تشریح اهم اقدامات و برنامه‌های حوزه عمرانی وزارت کشور و سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور از ابتدای دولت یازدهم

23:35 - 12 شهريور 1399
کد خبر: ۶۵۲۴۹۱
معاون عمران و توسعه امور شهری و روستایی وزیر کشور به تشریح اهم اقدامات و برنامه‌های حوزه عمرانی وزارت کشور و سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور از ابتدای دولت یازدهم پرداخت.

تشریح اهم اقدامات و برنامه‌های حوزه عمرانی وزارت کشور و سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور از ابتدای دولت یازدهم - طبق گزارش پایگاه اطلاع رسانی وزارت کشور، نشست خبری جمالی نژاد معاون عمران و توسعه امور شهری و روستایی وزیر کشور و رییس سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور به مناسبت هفته دولت چهارشنبه ۱۲ شهریور ماه با حضور نمایندگان رسانه‌ها در سالن پیامبر اعظم (ص) وزارت کشور تشکیل و اهم اقدامات و برنامه‌های حوزه عمرانی وزارت کشور و سازمان از ابتدای دولت یازدهم تشریح و به پرسش‌های خبرنگاران پاسخ داده شد.

وی در ابتدای این نشست وظایف عمده سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور را پشتیبانی، حمایت، راهنمائی و ایجاد هماهنگی در امور شهرداری‌ها و دهیاری ها، آموزش کارکنان شهرداری‌ها و دهیاری‌ها و نظارت بر حسن اجرای وظائفی که در خصوص شهرداری‌ها و دهیاری‌ها به عهده وزارت کشور است و اهم وظایف معاونت عمران و توسعه امور شهری و روستایی وزارت کشور را هماهنگی در اجرای پروژه‌های عمرانی ملی در سطح استانها، رسیدگی و نظارت بر امور شورا‌های اسلامی و شهر و روستا و هماهنگی و برنامه ریزی در امور حمل و نقل و ترافیک شهری عنوان نمود.

وی با بیان اینکه از کل جمعیت کشور ۷۴ درصد در شهر‌ها و ۲۶درصد در روستا‌ها ساکن هستند، اظهار کرد: در حال حاضر ۱۳۳۸ شهرداری و ۳۷ هزار و ۱۱۸ دهیاری در کشور وجود دارد، ۱۲۵هزار و ۹۹۲ نفر عضور شورا‌های اسلامی شهر و روستا هستند که ۴۰۲۹ نفر از این تعداد از زنان می‌باشند و ۲۸۵۵ نفر دهیار زن نیز در کشور مشغول خدمت هستند.
رییس سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور، بودجه سال ۱۳۹۹ شهرداری‌های کشور را حدود ۹۶ هزار میلیارد تومان و بودجه سال ۹۹ دهیاری‌ها را حدود ۱۲هزار میلیارد تومان ذکر نمود و گفت: این در حالیست که بودجه عمرانی کشور در سال ۹۹ حدود ۸۷ هزار میلیارد تومان بوده و مجموع بودجه شهرداری‌ها و دهیاری‌ها ۱۹ درصد بیشتر از بودجه عمرانی کشور است.

معاون عمران و توسعه امور شهری و روستایی وزیر کشور در ادامه به تشریح سیاست‌های اولویت دار وزارت کشور در حوزه مدیریت شهری و روستایی پرداخت و اهم آن‌ها را به این شرح معرفی نمود: برنامه محوری شهرداری‌ها و تهیه برنامه پنج ساله، تقویت نقش و جایگاه شهرداری‌ها در اداره شهر، ایجاد نظام اجرایی شفاف و مسوولیت پذیر، شفاف کردن نظام درآمدی شهرداری ها، تامین درآمد‌های پایدار، ارتقای زیرساخت‌های شهرالکترونیک و شهرداری الکترونیک، تحقق شهر‌های هوشمند، ارتقای آموزش شهروندی، ارتقای همکاری سازمان‌های مردم نهاد در اداره امور شهر، ایجاد کاربست‌هایی برای کاهش تصدی گری شهرداری و برون سپاری امور، افزایش مشارکت بخش خصوصی، جلب سرمایه گذاران، تحقق محله محوری در شهر‌های بزرگ، ارتقای سرمایه اجتماعی شهرها، پاسخگویی شورا و شهرداری، به کارگیری راهبرد‌های نوین و نگاه جدید به اداره شهرها، گفتمان دانش محوری، حضور گفتمان شهر‌های خلاق، دوستدار محیط زیست و کارآفرین و مصادیقی از این دست، تغییر هنجار‌ها و التزام بخشی به ساختار و نیروی انسانی شهرداری.

وی افزود: به تازگی در شهریور ماه برای اولین بار سند ملی معماری شهرسازی ایرانی اسلامی به تصویب شورای عالی شهرسازی و معماری کشور رسید.

وی تصریح کرد: وزارت کشور و سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور در دولت یازدهم و دوازدهم تلاش کرده با تدوین لوایح و اسناد آسیب شناسی حوزه وظیفه‌ای شهرداری‌ها و دهیاری‌ها به کارآمدی مدیریت شهری و روستایی کمک نماید.

معاون عمران و توسعه امور شهری و روستایی وزیر کشور در ادامه با اشاره به اینکه با دو نوع اقدام شامل اقدامات نرم افزای و سخت افزاری پیگیر امور مدیریت شهری و روستایی هستیم، گفت: در ابتدای دولت یازدهم آسیب شناسی در حوزه‌های وظیفه‌ای شهرداری‌ها از سوی وزارت کشور و سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور با همکاری دستگاه‌های ذیربط انجام که در نهایت منجر به تهیه سند آسیب شناسی در موضوعات فضای سبز، مدیریت پسماند، آتش‌نشانی و خدمات ایمنی، حمل‌ونقل شهری، میادین میوه و تره‌بار، ساماندهی صنوف و مشاغل شهری، مدیریت بحران و فرهنگی و اجتماعی و همچنین ابلاغ مصوبه هیات وزیران در این موضوعات شد و اسناد آسیب شناسی شوراها، حمل و نقل و عمران شهری، شهرهوشمند از سوی وزارت کشور تهیه و در مرحله بررسی در دولت هستند و سند آسیب شناسی شهرسازی و معماری از سوی وزارت راه و شهرسازی تهیه می‌شود.

مالی نژاد افزود: در زمان فعالیت دولت و یازدهم به منظور حمایت از اقدامات شهرداری‌ها و دهیاری‌ها و ارتقای جایگاه آنها، لوایح مهمی از سوی وزارت کشور با همکاری دستگاه‌های مرتبط تهیه و برای سیر مراحل تصویب تقدیم دولت و مجلس شد که قانون ساماندهی مدیریت پسماند عادی با اولویت مشارکت بخش غیر دولتی به تصویب مجلس رسید و ابلاغ شد، لایحه درآمد پایدار و هزینه شهرداری‌ها و دهیاری‌ها و لایحه اصلاح قانون مالیات بر ارزش افزوده در حال رفع اشکالات شورای نگهبان در مجلس شورای اسلامی می‌باشند و لایحه اصلاح و الحاق موادی به ماده واحده قانون تأسیس دهیاری‌های خودکفا در روستا‌های کشور در مرحله تصویب در کمیسیون خاص امور کلان شهر تهران و سایر کلان شهر‌ها و ارسال به هیأت دولت است.

وی ادامه داد: لایحه قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شورا‌های اسلامی و انتخابات شهرداران تقدیم به هیات دولت شده، لایحه مدیریت شهری بر اساس بررسی تطبیقی با طرح مطروحه در مجلس با عنوان «قانون جامع مدیریت شهری» تهیه و اصلاح شده، لایحه مدیریت یکپارچه ایمنی شهر و روستا در مرحله بررسی در کمیسیون‌های دولت قرار دارد و لایحه اصلاح ماده ۱۰۰ قانون شهرداری‌ها که با هدف جلوگیری از ساخت و ساز‌های غیرمجاز و شهرفروشی تهیه شده به دولت تقدیم گردیده است.

وی اضافه کرد: از ابتدای دولت یازدهم ۵۹۵ بخشنامه، دستورالعمل‌ها و آیین نامه در راستای ایجاد وحدت رویه، انسجام و انتظام بخشی امور شهرداریها، دهیاری‌ها و شورا‌ها تهیه و ابلاغ شده است.

وی همچنین اظهار کرد: در لایحه مالیات بر ارزش افزوده که در حال بررسی نهایی در مجلس است، سهم درآمد‌های عمومی و سهم شهرداری‌ها و دهیاری‌ها از نسبت فعلی ۶۶ درآمد‌های عمومی و ۳۴ شهرداری‌ها به نسبت مساوی ۵۰ درصد پیشنهاد شده که تصویب آن ضمن افزایش درآمد‌های شهرداری ها، جلوی شهرفروشی‌ها و فروش تراکم را می‌گیرد.

وی در زمینه لایحه درآمد پایدار و هزینه شهرداری‌ها و دهیاری‌ها تصریح کرد: یکی از اقدامات اساسی دولت تدبیر و امید که با اهتمام ویژه وزارت کشور در دستور کار قرار گرفت، ارائه این لایحه با پیش‌بینی راهکار‌هایی مناسب در عرصه منابع مالی و اعتباری شهرداری‌ها بود. این لایحه پس از گذشت ۳۷ سال با هدف رفع نواقص و مشکلات موجود در نظام مالی و درآمدی شهرداری‌ها و دهیاری‌ها و شفافیت بخشی به امور هزینه‌ای آنان سال گذشته در مجلس شورای اسلامی مطرح و پس از تصویب با اعلام اصلاحاتی از سوی شورای نگهبان مراحل نهایی را در مجلس یازدهم طی می‌کند و ابلاغ آن گام بزرگی در زمینه تقویت مدیریت شهری و روستایی کشور محسوب می‌شود.

رییس سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور در ادامه اقدامات صورت گرفته در زمینه انتظام بخشی به نیروی انسانی و ساختار شهرداری‌ها را اعلام و به ابلاغ ساختار سازمانی۱۳۱۱ شهرداری وسازمان وابسته به شهرداری‏ها، ابلاغ اساسنامه ۷۲۵ سازمان وابسته به شهرداری‌ها و تدوین اساسنامه سازمان‌های پسماند جمعی سه استان شمالی، ارتقای شغلی ۲۲۹۸ نفر از کارکنان شهرداری و تبدیل وضعیت ۷۰۷ مستخدم پیمانی به رسمی آزمایشی و افزایش حقوق و مزایای شهرداران و کارکنان شهرداری‌ها در دو نوبت در سال ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ حداقل پس از ۱۲ سال اشاره نمود.

وی افزایش حقوق و مزایای کارکنان شهرداری‌ها و شهرداران را از اولویت‌های کاری سازمان در این سال‌ها برشمرد و افزود: شهرداران و کارکنان شهرداری‌ها نسبت به سایر دستگاه‌ها حقوق کمتری دریافت می‌کنند و با مصوبه اخیر هیات وزیران، حقوق و مزایای آن‌ها پس از سال‌ها افزایش یافت.

وی همچنین به پیگیری‌های وزارت کشور و سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور برای بازگشت سهم عوارض شهرداری‌ها که به سازمان هدفمندی واگذار شده بود با همکاری مجلس قبل اشاره و آن را کمکی به شهر‌های کوچک و میانی و دهیاری‌ها عنوان نمود.

وی در ادامه به واگذاری۱۰هزار میلیارد ریال برای تقویت زیرساخت‌های شهری و روستایی،۲۶۵۰ میلیارد ریال به پروژه‌های مدیریت پسماند‌های استان‌های ساحلی شمالی در سال قبل و ۲۸۸۰ میلیارد ریال در سال جاری و ۳۳۰۰ میلیارد ریال برای آسفالت شهر‌های کوچک و میانی در سال قبل اشاره نمود.

رییس سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور در ادامه ضمن تشریح اقدامات عمده حوزه حمل و نقل عمومی شهری در دولت یازدهم و دوازدهم گفت: طی این سال‌ها و با کمک‌های دولت به توسعه خطوط مترویی، ۱۷۹ کیلومتر به طول این خطوط اضافه شده که معادل۵۴ درصد کل خطوط در حال بهره‌برداری می‌باشد و ۱۱۲ ایستگاه، معادل ۵۳ درصد کل ایستگاه‌های قطار شهری در حال بهره‌برداری، در این سال‌ها احداث شده است و این مهم در حالی اتفاق افتاده که ساخت هر کیلومتر از خطوط قطار شهری ۶۰۰ میلیارد تومان هزینه در بر دارد.

وی در ادامه از افزایش ۶۵۷ واگن به تعداد ناوگان مترویی که معادل ۳۶درصد ناوگان در حال بهره‌برداری است و جابه‌جایی و انجام حدود ۸۳۰ میلیون سفر از طریق حمل و نقل ریلی به صورت سالانه خبر داد.

وی ضمن اشاره به نوسازی ۷۱ هزار دستگاه تاکسی با حمایت‌های دولت از سال۹۴ تاکنون از برگزاری ۵۶ جلسه شورای عالی هماهنگی ترافیک شهر‌های کشور و ۲۱۷۰ جلسه شورای ترافیک استانی و ۱۸۴۸۰ جلسه شهرستانی با هدف بررسی کارشناسی مسایل حوزه حمل و نقل ترافیک شهری خبر داد.

وی همچنین درحوزه اتوبوسرانی به انعقاد تفاهم نامه بازسازی وخرید قطعات یدکی موردنیاز ناوگان اتوبوسرانی‌های شهری کشور در ۱۲۷ شهرداری و بازسازی ۵۴۱ دستگاه اتوبوس، معرفی شهرداری‌های کلانشهر‌ها به تعداد ۱۷۰۰ دستگاه به سازمان برنامه و بودجه جهت استفاده از تسهیلات تبصره ۱۸قانون بودجه سال ۱۳۹۸اشاره نمود.

به گفته جمالی نژاد، معرفی شهر‌های دارای اتوبوس متوقفی به سازمان برنامه و بودجه جهت دریافت تسهیلات از محل تبصره ۱۸ قانون بودجه سال ۱۳۹۹ برای بازسازی ۵۰۰۰ دستگاه اتوبوس درسطح کشور و برنامه ریزی برای تخصیص ۹۰۰ میلیارد ریال کمک به شهرداری‌ها از محل ردیف "کمک به نوسازی و بازسازی ناوگان حمل و نقل عمومی " قانون بودجه سال ۱۳۹۹ دیگر برنامه‌های مربوط به تقویت ناوگان اتوبوسرانی شهری کشور است که در حال پیگیری می‌باشد.

رییس سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور همچنین به احداث ۵۰۰ ایستگاه آتش‌نشانی شهری و ۹۲۴ پایگاه آتش‌نشانی روستایی اشاره نمود.

وی همچنین از ساماندهی ۹۶ محل دفن پسماند شهری و استقرار سیستم جمع‌آوری پسماند در ۳۰ هزار روستای کشور خبر داد.

جمالی نژاد همچنین به کمک دولت به ایجاد تاسیسات زباله سوز در شهر‌های نوشهر، ساری و رشت اشاره نمود و گفت:زباله‌سوز ۲۰۰ تنی نوشهر آماده بهره‌برداری و نیروگاه زباله‌سوز ۴۵۰ تنی ساری تا پایان سال آماده افتتاح است و نیروگاه رشت سال آینده افتتاح می‌شود.

وی همچنین از احداث۵۵۵۰ بوستان چند منظوره روستایی، معادل۷۴ درصد کل بوستان‌های روستایی کشور، در این دولت خبر داد.

وی در زمینه تامین و تجهیز شهرداری‌ها و دهیاری‌ها به ماشین آلات موردنیاز آن‌ها به خرید و واگذاری ۴۰۲۰ دستگاه ماشین آلات خدماتی، ۳۲۸۷ دستگاه ماشین آلات عمرانی و ۱۰ هزار دستگاه تجهیزات آتش نشانی و امداد از سوی سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور اشاره کرد.

رییس سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور گفت: از ابتدای تاسیس دهیاری‌ها در سال ۸۲ تا کنون مجموع اعتباراتی که به روستا‌ها تعلق گرفته ۲۵ هزار میلیارد تومان است که ۲۱ هزار و ۱۸۴ میلیارد تومان یعنی ۸۵ درصد از کل اعتبارات در دولت یازدهم و دوازدهم تخصیص پیدا کرده است که بیانگر توجه دولت به توسعه مناطق روستایی است.

جمالی نژاد همچنین به صدور مجوز انتشار حدود ۱۴ هزار میلیارد تومان اوراق مشارکت شهرداری‌هاتا پایان سال ۱۳۹۸ و پیش بینی ۹ هزار میلیارد تومان برای سال ۱۳۹۹ در حوزه حمل و نقل شهری شامل مترو و اتوبوس و باز آفرینی شهری و خرید تجهیزات و نردبان آتش نشانی اشاره کرد.

وی در ادامه از اعطای ۳۰۰۰ میلیارد ریال وام‌های قرض الحسنه به شهرداری‌های کوچک کشور و اعطای ۳۶۰۰ میلیارد ریال تسهیلات ارزان قیمت جهت اجرای ۹۴۹ طرح درآمدزای دهیاری‌ها و ایجاد اشتغال مستقیم بیش از ۲۳۱۲ نفردر روستا‌ها و کمک به توسعه زیر ساخت‌های ۴۷۳ پروژة گردشگری روستایی خبر داد.

معاون عمران و توسعه امور شهری و روستایی وزیرکشور درادامه به همکاری‌های صورت گرفته با وزارت راه و شهرسازی و شهرداری‌ها به منظور کمک به بازآفرینی شهری اشاره نمود و گفت: در ۴۶۵ شهر در هزار محله ۵۵ هزار و ۱۰۴ هکتار بافت‌های ناکارامد میانی شناسایی و در ۱۷۵ شهر در ۶۰۰ محله۲۴هزار و ۱۴۱ هکتار بافت‌های تاریخی شناسایی و در ۱۱۰ شهر و در ۱۱۰۰ محله ۶۱ هزار و ۶۵۷ هکتار سکونتگاه‌های غیر رسمی شناسایی شده است.

وی با اشاره به اینکه در کشور ۱۴۱ هزار هکتار بافت فرسوده وجود دارد و از این میزان ۳۲۶۸ هکتار در تهران قرار گرفته است، افزود: دولت و شهرداری در حوزه بازآفرینی توافق کرده اند که ۷۰ درصد منابع مالی تحقق بازآفرینی توسط دولت و ۳۰ درصد مابقی توسط شهرداری تامین شود. تا کنون ۷۵۰۰ میلیارد تومان در این حوزه هزینه شده است، اما محدودیت‌های ریالی روند کار را کمی کند کرده است و باید بدنبال منابع اعتباری جدید بود.

جمالی نژاد در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به ضرورت نظارت و مدیریت بر اقدامات شهرداری‌ها و دهیاری‌ها وشورا‌ها گفت: بخش عمده‌ای از این امور بوسیله سامانه‌ها صورت می‌گیرد که برخی از مهمترین آن‌ها در حوزه حمل و نقل عمومی شهری عبارت است ازسامانه یکپارچه معاینه فنی ایران (سیمفا)، سامانه یکپارچه صدور سند حمل بار شهری (باربرگ) در شهر‌های کشور، سامانه حمل و نقل دانش آموزان (سپند) و سامانه پرداخت خودرو.

وی همچنین به راه‌اندازی سامانه نظارت بر مصوبات شورا‌های اسلامی شهر و روستا، راه‌اندازی سامانه جامع دهیاری‌های کشور به منظور ارائه خدمات و تقویت نظارت بر نهاد دهیاری، ارتقاء و به‌روز رسانی سامانه ملی کنترل و نظارت بر طرح‌ها و پروژه‌های عمرانی کشور، راه اندازی سامانه سماس (سامانه ملی اطلاعات سفر)، سامانه پایش و نظارت بر ساخت و ساز‌های کشور (سپاس) و راه‌اندازی سامانه جامع داد و ستد روستایی، بوم گردی و گردشگری روستایی اشاره نمود.

رییس سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور همچنین با اشاره به فعالیت‌های مرکزمطالعات برنامه ریزی شهری و روستایی این سازمان از انجام ۵۵ پروژه‌های مطالعاتی ملی و ۱۶۹۰ پروژه استانی از سوی این مرکز در زمینه موضوعات مرتبط با حوزه‌های وظیفه‌ای شهرداری‌ها و دهیاری‌ها خبر داد.

وی همچنین از ارتقاء سرانه آموزش دهیاری‌ها به ۳۳ ساعت و شهرداران و کارکنان شهرداری‌ها ۴۲ ساعت و برگزاری ۳۵۰ نشست هم‌اندیشی علمی در سطح ملی و استانی خبر داد.

وی افزود: آموزش ۱۲۶هزار نفر اعضای شورا‌های اسلامی شهر‌ها و روستا‌ها با همکاری دفاتر متناظر در استانداری‌های سراسرکشور به میزان حداقل ۸ ساعت اجرایی شده است.

جمالی کژاد همچنین از نتشار ۵۵ عنوان کتب علمی و تخصصی در حوزه‌ی مدیریت شهری و روستایی و ۷۵ عنوان ماهنامه‌ها و فصلنامه‌های تخصصی این حوزه‌ها خبر داد.

جمالی نژاد در پاسخ به سوالی در خصوص روند پیگیری اصلاح ماده ۱۰۰ قانون شهرداری‌ها گفت: متاسفانه در بحث ساخت و ساز‌های غیر مجاز موضوع به صورت مداوم ظرف سالیان گذشته مطرح می‌شود و متاسفانه ماده ۱۰۰ قانون شهرداری‌ها کارآیی لازم را ندارد و با توجه به نقصی که در آن وجود دارد ساخت و ساز‌های خلاف انجام می‌شود.

وی اضافه کرد: متاسفانه در ساخت و ساز‌های خلاف اولین محکوم شهرداری‌ها و دهیاری‌ها هستند، در حالیکه مراجع هفت گانه‌ای در این حوزه دخیل هستند. ساخت و ساز‌های خلاف در سالیان گذشته شکل گرفته، لذا با وجود نقصی که در این قانون وجود دارد ممکن است باز هم شاهد چنین مواردی باشیم. بسیاری از ساخت و ساز‌های خارج از پهنه شهر‌ها در حوزه ماموریتی جهاد کشاورزی است.

وی با اشاره به تقدیم لایحه اصلاحی ماده ۱۰۰ قانون شهرداری‌ها به دولت از سوی وزارت کشور، افزود: در این موضوع شاهد عدم پاسخگویی برخی دستگاه‌ها به استعلامات شهرداری‌ها و طولانی بودن فرایند پاسخ برخی دستگاه‌ها به شهرداری‌ها هستیم. همچنین برخی نظرات کمیسیون ماده ۱۰۰ توسط دیوان عدالت اداری نقض می‌شود و این موارد اصلاح آن را بیش از پیش ضروری می‌کرد.

جمالی نژاد همچنین به تشکیل ستاد ساخت و ساز‌های غیرمجاز با محوریت وزارت کشور و تشکیل جلسات ملی آن با حضور وزیر محترم کشور و پیگیری موضوعات مرتبط با محوریت استانداران در استان‌ها اشاره نمود.

معاون عمرانی وزیر کشور در پاسخ به سوالی در خصوص اقدامات انجام شده در پی شیوع کرونا ویروس و همچنین حمایت‌های مالی از شهرداری‌های کشور گفت: کارگروه ویژه‌ای در سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور با شیوع کرونا ویروس تشکیل شد و ضوابط، پروتکل‌ها و شیوه نامه‌های متناسب با این شرایط را تدوین و به استان‌ها ابلاغ نمود.
وی افزود: ضوابط و پروتکل‌های لازم در حوزه پسماند‌های عادی و پسماند‌های بیمارستانی تدوین شد و شاهد گندزدایی، ضدعفونی و شست و شوی سطح شهر‌ها و روستا‌ها و ناوگان حمل و نقل عمومی شهری از سوی شهرداری‌ها و دهیاری‌ها بودیم و با همکاری سایر دستگاه‌ها حمایت‌های لازم از آن‌ها صورت گرفت و به شهر‌های کوچک و میانی و دهیاری‌ها کمک‌هایی پرداخت شد و سعی می‌کنیم از محل ظرفیت‌های قانون بودجه سنواتی مثل اوراق مشارکت به زیرساخت‌های حمل و نقلی شهر‌های بزرگ کمک‌هایی صورت گیرد.

جمالی نژاد در پاسخ به سوالی در خصوص اقدامات دولت برای کمک به حمل و نقل عمومی پس از شیوع کرونا گفت: با توجه به تحریم‌های ظالمانه و برخی محدودیت‌های مالی توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی به سختی صورت می‌گیرد ولی وزارت کشور در این زمینه همواره در کنار شهرداری‌ها بوده و خواهد بود و بطور مستمر از طریق دستگاه‌های ذیربط پیگیر تحقق این موضوعات هستیم.

وی افزود: در حال حاضر امکان تولید اتوبوس در زمیان کوتاه وجود ندارد و همانطوری که در صحبت‌های قبلی اشاره شد، پیگیر بازسازی اتوبوس‌ها به تعداد ۵ هزار دستگاه هستیم و برای بیش از سه هزار دستگاه در کلانشهر‌ها و سایر شهر‌ها قرارداد بازسازی منعقد شده است.

وی همچنین با اشاره به فرسوده بودن حدود ۷۰ درصد از ناوگان اتوبوسرانی شهری کشور، گفت: امسال تلاش می‌کنیم تا شهرداری‌ها از طریق انتشار و فروش اوراق مشارکت بتوانند هرینه نوسازی ناوگان اتوبوسرانی شهری را تامین نمایند.

وی با اشاره به دو طرح مهم تامین واگن مترویی برای کلانشهر‌های کشور که از طریق سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور دردست انجام می‌باشد، گفت: اولین طرح مربوط به تامین ۳۱۵ دستگاه واگن مترویی برای کلانشهر‌های شیراز اصفهان و تبریز با شرکت چینی پوژن می‌باشد که با توجه به افزایش ۲۵ درصدی از محل قرارداد تعداد آن به ۳۹۵ دستگاه واگن برای کلانشهر‌های مذکور به علاوه شهر قم افزایش یافت. در چارچوب این قرارداد، از سال ۱۳۹۲ تاکنون ۱۰۰ دستگاه واگن بصورت CBU (واردات کامل از طرف چین) تحویل کلانشهر‌های شیراز اصفهان و تبریز شده و از مجموع ۲۱۵ دستگاه واگن باقیمانده PLB (ساخت بدنه و برخی از تجهیزات و نیز مونتاژ و تست در ایران)، ساخت و رنگ بدنه ۵۰ دستگاه واگن در کارخانه ایریکو بعنوان شریک داخلی شرکت پوژن چین انجام شده و با توجه به ارسال قطعات و تجهیزات ۲۰ دستگاه واگن از طرف خارجی و ترخیص آن‌ها از گمرک، مراحل ساخت آن‌ها در کارخانه ایرکو در دست اتمام می‌باشد.

وی افزود: یکی دیگر از طرح‌های تامین واگن، قرارداد تأمین ۶۳۰ دستگاه واگن برای خطوط متروی تهران است که به عنوان فاز اول طرح تامین ۲۰۰۰ دستگاه واگن بر اساس مصوبه شورای اقتصاد و به منظور یکپارچه سازی فنی و شکل گیری زنجیره‌های تأمین و تولید در داخل کشور جهت تقویت صنایع بومی شکل گرفته است.

وی ادامه داد: قرارداد ۶۳۰ دستگاه واگن مذکور در سال ۹۷ امضاء و با کنسرسیوم چینی- ایرانی پیمانکار مبادله شده است. با توجه به تکمیل فرایند داخلی اخذ فاینانس، قرارداد مذکور طی سال ۹۹ از طرف بانک مرکزی به موسسه چینی به معرفی شده و هم اکنون در انتظار طی شدن روال کاری مربوطه در چین است.

وی افزود: محل اعتبار واگن‌های مترو از طریق فایناسی بود که در کشور چین داشتیم، تامین خواهد شد. بخشی از فایناس را با پیگیری‌های معاونت عمرانی وزارت کشور آزاد شد و اکنون فضا آماده است تا بتوانیم فایناس را عملیاتی کنیم و پروژه اجرایی شود. بخشی از ۶۳۰ دستگاه واگن به طور مستقیم وارد کشور می‌شود و بخش اعظمی از آن در داخل کشور با ۵۵ درصد تولید داخل ساخته خواهد شد.

جمالی نژاد همچنین از آمادگی وزارت کشور برای حمایت از طرح تولید واگن ملی با همکاری دستگاه‌های ذیربط خبر داد.

معاون عمرانی وزیر کشور در پاسخ به پرسشی در خصوص رفع مشکلات حریم شهر‌ها گفت: اخیرا با رصد جریان‌های مهاجرتی در کشور مشخص شد علی رغم اینکه عموما مهاجرت‌ها از روستا‌ها و شهر‌های کوچک به سمت شهر‌های میانی و بزرگ و کلانشهر‌ها صورت می‌گرفته ولی به تازگی شاهدیم که مهاجرت‌هایی از شهر‌های بزرگ و کلانشهر‌ها به شهر‌های میانی و کوچک و روستا‌ها انجام می‌گیرد و این امر رسیدگی دقیق و کارشناسی به موضوعات حریم و حاشیه نشینی را یادآور می‌کند.

وی ادامه داد: با توجه به اهمیت موضوع استان تهران و پایتخت و متفاوت و پیچیده بودن مباحث حریم در آن، معاونت استانداری تهران و دفتر فنی وزارت کشور مسوول پیگیری این موضوع هستند و باید در این استان به مباحث تقسیمات کشوری هم توجه شود.

وی افزود: شفاف نمودن مسیر‌ها و مرز‌های شهر‌ها و روستا‌های استان تهران به تعیین تکلیف این مبحث و در نهایت جلوگیری از حاشیه نشینی کمک زیادی خواهد کرد.

جمالی نژاد در خصوص پروژه‌های هفته دولت در سال جاری نیز گفت: با وجود تحریم‌های ظالمانه و محدویت‌های مالی در دهه فجر سال گذشته بیش از ۲۲ هزار پروژه عمرانی در کشور و در هفته دولت امسال نیز بیش از ۱۸ هزار پروژه عمرانی با اعتباری بالغ بر ۵۰ هزارمیلیارد تومان به بهره برداری رسید که حاکی از استمرار روند توسعه کشور و تزریق مالی آن‌ها علی رغم تحریم‌ها و کرونا است.

وی افزود: طی یکسال اخیر۴۰ هزار پروژه کم هزینه زودبازده با همکاری سازمان بسیج سازندگی در روستا‌ها و شهر‌های کوچک اجرایی شده است.

وی اضافه کرد: علاوه بر این‌ها با توجه به پیش بینی عدم برگزاری مراسم اربعین امسال زیرساخت‌های اربعین با سرعت پیگیری و اجرا شده که آمادگی برای برگزاری این مراسم در سال آینده نیز محقق شود.

وی با بیان اینکه معاونت عمرانی وزارت کشور مسوول ستاد بازسازی مناطق آسیب دیده از سیل فروردین ماه سال گذشته بود، به احداث بیش از ۶۶ هزار واحد مسکونی آسیب دیده شهری و روستایی، تعمیر و بازسازی ۹۶۵۵۱ واحد مسکونی شهری و روستایی آسیب دیده و هماهنگی جهت بازسازی ۱۶۵۰مرکز آموزشی و مدرسه و ۱۰۸۶ واحد بهداشتی و خانه بهداشت آسیب دیده و بازسازی و بهسازی راه‌های مواصلاتی آسیب دیده به طول حدود ۱۸ هزار کیلومتر راه اصلی و فرعی اشاره نمود.

جمالی نژاد همچنین گفت: معاونت عمران و توسعه امور شهری ور وستایی وزارت کشور و سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور در راستای تحقق فرمایشات مقام معظم رهبری که سال آخر دولت دوازدهم را فرصتی خوب برای افزایش خدمات خواندند، با اجرای برنامه (۳ *۱۰۰) + (۶۵) پیگیر تحقق جدی برنامه‌ها و اقدامات در یکسال باقی مانده هستند.

 



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *