قتل در تصادفات رانندگی چه حکمی دارد؟

13:28 - 01 خرداد 1401
کد خبر: ۴۲۷۸۶۸۴
دسته بندی: مجله حقوقی ، عمومی
تعداد نظرات: ۱ دیدگاه
قتل ناشی از تصادفات رانندگی، غیر عمد محسوب می‌شود.

قتل در تصادفات رانندگی، یکی از انواع قتل غیر عمد در قانون می‌باشد که ممکن است بر اثر بی احتیاطی، بی مبالاتی، عدم رعایت نظامات دولتی یا عدم مهارت راننده، اتفاق بیفتد. حکم مجازات تصادف منجر به فوت غیر عمد، دیه و حبس از ۶ ماه تا ۳ سال، برای فرد مرتکب خواهد بود. در موارد رضایت اولیای دم، مجازات حبس، می‌تواند به جزای نقدی، تبدیل شود.

زندگی امروزه، دارای امکانات و پیشرفت‌هایی می‌باشد که بیش از هر زمان دیگر، انسان را با خود درگیر کرده است. البته، همیشه وجود امکانات، برای آدمی مفید نبوده و گاهی، همین اسباب رفاه، به انسان، صدمات جبران ناپذیری را وارد می‌کند. حتی گاهی، با وضع قانون در راستای استفاده درست و پیشگیری از صدمات نیز باز هم نمی‌توان از وقوع برخی از رخداد‌ها جلوگیری کرد.

یکی از این اسباب و وسایل پیشرفته، ولی در عین حال پر خطر، اتومبیل‌هایی هستند که هر روز از آن‌ها استفاده می‌کنیم. تصادفات به وسیله اتومبیل و فوت ناشی از آن، امروزه شمار زیادی از مرگ و میر‌ها را در بر می‌گیرد و سبب می‌شود تا رانندگان مسئول تصادفات، با مجازات قتل ناشی از تصادفات رانندگی روبرو شوند که مجازات سنگینی است.

قتل در تصادفات رانندگی

قتل در تصادفات رانندگی، یکی از موارد بسیار رایج، در دنیای امروز می‌باشد. با رواج استفاده از وسیله نقلیه، حوادث مالی و جانی ناشی از استفاده خودرو نیز افزایش یافته است. اغلب مردم گمان می‌کنند، مجازات قتل در تصادفات رانندگی، برای راننده‌ای که با تصادف، سبب مرگ دیگری شده، قصاص خواهد بود. در صورتی که اینطور نیست و قتل در تصادفات رانندگی، حکم مجازات تصادف منجر به فوت غیر عمد را برای فرد مرتکب، در پی خواهد داشت.

قتل ناشی از تصادفات رانندگی، در میان انواع قتل، قتل غیر عمد محسوب می‌گردد و در قانون، قتل غیر عمد، قصاص ندارد؛ بلکه، مجازات دیه و حبس، اعمال می‌شود. در واقع، می‌توان گفت: قتل در تصادفات رانندگی، اگر به سه علت عمده زیر رخ بدهد، غیر عمدی لحاظ خواهد شد:

بی احتیاطی یا بی مبالاتی: بی احتیاطی، به معنای انجام فعل خطرناک و ممنوع، نظیر رانندگی با سرعت غیر مجاز و بی مبالاتی، به معنای ترک فعل توصیه شده و الزام شده است، نظیر رانندگی نکردن در حدود سرعت تعیین شده.

رعایت نکردن نظامات دولتی: رعایت نکردن نظامات دولتی، یعنی رعایت نکردن قواعد و مقررات رانندگی.

مهارت نداشتن راننده وسیله نقلیه: مهارت نداشتن راننده وسیله نقلیه، به معنای رانندگی بدون گواهینامه یا عدم مهارت کافی در رانندگی می‌باشد.

در واقع، باید گفت: حتی اگر تصادفی که رخ داده، به علت سرعت زیاد راننده یا سبقت غیرمجاز باشد، باز هم نمی‌توان گفت که راننده، مرتکب قتل عمد شده است. زیرا، اگرچه راننده، در نقض قوانین رانندگی، قصد داشته است، اما، قصد کشتن کسی را نداشته؛ در خصوص رانندگی بدون گواهینامه نیز همین استدلال وجود دارد و پذیرفته شده است.

مجازات قتل در تصادفات رانندگی

حکم مجازات تصادف منجر به فوت غیر عمد، بر اساس قانون مجازات اسلامی، عبارت است از:

شش ماه تا سه سال حبس:

یکی از مجازات‌های قتل در تصادفات رانندگی، حبس از حداقل ۶ ماه تا حداکثر ۳ سال است. از آنجا که این جرم دارای جنبه عمومی است، صرفا امکان تخفیف در مجازات حبس، در صورت وجود جهات تخفیف، نظیر رضایت اولیای دم، عدم سابقه محکومیت، اعمال مرتکب جرم، پس از وقوع جرم و سایر موارد مندرج در قانون، وجود دارد.

پرداخت دیه در صورت مطالبه اولیای دم

دیه، یکی از انواع مجازات‌های موجود در قانون مجازات اسلامی است که موارد پرداخت آن، در مواردی است که امکان قصاص، وجود نداشته یا طرفین، به جای قصاص، بر دیه مصالحه می‌کنند. پرداخت دیه، در صورت مطالبه اولیای دم خواهد بود.

شایان ذکر است، بخشیدن دیه از سمت اولیای دم، منجر نمی‌شود که مرتکب، به طور کلی مجازات نشود. زیرا این جرم، یک جرم عمومی محسوب می‌شود و با بخشش اولیای دم، مجازات، منتفی نخواهد شد و همان طور که گفتیم، صرفا می‌تواند سبب تخفیف مجازات مرتکب جرم گردد.

در پایان، متذکر می‌گردد، که چنانچه مالک فعلی خودرو، اقدام به انتقال خودرو نموده، اما انتقال گیرنده، بدون تعویض پلاک خودرو، اقدام به رانندگی با آن کرده و مرتکب قتل در تصادف رانندگی گردد، مالک سابق خودرو و دارنده پلاک، از نظر مراجع قانونی، مسئول بوده، مگر اینکه انتقال و عدم تصرف خودرو را اثبات نماید. به همین دلیل و برای پرهیز از بروز چنین مشکلی، توصیه می‌شود که پس از انتقال خودرو، حتما استعلام پلاک فعال خودرو با کد ملی، انجام گیرد.

انتهای پیام/



پژمان
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۱۱ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۰
0
0
سلام خسته نباشید ، من تصادف کردم و یکی از فامیل های نزدیکم که تو ماشین بود به رحمت خدا رفت ،چون فامیل بود کسی ازم شکایت نکرد و الان شاکی ندارم ، ولی امروز از دادگاه بهم زنگ زدن و گفتم خودتو رودتر به دادگاه معرفی کن برات ۶ ماه زندان اومده که باید بری ، میخاستم بدونم که ایا میشه با جریمه دادن اون ۶ ماه زندان رو خرید ؟اصلا باید چکار کنم ،از فامیلامون کسی ازم شاکی نشده و وقتی زنگ زدن گفتن این حکم دولتیه که باید بری زندان ولی الان اینجا میخونم دیدم که با جریمه دادن میشه زندان نرفت ولی راهشو نگفته چجور اقدام کنم ممنون میشم جواب بدین
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *