تنش تجاری میان آمریکا و اروپا؛ تعرفه ۵۰ درصدی اعمال میشود؟

دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا ۲ روز پس از تهدید به اعمال تعرفههای تنبیهی، بهطور موقت از آغاز جنگ تجاری با اتحادیه اروپا عقبنشینی کرد.
ترامپ گفت که پس از تماس تلفنی با اورسلا فوندرلاین، رئیس کمیسیون اروپا، موافقت کرده که مذاکرات تجاری با اتحادیه اروپا را تا ۹ ژوئن (۱۹ خرداد) تمدید کند.
آمریکا همچنین بهعنوان بخشی از این توافق از اعمال تعرفه ۵۰ درصدی بر واردات از این اتحادیه (که ترامپ اعلام کرد از اول ژوئن اعمال خواهد شد) خودداری خواهد کرد.
این اعلامیه، جدیدترین چرخش در سیاست تجاری آمریکا در یک رشته طولانی در ماههای اخیر است و تنها به عدم قطعیتی که سیاست نامنظم و غیرقابل پیشبینی ترامپ بر اقتصاد جهانی سایه افکنده، اضافه خواهد کرد.
تنش تجاری میان آمریکا و اروپا
ترامپ در ماه آوریل (فروردین/اردیبهشت) یک بازه زمانی ۹۰ روزه برای مذاکرات تجاری با اتحادیه اروپا تعیین کرد که قرار است در ۹ ژوئن به پایان برسد.
او بهتازگی از موضع خود عقبنشینی کرد و گفت که اصلا علاقهای به دستیابی به توافق ندارد و اختلاف تجاری بین ۲ سوی اقیانوس اطلس را تشدید کرد.
رئیسجمهور آمریکا گفت: من بهدنبال توافق نیستم. ما توافق را تعیین کردهایم؛ این توافق ۵۰ درصد (اشاره به تعرفه علیه اتحادیه اروپا) است.
با این حال، او از اظهارات فوندرلاین مبنی بر اینکه اتحادیه اروپا مایل به مذاکره است، اما به زمان بیشتری نیاز دارد، استقبال کرد.
تنش میان طرفین بهحدی رسیده بود که ماروس سِفکوویچ، مذاکرهکننده ارشد تجاری اتحادیه اروپا از ترامپ خواست دست از تهدید برداشته و به احترام متقابل روی آورد.
اتحادیه اروپا، با جمعیتی نزدیک به ۴۵۰ میلیون نفر، بزرگترین اتحادیه تجاری جهان و یکی از شرکای تجاری اصلی واشنگتن است. این اتحادیه سال گذشته بیش از ۶۰۰ میلیارد دلار کالا به آمریکا صادر و حدود ۳۷۰ میلیارد دلار کالا از این کشور وارد کرد.
ترامپ در سال ۲۰۱۸ گفته بود: هیچکس به اندازه اتحادیه اروپا با ما بدرفتاری نمیکند.
او استدلال کرد که این اتحادیه برای سوءاستفاده از آمریکا طراحی شده است. او امسال نیز این اظهارات را تکرار کرد و اتحادیه اروپا را تشکیلشده برای ضربه زدن به آمریکا توصیف کرد.
درحالی که معماران ایدئولوژیک دولت نخست ترامپ مانند استیو بنن و پیتر ناوارو نیز آشکارا از اتحادیه انتقاد کردهاند، بسیاری از افراد حاضر در حلقه داخلی فعلی ترامپ نیز همین احساسات را دارند.
جیدی ونس، معاون رئیسجمهور آمریکا در ماه فوریه (بهمن/اسفند) در یک کنفرانس امنیتی در مونیخ، سران اروپایی را بهخاطر مسائلی، از آزادی بیان گرفته تا مهاجرت و موضوعهای نظامی، به باد انتقاد گرفت و ضربه مهلکی به دیدگاه اروپاییها نسبت به آمریکا بهعنوان یک متحد فرهنگی ثابتقدم وارد کرد.
بخش عمدهای از خصومت دولت دوم ترامپ با اروپا، درمورد بودجه امنیتی بوده که برجستهترین آن بهدلیل جنگ در اوکراین بوده است.
درحالی که دیدگاه دولت آمریکا درمورد جنگ در اوکراین از آن زمان ملایمتر شده، اما ونس بارها با ارسال کمکهای نظامی به کییف مخالفت کرده و در ماه فوریه گفته بود: من واقعا اهمیتی نمیدهم که به هر نحوی چه اتفاقی برای اوکراین میافتد.
در همین حال، بهنظر میرسد که اروپا نیز خود را برای آیندهای بدون تضمین امنیت اروپا توسط آمریکا آماده میکند.
جنگ تجاری درحال شکلگیری میان آمریکا و اتحادیه اروپا، موقعیت انگلیس را برجسته میکند. انگلیس در سال ۲۰۱۶ به خروج از اتحادیه اروپا رای داد، اما بهتازگی یک توافق تجاری با اروپا و یک توافق اقتصادی با آمریکا امضا کرده است.
بهنظر میرسد که لندن پس از آن که ترامپ ماه گذشته موافقت کرد که تعرفه کالاهای انگلیسی را در سطح ۱۰ درصد نگه دارد، از شدیدترین تعرفهها پیشگیری کرده است. اما انگلیس اکنون باید در یک مسیر ظریف گام بردارد: حفظ رابطه ویژه خود با واشنگتن و در عین حال تلاش برای اتحاد نزدیکتر با بزرگترین شریک تجاری خود در بروکسل.
انتهای پیام/