رؤسای قوه قضائیه وکیل آنلاین مجله حقوقی

25 درصد نقدینگی خارج از سیستم بانکی/ مالیات بر سپرده های بانکی صحیح نیست

9:02 - 03 خرداد 1395
کد خبر: ۱۷۶۸۴۴
دسته بندی: اقتصاد ، عمومی
عضو شورای پول و اعتبار گفت: حدود 20 تا 25 درصد حجم نقدینگی در اقتصاد ما در بازار غیر متشکل پولی است که بانک مرکزی هیچ نظارتی بر آن ندارد.
به گزارش گروه اقتصاد ، محمدرضا پور ابراهیمی عضو شورای پول و اعتبار با حضور در برنامه "تیتر امشب" شبکه خبر با اشاره به وضعیت کنونی اقتصاد کشورمان افزود: بخش زیادی از نقدینگی کشور در اختیار مؤسسات مالی غیر مجاز است که هیچ گونه اطلاعاتی از آن‌ها در حوزه اقتصادی نداریم.

وی گفت: حدود 20 تا 25 درصد حجم نقدینگی در اقتصاد ما در بازار غیر متشکل پولی است که بانک مرکزی هیچ نظارتی بر آن ندارد. 

پور ابراهیمی افزود: هر تصمیمی که در حوزه مالیات بر سود سپرده‌ها می‌گیریم عملاً سپرده گذاران را از بخش شفاف کشور که بازار متشکل پولی است به سمت بازار غیر متشکل پولی سوق می‌دهد.
 
وی با اشاره به مصوبه کاهش دو درصدی نرخ سود سپرده‌ها در شورای پول و اعتبار ادامه داد: بانک‌هایی که بر اساس ضوابط و مقررات، سود بانکی را کاهش دادند در عمل تنبیه شدند و مؤسسات غیرمجاز تشویق شدند زیرا مردم منابع خود را به سمت مؤسساتی می‌برند که نرخ سود بالاتری را پرداخت می‌کنند.
 
عضو شورای پول و اعتبار اضافه کرد: عملاً کاهش نرخ سود در طول یک سال گذشته به رغم همه تلاش‌هایی که انجام شده است در اقتصاد کشورمان به صورت واقعی محقق نشد.

پور ابراهیمی گفت: در خصوص مؤسسات مالی غیرمجاز که بانک مرکزی هم به آن‌ها نظارت ندارد نمی‌توان تصمیم گیری کرد.

در ادامه رئیس سابق سازمان امور مالیاتی گفت: در نظام مالیاتی اصولی داریم و یکسری از پایه‌های مالیاتی را تعریف می‌کنیم که مبنای وصول درآمد است.

علی عسکری افزود: در برنامه‌های چهارم، پنجم و ششم توسعه یکی از محورها در حوزه مالیاتی، گسترش پایه‌ای مالیاتی است.

وی با بیان اینکه سود سپرده  نوعی درآمد است اضافه کرد: مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی چه خصوصی و چه دولتی و مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی از جمله پایه‌های مالیاتی است مانند مالیات حقوق کارکنان دولت و حقوق کارکنان بخش خصوصی و مالیات بر درآمد مشاغل و مالیات بر مستغلات به اجاره و سرقفلی.
 
عسکری با اشاره به اینکه مالیات بر پایه سود با پایه‌های دیگر مالیاتی تفاوتی ندارد گفت: گسترش پایه‌های مالیاتی، اصولی و خواست کشور است.

در ادامه پور ابراهیمی گفت: بر اساس گزارش‌ها از سال 63 تا سال 94 به جز سه سال که نرخ تورم از نرخ سود سپرده‌ها کمتر بوده است در بقیه موارد تورم، یک و نیم تا دو برابر نرخ سود سپرده‌ها بود بنابراین نرخ واقعی بازده سپرده گذاران در حوزه نظام بانکی در طول سه دهه گذشته، منفی بوده است لذا چگونه می‌توان از درآمد منفی مالیات گرفت.

وی با تاکید بر اینکه نرخ بازده سرمایه گذاری در اقتصاد ایران، منفی است، افزود: اکنون سیاست‌های سرکوب قیمتی حاکم است و در رکود اقتصادی هستیم بنابراین پایین بودن تورم، هنر نیست.

پور ابراهیمی ادامه داد: با کاهش 50 درصدی قیمت جهانی نفت  قیمت کالاهای اساسی کاهش می‌یابد و در این حالت کنترل تورم کار سختی نیست بلکه در زمانی که رونق اقتصادی در جهان حاکم باشد کنترل تورم سخت است.

در ادامه رئیس سابق سازمان امور مالیاتی با بیان اینکه فعالان اقتصادی چه مجاز یا غیرمجاز باید مالیات پرداخت کنند گفت: ابزار لازم را برای کنترل مؤسسه‌های غیر مجاز مالی داریم و می‌توانیم با استفاده از این ابزارها جلوی انتقال منابع مالی از بانک‌ها و مؤسسات مجاز به مؤسسات غیر مجاز بگیریم.

عسکری افزود: بیش از 5 هزار مؤسسه مالی در کشور فعال هستند اما بیش از 90 درصد منابع آن‌ها در کمتر از 50 مؤسسه است بنابراین نظارت و برخورد با این تعداد اندک کار سختی نیست.

وی گفت: تصمیمات درست را در اقتصاد نباید به آینده موکول کرد. 

پور ابراهیمی هم گفت: پایه‌های مالیاتی به جز ایجاد درآمد به شفافیت هم کمک می‌کند. 

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی افزود: بیشترین مالیات در کشور یعنی حدود 78 هزار میلیارد تومان در سال 94 اخذ شده است. 

وی اضافه کرد: برآورد ما این است که ظرفیت اخذ مالیات در اقتصاد ایران حدود 150 هزار میلیارد تومان است بنابراین حدود 75 هزار میلیارد تومان فرار مالیاتی داشتیم. 

پور ابراهیمی گفت: اجرای نظام جامع اطلاعاتی مالیاتی کشور می‌تواند جلوی این فرار را بگیرد که متأسفانه تاکنون به درستی اجرایی نشده است. 

در ادامه عسکری رئیس سابق سازمان امور مالیاتی گفت: همان گونه که درآمد 15 میلیون تومان در سال معاف از مالیات است معادل همین میزان درآمد ناشی از سود سپرده در سال هم معاف از مالیات است و مازاد بر آن باید مالیات پرداخت کند. 

در ادامه پور ابراهیمی با اشاره به اینکه نرخ تأمین مالی در کشور ما نسبت به کشورهای همسایه بدترین وضعیت را دارد، گفت: فعالان اقتصادی کشورمان به طور متوسط چهار تا پنج برابر میانگین کشورهای اطراف ما سود تسهیلات پرداخت می‌کنند و این به اقتصاد کشور ضربه زیادی وارد کرده است. 

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی افزود: به جای اخذ مالیات از سود سپرده‌ها، باید متناسب با کاهش نرخ تورم، نرخ سود بانکی را کاهش داد.

در ادامه رئیس سابق سازمان امور مالیاتی با بیان اینکه اکنون نرخ بازده پول بر اساس نرخ سود سپرده‌ها و تورم، مثبت است گفت: مؤسسات مالی غیرمجاز عامل افزایش تنش در نرخ سرمایه گذاری در اقتصاد هستند و باید بر اساس ابزارهایی که داریم با آنها برخورد کنیم. 

عسکری تاکید کرد: این مؤسسات قابل جمع آوری هستند اما زمان بر است. 

وی افزود: وضع مالیات بر سود سپرده‌ها به شفافیت مالیاتی کمک می‌کند و جلوی فرار مالیاتی را می‌گیرد. 

در ادامه پور ابراهیمی گفت: مالیات بر سود سپرده‌های بانکی پایه مالیاتی است که در جهان هم وجود دارد اما شرط اجرای آن در اقتصاد ایران به الزاماتی نیاز دارد که در حال حاضر در اقتصاد ایران وجود ندارد.

وی، جمع آوری مؤسسات مالی غیرمجاز و پایین‌تر بودن نرخ واقعی تورم در بلندمدت از نرخ سود بانکی را از جمله این الزامات دانست.




ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *