قیام ۱۵ خرداد؛ الهامبخش ملت ایران

قیام ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ فصل مهم و قابل توجهای در تاریخ انقلاب شکوهمند اسلامی است، تجمع و راهپیمایی مردم برخی از شهرهای ایران در اعتراض به دستگیری امام خمینی رحمه الله در قم، تهران و ورامین به خشونت کشیده شد و تعدادی از مردم شهید و مجروح شدند.
قتل عام مردم کفنپوش ورامینی
دژخیمان رژیم پهلوی در روز ۱۵ خرداد ۴۲ در نقاط مرکزی و حساس شهرهای قم و تهران مستقر شدند و به روی تظاهرکنندگان آتش گشودند. تظاهرات در آن روز و دو روز بعد نیز ادامه یافت، فجیعترین حادثه، قتل عام دهقانان کفنپوش ورامینی بود که در پشتیبانی از امام (ره) راهی تهران شده بودند. دژخیمان رژیم ستمشاهی در سر پل باقرآباد با آنها روبهرو شده و با سلاحهای سنگین آنها را قتل عام کردند.
رهبر معظم انقلاب ۱۴ خرداد ۱۳۹۲ در مراسم بیست و چهارمین سالگرد رحلت امام خمینی (رحمهالله) بیان کردند: «پانزده خرداد مبدأ نهضت بزرگ روحانیت و مردم نیست. قبل از پانزده خرداد، در سال ۱۳۴۱ و آغاز سال ۱۳۴۲، قضایای مهمی اتفاق افتاد: در دوم فروردین ۴۲، حادثهی مدرسهی فیضیه پیش آمد و ضرب و جرح طلاب علوم دینی و اهانت به مرجع عالیقدر مرحوم آیةالله گلپایگانی. قبل از آن، در اواخر سال ۱۳۴۱، قضایای تظاهرات مردم در بازار تهران پیش آمد و در آنجا هم اهانت به مرجع عالیقدر مرحوم آیةالله حاج سید احمد خوانساری. اینها نشان دهندهی این است که نهضت روحانیت در سال ۴۱ و آغاز سال ۴۲ به آنچنان اوج و نشاطی رسیده بود که پلیس دستگاه جبار و دستگاههای امنیتی برخوردهای خشنی با علما و طلاب و حتّی مراجع تقلید داشتند. ولی با این همه، پانزدهم خرداد سال ۴۲ یک مقطع بسیار مهمی است. اما نکتهی دیگری که در قضیهی پانزده خرداد وجود داشت - که جوانهای ما، مردم عزیز ما باید به این نکات توجه کنند؛ اینها مهم است - این بود که در مقابل این کشتار بی رحمانهای که در تهران و برخی نقاط دیگر به وجود آمد، هیچ نهادی از نهادهای دنیا، از این سازمانهای به اصطلاح حقوق بشر، زبان به اعتراض نگشودند؛ هیچ کس اعتراض نکرد. مردم و روحانیت، در صحنه تنها ماندند. مارکسیستها و دولتهای چپ و گروههای چپ، حتّی حرکت مردم در پانزده خرداد را محکوم کردند؛ گفتند این یک حرکت فئودالیستی بود! ملی گراهائی که دم از مبارزه میزدند، آنها هم این حرکت را محکوم کردند؛ گفتند یک حرکت کور و بی هدف بود، یک حرکت افراطی بود! هر جائی که مردمان عافیت طلب و راحت طلب، در وسط میدان مبارزه، جائی برای خود باز نمیکنند و خطرپذیری نمیکنند، انسانهای مؤمن و مبارز را به تندی و افراطی گری متهم میکنند؛ گفتند اینها افراطی بودند؛ حرکت، حرکت افراطی بود».
در همین رابطه سالار ولایتمدار، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در گفتوگو با میزان، بیان داشت: ملت ایران، یک ملت با تاریخ و تمدن دیرینه است. کاوشگران و پژوهشگران جهانی همواره به این موضوع اذعان داشتهاند. ملت ایران، ملتی هوشمند، زیرک و حقجو بوده است.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی افزود: ایرانیان در طول تاریخ، یکی از اولین ملتهایی بودهاند که ادیان الهی را دریافت کردهاند. پس از ظهور اسلام، ملت ایران با انتخاب مذهب شیعه، که ما آن را کاملترین مذهب میدانیم، نشان دادند که هوشمندانه عمل میکنند.
هوشمندی ملت ایران در شکلگیری و پیروزی قیام ۱۵ خرداد
وی هوشمندی ملت ایران در شکلگیری و پیروزی قیام ۱۵ خرداد را حائز اهمیت دانست و ادامه داد: این هوشمندی ریشه در اعتقادات و فرهنگ ما دارد. فرهنگ ما، مجموعهای از عادتها، آداب و رسوم، رویکردها و علایق است که ریشه در دین دارد. ارزشهای ما بر اساس اعتقاداتمان شکل گرفته است. غربیها در دوران طاغوت تلاش کردند ارزشهای خود را جایگزین کنند، اما این تلاشها منجر به تضاد درونی و در نهایت، انفجار در جامعه شد.
ولایتمدار گفت: انقلاب اسلامی، به رهبری امام خمینی (ره) و با تکیه بر اعتقادات دیرینه مردم ایران، به پیروزی رسید. این انقلاب، هر روز رو به جلو حرکت کرده است. در طول ۱۵ سال پس از انقلاب، با وجود ایستادگی دنیای کفر، ما توانستیم خودمان را بازسازی کنیم و امروز به عنوان یک گفتمان غالب و مبتنی بر منطق در دنیا مطرحیم.
وی با اشاره به اینکه ما نگران آینده نیستیم بیان کرد: در حال حاضر، وظیفه ما این است که مسائل را به درستی درک کنیم، با مردم ارتباط برقرار کنیم و واقعیتها را به آنها بگوییم. ما باید مردم را صاحبان این نظام انقلابی بدانیم و با صداقت با آنها صحبت کنیم.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در پایان گفت: امام خمینی (ره) فرمودند: «انتظار فرج از نیمه خرداد است». ما به همین دلیل دلمان قرص است. هر جا که کم بیاوریم قیام ۱۵ خرداد الهامبخش ماست و ملت ایران را تقویت میکند.
انتهای پیام/