ارکان جرم سرقت را بشناسید

9:43 - 09 خرداد 1401
کد خبر: ۴۲۹۰۱۷۶
دسته بندی: مجله حقوقی ، عمومی
سرقت برداشتن مالی به صورت متقلبانه بدون رضایت صاحب آن است.

خبرگزاری میزانجرم سرقت از دیرباز در تمام جوامع رواج داشته است. افرادی که به حقوق دیگران احترام نمی‌گذاشتند و اقدام به ربودن مال آن‌ها می‌کردند. به دلیل رواج این جرم در سطح جامعه مهمترین موضوعاتی که افراد باید درباره آن بدانند این است که مراحل رسیدگی به جرم سرقت و نحوه اثبات سرقت چگونه است طبق قانون مجازات اسلامی ربودن مال غیر به معنی سرقت است. بر اساس مواد قانونی انواع سرقت به دو دسته سرقت حدی و سرقت تعزیری تقسیم می‌شود. با همه این‌ها قبل از هر چیزی باید بدانیم ارکان و عناصری که موجب به وجود آمدن و شکل گیری جرم سرقت می‌شوند کدامند. بنابر تعریفی که قانون گذار از جرم سرقت ارائه داده است سرقت یعنی ربودن مال متعلق به غیر.

ربودن، رکن اول سرقت

ربودن مال رکن اولیه و اصلی جرم سرقت است. در واقع سرقت برداشتن مالی به صورت متقلبانه بدون رضایت صاحب آن است. ربودن مال به این صورت است که سارق به طور مخفیانه یا آشکار اقدام به تصرف مال دیگری کند و صاحب مال انتظار و توقع این کار را نداشته باشد؛ بنابراین می‌توان این طور در نظر گرفت که در صورتی که صاحب مال رضایت داشته باشد حتی اگر این رضایت یک رضایت ظاهری و سطحی باشد، جرم سرقت شکل نمی‌گیرد؛ بنابراین در صورت فقدان عمل ربودن، جرم سرقت رخ نخواهد داد.

مال، رکن دوم سرقت

آنچه مورد سرقت واقع می‌شود باید مال باشد. مال به چیزی می‌گویند که مفید باشد و یک نیاز اعم از مادی یا معنوی را رفع کند و همچنین قابل اختصاص یافتن به دیگری باشد؛ بنابراین مالی که سرقت می‌شود باید ارزش اقتصادی داشته باشد و متعلق به کسی باشد. ضمن اینکه جرم سرقت تنها نسبت به اموال منقول قابل اعمال است یعنی اموالی که قابلیت نقل و انتقال و جا به جایی دارند.

تعلق به غیر، رکن سوم سرقت

برای اینکه جرم سرقت تحقق پیدا کند، باید مالی که ربوده می‌شود متعلق به دیگری باشد؛ بنابراین ربودن اموالی که مالک مشخصی ندارند و به اصطلاح بلاصاحب هستند، موجب وقوع جرم سرقت نمی‌شود. نکته دیگر اینکه برای وقوع جرم سرقت لازم نیست حتما مالک کال را بشناسیم بلکه تنها کافی است که مال به کسی تعلق داشته باشد.

انتهای پیام/



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *