هشدار درباره تاثیر تجدید تسلیحاتی ناتو بر رشد سریع بحران اقلیمی

محققان اعلام کردند که افزایش هزینههای دفاعی در سراسر جهان بحران آبوهوایی را بدتر میکند که به نوبه خود باعث درگیریهای بیشتر خواهد شد.
به گزارش گاردین، محققان میگویند تجدید تسلیحاتی برنامهریزیشده ناتو (پیمان نظامی با حضور پررنگ آمریکا و کشورهای اروپایی) به تنهایی میتواند انتشار گازهای گلخانهای را تقریبا سالانه ۲۰۰ میلیون تن افزایش دهد.
با توجه به اینکه جهان گرفتار بیشترین تعداد درگیریهای مسلحانه از زمان جنگ جهانی دوم است، برخی از کشورها شروع به ولخرجی در هزینههای نظامی کردهاند که در مجموع در سال ۲۰۲۳ به رکورد ۲.۴۶ تریلیون دلار رسیده است.
منتقدان میگویند برای هر دلاری که در سختافزار جدید سرمایهگذاری میشود، نه تنها هزینه کربن مربوطه، بلکه هزینه فرصت برای اقدامهای احتمالی آبوهوایی نیز وجود دارد؛ این علاوه بر تلفات عظیم مرگومیر ناشی از درگیریهای مسلحانه است.
محقق رصدخانه درگیری و محیط زیست و یکی از نویسندگان این مطالعه، گفت: نگرانی واقعی در مورد نحوه اولویتبندی ما برای امنیت کوتاهمدت و فدا کردن امنیت بلندمدت وجود دارد؛ سرمایهگذاری در امنیت نظامی انتشار گازهای گلخانهای جهانی را افزایش داده و بحران آبوهوا را در آینده بدتر میکند.
این به نوبه خود احتمالا منجر به خشونت بیشتر خواهد شد، زیرا خود تغییرات آبوهوایی اکنون بهطور فزایندهای بهعنوان محرک درگیری، البته بهطور غیرمستقیم، دیده میشود.
در منطقه دارفور سودان، درگیری پس از خشکسالیهای طولانی و بیابانزایی با رقابت بر سر منابع کمیاب مرتبط بود؛ در قطب شمال، عقبنشینی یخ دریا منجر به تنشهایی بر سر اینکه چه کسی باید نفت، گاز و منابع معدنی حیاتی تازه در دسترس را کنترل کند، شد.
تعداد کمی از ارتشها در مورد میزان استفاده از سوختهای فسیلی خود شفاف هستند، اما محققان تخمین زدهاند که آنها در مجموع مسئول ۵.۵ درصد از انتشار گازهای گلخانهای جهان هستند.
انتظار میرود این رقم با افزایش تنشها در تعدادی از مناطق افزایش یابد و آمریکا که برای دههها بزرگترین هزینهکننده نظامی جهان بوده، نشان داده است که انتظار دارد متحدان ناتو منابع بیشتری را به نیروهای مسلح خود اختصاص دهند.
طبق شاخص صلح جهانی، نظامیسازی در سال ۲۰۲۳ در ۱۰۸ کشور افزایش یافته است؛ با ۹۲ کشور گرفتار در درگیریهای مسلحانه، در مکانهایی از اوکراین و غزه گرفته تا سودان جنوبی و جمهوری دموکراتیک کنگو، با تنشهای شدید بین چین و آمریکا بر سر تایوان و با شعلهور شدن درگیریهای راکد بین هند و پاکستان، دولتها سرمایهگذاریهای زیادی در ارتشهای خود انجام میدهند.
در اروپا، این افزایش بهویژه چشمگیر بوده است؛ طبق گزارش موسسه بینالمللی اقتصاد و صلح، بین سالهای ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۴، هزینههای تسلیحاتی کشورهای اتحادیه اروپا بیش از ۳۰ درصد افزایش یافته است.
اتحادیه اروپا که از کاهش کمکهای نظامی و حمایت دیپلماتیک دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا از اوکراین نگران شده بود، اعلام کرد که این روند ادامه خواهد یافت و پیشنهادهایی برای هزینه ۸۰۰ میلیارد یورویی دیگر در سراسر این بلوک در طرحی به نام «بازسازی اروپا» ارائه داد.
انتهای پیام/