رؤسای قوه قضائیه وکیل آنلاین مجله حقوقی

امیرعبداللهیان: تبادل پیام‌ها میان ایران و آمریکا ادامه دارد

14:26 - 03 مهر 1402
کد خبر: ۴۷۳۵۹۹۳
امیرعبداللهیان: تبادل پیام‌ها میان ایران و آمریکا ادامه دارد
وزیر امور خارجه می‌گوید که تبادل پیام‌ها میان ایران و آمریکا در جریان است و تلاش‎ها برای لغو تحریم‌ها از مسیر دیپلماسی و مذاکره ادامه می‎یابد.

خبرگزاری میزان - «حسین امیرعبداللهیان»، وزیر امور خارجه که برای شرکت در هفتادوهشتمین مجمع عمومی سازمان ملل به نیویورک سفر کرده بود، در پایان سفر هفت روزه خود و پیش از ترک خاک آمریکا، گفت که همواره پیام‌های مثبتی از آمریکایی‌ها دریافت می‌کنیم، اما بر مبنای رفتار عملی آمریکا قضاوت می‌کنیم.

بنابر گزارش ایرنا، مشروح گفت‌وگوی امیرعبداللهیان بدین شرح است:

-به‌عنوان نخستین سوال، شما بعد از دیدار با آقای آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل گفتید که تبادل پیام‌ها میان ایران و آمریکا ادامه دارد و در این سفر ملاقات‌های بسیاری از جمله با وزرای خارجه عمان و قطر داشتید؛ می‌توانید بفرمایید در این هفت روز که در نیویورک به سر بردید، تبادل پیامی میان تهران - واشنگتن صورت گرفت یا خیر؟

امیرعبداللهیان: به هر حال یکی از اقدام‌هایی که به‌طور ثابت در دستور کار دستگاه دیپلماسی قرار دارد، تلاش برای لغو تحریم‌ها آن‌هم از مسیر دیپلماسی عزتمندانه و از طریق مذاکراتی است که با طرف‌های مختلف در این رابطه داریم؛ در گفت‌وگو با وزیر خارجه عمان، دبیرکل سازمان ملل و برخی دیگر از وزرای خارجه کشورها، به دلیل علاقه‌مندی آن‌ها و هم به دلیل ابتکاری که به نام سلطان عمان روی میز قرار دارد، در این رابطه گفت‌وگو کردیم.

هفته گذشته اتفاق مثبتی که رخ داد، زندانیان مد نظر بین ایران و آمریکا تبادل شدند و دارایی‌های ما پس از سال‌ها از کره جنوبی از مسیر رسمی بانکی و بدون اعمال تحریم، توانست در اختیار بانک مرکزی و در دسترس بانک‌های معرفی شده توسط بانک مرکزی قرار بگیرد.

در نیویورک در گفت‌وگو‌هایی که با سیاستمداران سابق آمریکایی در جلسات اندیشکده‌ها داشتیم، یکی از موضوع‌های مطرح، بحث لغو تحریم‌های ایران و بازگشت همه طرف‌ها به تعهداتشان بود؛ به‌طور طبیعی تبادل پیام‌ها بین ۲ طرف جریان دارد و موضوع جدیدی نیست، اما باید ببینیم در هفته‌های آینده چه اتفاقی خواهد افتاد؛ ما به تلاش هایمان برای لغو تحریم‌ها از مسیر دیپلماسی و مذاکره ادامه خواهیم داد.

- آیا وزیر خارجه عمان پیام یا نظر خاصی از سوی دولت بایدن داشت؟

امیرعبداللهیان: آخرین وضعیت را با هم بررسی کردیم.

- آیا آمریکا نیز طرح سلطان عمان را مطالعه کرده و این طرح نظر آمریکایی‌ها را در این زمینه دارد؟

امیرعبداللهیان: نمی‌توانم خیلی جزئیات را بیان کنم، از عمانی‌ها بپرسید.

- نظر جمهوری اسلامی ایران درباره طرح سلطان عمان چیست؟ آیا طرح جامع و کاملی است؟

امیرعبداللهیان: هر طرح و ابتکاری که منافع ملت ایران را به‌خوبی تامین و خطوط قرمز ما را رعایت کند و نتیجه آن لغو تحریم‌ها و بازگشت همه طرف‌ها به تعهداتشان باشد، به‌طور طبیعی می‌تواند در مرکز توجهات ما قرار بگیرد.

- با توجه به اینکه بسیاری از کارشناسان و دیپلمات‌ها می‌گویند دولت بایدن تا نوامبر ۲۰۲۴ درصدد است تنش‌ها با ایران و منطقه را کنترل و حداقل افزایش ندهد، آیا جمهوری اسلامی ایران و دولت سیزدهم از این فرصت برای احیای دوباره مذاکرات رفع تحریم‌ها بهره خواهد برد یا به بعد از انتخابات ۲۰۲۴ آمریکا و رئیس جمهور جدید این کشور موکول خواهد شد؟

امیرعبداللهیان: ما معتقد هستیم که مذاکرات به مقدار زیادی در وین ماه‌ها انجام و منجر به پیش‌نویسی شده است که آن پیش‌نویس هم هنوز نهایی نیست، اما پیش‌نویس در دسترس است؛ اگر طرف‌های مقابل و آمریکایی‌ها اراده لازم را داشته باشند در چارچوب مذاکرات قبلی انجام شده و اولویت‌هایی که مد نظر ایران است، می‌توانیم یک توافق را در دسترس بدانیم.

اما در اینجا در دیدار با اندیشکده‌ها که دیپلمات‌ها و سیاستمداران سابق آمریکایی هم حضور داشتند به صراحت و شفافیت گفتم که رئیس‌جمهور ایران به‌خوبی روشن کرده که جمهوری اسلامی اهل مذاکره و دیپلماسی عزتمندانه است.

جمهوری اسلامی ایران برای رسیدن به یک توافق خوب و پایدار به تلاش‌های خودش از مسیر دیپلماسی همچنان ادامه خواهد داد، اما تاکید کردم اقدام‌ها و رفتار ریاکارانه آمریکا را هرگز بر نمی‌تابیم و لزوما این‌طور نیست که همیشه همه چیز بخواهد از کانال برجام عبور کند؛ طبعا جمهوری اسلامی ایران هم دست بسته نیست؛ ضمن اینکه مسیر دیپلماسی و مذاکره را برای رسیدن به توافق دنبال می‌کند، اما این موضوع، طرف‌های دیگری هم دارد؛ رویکرد مثبت و اقدام‌های سازنده طرف‌های دیگر هم برای رسیدن به توافق، خود یک موضوع مهم است.

البته ما همواره پیام‌های مثبتی از آمریکایی‌ها دریافت می‌کنیم، اما در جلساتم در نیویورک به صراحت تاکید کردم که ما بر مبنای رفتار عملی آمریکا قضاوت خواهیم کرد.

مایلم تاکید کنم که ابتکار سلطان عمان، در چارچوب شیوه‌ای برای تسریع و کمک به بازگشت همه طرف‌ها به تعهداتشان در برجام است؛ معنایش این نیست که سلطان عمان حامل یک طرح یا یک متن جدید باشد.

- یکی از دیدار‌های مهم شما در نیویورک، دیدار با سامح شکری، وزیر خارجه مصر بود؛ آیا می‌توانیم ظرف یکی ۲ هفته آینده شاهد ارتقا روابط میان تهران – قاهره باشیم و احیای روابط به زودی امکان پذیر است؟

امیرعبداللهیان: درباره مناسبات تهران – قاهره ما گفت‌وگو‌هایی مفید و سودمند را با جناب آقای سامح شکری، وزیر خارجه مصر در نیویورک داشتیم؛ ما درخصوص همه ابعاد مورد علاقه مناسبات دوجانبه گفت‌وگو کردیم؛ درخصوص برخی موضوع‌های منطقه‌ای و بین‌المللی تبادل نظر کردیم؛ جمهوری اسلامی ایران، مصر را کشور بسیار مهمی در جهان اسلام و در منطقه می‌داند.

ما معتقد هستیم که ارتقا روابط تهران –  قاهره نه تنها به نفع ۲ کشور و ۲ ملت بلکه به نفع منطقه و جهان اسلام خواهد بود؛ آمادگی تهران برای ارتقا روابط بین ۲ کشور ایران و مصر را اعلام کردیم؛ در همین چارچوب، سخنان و ارزیابی مثبتی را از وزیر خارجه مصر شنیدیم؛ ما اتفاق‌نظر داریم که گام‌هایی را در آینده در این رابطه به‌طور مشترک اتخاذ کنیم.

- آینده یعنی چه زمانی؟

امیرعبداللهیان: یعنی هر زمان که در روز‌های آینده در چارچوب توافقی که در نیویورک کردیم، نسبت به نقشه راه چگونگی ارتقا روابط بین ۲ طرف، اتفاق‌نظر بین ما حاصل شود.

انتهای پیام/


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *