ویژگی منحصر به فرد واکسن «کووپارس» ایران

17:55 - 25 بهمن 1399
کد خبر: ۷۰۱۶۰۶
رییس دانشگاه علوم پزشکی ایران ویژگی منحصر به فرد واکسن «کووپارس» ایرانی را در مرحله استنشاقی و دوز یادآور استنشاقی واکسن می‌داند.
_ فارس نوشت: ویروس کرونا حالا یکساله شده است و این نوزاد شوم یک سالگی خود را با همه سختی‌ها و تهدید‌های جدی که برای سلامت بشر در اقصی نقاط دنیا به همراه داشته است گذرانده و با سرعت به جولان بی محابای خود ادامه می‌دهد؛ این در شرایطی است که اضطراب و ترس از ابتلا به این موجود نامرئی آحاد مردم جهان را در برگرفته است.
 
در مسیر مبارزه با این بیماری مهلک، کشور‌های مختلفی در قالب شرکت‌های تولید کننده واکسن، در نقاط مختلف دنیا در حال تلاش برای تولید واکسن کرونا بوده و تاکنون نیز چند نوع واکسن در دنیا ساخته شده و برخی نیز به مرحله تزریق رسیده است.
 
برای آشنایی با آخرین وضعیت ساخت واکسن کووپارس و مراحل تولید و کار آزمایی بالینی آن، با جلیل کوهپایه زاده، رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران به عنوان مجری انجام کارآزمایی بالینی و تست انسانی واکسن به گفتگو نشستیم.
 
ویژگی منحصر به فرد واکسن «کووپارس» ایران
 
آنچه در ادامه از نظرتان می‌گذرد، مشروح این گپ‌وگفت است. این واکسن که در هفته گذشته رونمایی شد بنا به گفته سعید نمکی، وزیر بهداشت به عنوان نخستین واکسن تزریقی- استنشاقی در جهان در حال ساخت است. در ایران نیز دو نوع واکسن کرونا تولید شده و در مرحله کاز آزمایی بالینی و تست انسانی قرار دارند. یکی از این واکسن‌ها، واکسن کووپارس است که محصول موسسه تحقیقاتی وسرم سازی رازی است.
 
کوهپایه زاده در رابطه با زمان آغاز طراحی واکسن کووپارس توسط موسسه رازی گفت: طراحی و ساخت این واکسن تقریبا از اوائل اسفند ماه سال گذشته به شکل نوترکیب توسط موسسه رازی آغاز شده و کاملا ایرانی و بومی است. این واکسن در سه دوز تزریق خواهد شد. دوز اولیه آن عضلانی بوده، دوز دوم آن بعد از ۲۱ روز باز به شکل عضلانی تزریق می‌شود و فاز سوم آن استنشاقی است و روز پنجاه و یکم تزریق می‌شود. تست در فاز انسانی برای حدود ۱۳۰ نفر در چهار بازوی مداخله‌ای شروع خواهد شد و بعد از این مرحله که انجام شد، مرحله دوم مداخله انسانی انجام می‌شود. در این مرحله روی دو گروه ۲۵۰ نفری یعنی حدود ۵۰۰ نفر این تست انجام می‌شود.
 
رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران درخصوص فرآیند تست و کار آزمایی این واکسن اعلام کرد: ابتدا در روی ۱۳۰ نفر و در ترایال فاز دو، روی حدود ۵۰۰ نفر انجام می‌شود و همین فرایند را دارد؛ در فاز سوم بعد از اینکه نتایج دو فاز قبلی انجام شده مشخص شد، روی جمعیت چندین هزار نفری انجام می‌شود. البته فاز‌های یک و دو، حدود ۵ ماه طول می‌کشد و فاز سوم نیز بعد از آن و در نهایت این واکسن در اواسط تا پایان تابستان می‌تواند از مراحل مداخلات انسانی بگذرد و بتواند به تولید انبوه برسد.
 
وی در رابطه با ویژگی و امتیاز واکسن کووپارس گفت: مهمترین ویژگی این است که اول اینکه کاملا ایرانی است. دوم اینکه از بین متد‌های که در تولید واکسن استفاده می‌شود، این روش تهیه، از حرفه‌ای‌ترین نوع آنهاست؛ یعنی واکسن‌های نوترکیب «های تکنولوژی» هستند. سوم اینکه، مزیت دیگری که  واقعا در واکسن‌های دیگر نیست، مرحله  استنشاقی و دوز یادآور استنشاقی واکسن است که این واکسن را بسیار متفاوت کرده است.
 

کووپارس اولین واکسن تزریقی- استنشاقی در جهان

کوهپایه زاده در رابطه با نحوه تولید این واکسن بیان کرد: وزیر بهداشت در روز آغاز کار آزمایی بالینی گفت در دنیا برای اولین بار این نوع واکسن تولید شده است؛ این موضوع از این نظر که استنشاقی و تزریقی است، بود. البته واکسن‌های نوترکیب در دنیا وجود دارد؛ اما بیشترین بحث مربوط به یادآور استنشاقی این واکسن است که آن را منحصر به فرد کرده است.
 
وی در ادامه اظهار کرد: البته از دید ما این طور است که واکسن کاملا بومی بوده و این خیلی مهم است؛ اینکه می‌تواند با متدولوژی و تکنیک بالای واکسن سازی تولید شود.
 
کوهپایه زاده در خصوص تاثیرگذاری واکسن گفت: تمام پیش بینی‌ها در این خصوص بیش از ۹۰ درصد است، اما این موضوع هنوز پیش بینی است؛ چون واکسن در فاز حیوانی بوده و در فاز حیوانی که انجام شده بسیار فراتر از سطح توقع، ایمنی زایی ایجاد کرده است؛ البته در فاز انسانی زمانی می‌توانیم دقیق صحبت کنیم که حداقل تریال فاز اول رخ بدهد؛ یعنی در این مرحله تست روی ۱۳۰ نفر انجام شده و نتایج آن را ببینیم و قضاوت کنیم.
 

آغاز کارآزمایی بالینی کووپارس از اول اسفند

رییس دانشگاه علوم پزشکی ایران در جواب سوال کار آزمایی بالینی دقیقا چه زمانی شروع می‌شود؟ بیان کرد: ما اکنون منتظر دریافت مجوز از سازمان غذا و دارو هستیم که فکر می‌کنم و بر اساس قولی که داده‌اند از اول اسفند شروع کنیم.

: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه‌های داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای منتشر می‌شود.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *