر مدارک به تشخیص وزارت امور اقتصادی و دارایی میتواند جایگزین مدارک معادل مرتبط قرار گیرد.
ماده ۱۷- امتیاز سوابق کاری بر اساس دو برابر مدت سـابقه کاری داوطلب در هر قسمت شغلی به صورت سالانه، ضرب در ضریب محل فعالیت و ضریب سمت مربوط بر اساس جدولهای شماره (۵) و (۶) پیوست این آیین نامه که تأیید شده به مهر دفتر هیئت دولت است محاسبه خواهد شد.
تبصره- جهت محاسبه سابقه کار، ضریب سالانه سمت برای کار موظف برابر (۱) و ضریب سالانه سمت برای کار غیر موظف برابر (۵/.) در نظر گرفته میشود.
ماده ۱۸- مدیر عامل شرکت اعتبار سنجی نوع یک نمیتواند همزمان رئیس هیئت مدیره همان
شرکت باشد.
ماده ۱۹- امتیاز داوطلب در مصاحبه تخصصی جهت احراز صلاحیت سمتهای مدیریتی شرکتهای اعتبار سنجی نوع یک خارج از نظارت بانک مرکزی بر اساس جدول شماره (۲) پیوست این آییننامه که تأیید شده به مهر دفتر هیئت دولت است محاسبه خواهد شد.
ماده ۲۰- امتیاز داوطلب در مصاحبه تخصصی جهت احراز صلاحیت سمتهای مدیریتی شرکت تحت نظارت بانک، مرکزی طبق جدول شماره (۳) پیوست این آییننامه که تأیید شده به مهر دفتر هیئت دولت است محاسبه خواهد شد.
ماده ۲۱- در صورت عدم حضور برخی از اعضای کمیسیون، امتیاز نهایی داوطلب به شرح زیر محاسبه میشود:
(امتیاز کسی شده توسط داوطلب) * (۵۰)
مجموع امتیازات قابل اکتساب از اعضای حاضر
ماده ۲۲- چنانچه داوطلب حسب تشخیص کمیسیون دو بار بدون عذر موجه در جلسه مصاحبه حاضر نشود منصرف تلقی شده و نمیتواند تا دو سال برای تصدی سمت مدیریتی در هیچ یک از شرکتهای اعتبار سنجی نوع، یک توسط متقاضی معرفی گردد.
ماده ۲۳- هیئت مدیره شرکتهای اعتبارسنجی نوع یک باید بهگونهای انتخاب شوند که حداقل یک عضو، حقوقدان یک عضو فنی و یک عضو مالی در هیئت مدیره حضور داشته باشد.
ماده ۲۴- متقاضی موظف است تقاضای بررسی صلاحیت داوطلب را به همراه کاربرگ (فرم) مشخصات مدارک و مستندات موضوع مواد (۲۵) و (۲۶) این آییننامه حداقل سه ماه پیش از تاریخ انتخاب مدیران توسط ارکان ذیربط در شرکت اعتبارسنجی نوع دو، جهت اخذ تأییدیه صلاحیت از طریق پنجره واحد به مرکز ارائه نماید.
ماده ۲۵- وثاقت و امانت و فقدان محکومیت قضایی مؤثر داوطلب تصدی سمت مدیریتی در شرکت اعتبار سنجی نوع دو با رعایت مقررات موضوع مواد (۳) و (۴) این آییننامه احراز میشود.
ماده ۲۶- مدرک تحصیلی و تجربه تخصصی مرتبط داوطلب تصدی سمت مدیریتی در شرکت اعتبار سنجی نوع دو از طریق موارد زیر احراز میشود:
۱- دارا بودن حداقل مدرک کارشناسی ارشد مرتبط برای مدیرعامل و حداقل مدرک کارشناسی مرتبط برای هیئت مدیره در رشتههایی نظیر، حسابداری حسابرسی، علوم اقتصادی، مدیریت گرایشهای مالی کسب و کار (امبیای) بازرگانی، بانکداری فناوری اطلاعات بیمه و خطرپذیری (ریسک) مهندسی صنایع مهندسی، مالی، ریاضی، امار، حقوق، مهندسی فناوری اطلاعات و ارتباطات مهندسی رایانه (کامپیوتر) و سایر رشتهها به تشخیص شورا.
۲- دارا بودن حداقل پنج سال تجربه کاری مرتبط برای مدیر عامل و حداقل دو سال تجربه کاری مرتبط برای هیئت مدیره در زمینههای بانکی، مالی فناوری اطلاعات، اعتبار سنجی و رتبه بندی و سایر حوزهها به تشخیص شورا.
تبصره - جهت تغییر اعضای هیئت مدیره و مدیر عامل شرکت اعتبار سنجی نوع دو شرکت باید موضوع را به اطلاع مرکز رسانده و پیش از برگزاری مجمع و ثبت تغییرات در اداره ثبت شرکتها نسبت به اخذ تأییدیه صلاحیت مطابق مقررات این آیین نامه اقدام کند.
ماده ۲۷- تصدی سمت مدیریتی توسط داوطلب در هر یک از شرکتهای اعتبار سنجی نوع دو منوط به اخذ تأییدید صلاحیت میباشد این تأییدیه دارای اعتبار دو ساله بوده و پس از آن باید تاییدیه صلاحیت مجدد دریافت شود.
ماده ۲۸- در خصوص احراز صلاحیت داوطلب سمتهای مدیریتی در شرکتهای اعتبارسنجی نوع دو تحت نظارت بانک مرکزی بانک یادشده موظف است ظرف دو ماه پس از تکمیل مدارک توسط متقاضی که از طریق پنجره واحد به بانک مرکزی اعلام میشود تشریفات موضوع مواد (۲۴) تا (۲۸) این آییننامه را انجام و نتیجه را به مرکز اعلام نماید.
ماده ۲۹- مدیران عامل و اعضای هیئت مدیره شرکتهای اعتبارسنجی نوع یک و نوع دو در زمان مسئولیت و حفظ، سمت امکان اخذ سمت مدیریتی در هیچ یک از شرکتهای اعتبار سنجی دیگر را به صورت همزمان ندارند.
ماده ۳۰- ماده (۹) آییننامه نظام سنجش اعتبار موضوع تصویب نامه ۳۹۱۵۱/ ت ۵۵۲۹۶هـ مورخ ۱۳۹۸/۴/۴ از تاریخ ابلاغ این آییننامه لغو میگردد.
انتهای پیام/