جنگ اوکراین و آشکار شدن آسیبپذیری ناتو

تشدید اختلاف دیپلماتیک آمریکا و اوکراین در سال ۲۰۲۵، یک آسیبپذیری حیاتی در استراتژی دفاع جمعی ناتو را آشکار کرده است؛ این آسیبپذیری اتکای بیش از حد به کمکهای نظامی آمریکا است.
با توجه به اینکه واشنگتن اکنون معاملات تجاری را بر حمایت بیقید و شرط اولویت میدهد، کشورهای اروپایی در حال تسریع نوسازی نظامی برای پر کردن این شکاف هستند.
این تغییر شکننده، فرصتی بینظیر برای سرمایهگذاران در پیمانکاران دفاعی همسو با ناتو ایجاد میکند.
تعلیق ناگهانی ۶۷ میلیارد دلار کمک نظامی به اوکراین از طرف دولت ترامپ، همراه با از سرگیری مشروط آن به آتشبس مورد حمایت روسیه، متحدان اروپایی را مجبور به رویارویی با حقیقتی تلخ کرده است.
اعضای ناتو که دیگر نمیتوانند به سلاحها یا اطلاعات آمربکا وابسته باشند، اکنون برای پر کردن شکافهای توانایی خود در حال رقابت هستند.
تعهد آلمان برای افزایش هزینههای نظامی به ۸۰۰ میلیارد یورو تا سال ۲۰۳۰، برنامه لهستان برای اختصاص ۲.۵ درصد از تولید ناخالص داخلی به هزینه نظامی سالانه و صندوق دفاع اروپایی ۱۵ میلیارد یورویی اتحادیه اروپا تنها آغاز ماجرا هستند.
در حالی که آمریکا هنوز ۳.۵ درصد از تولید ناخالص داخلی را صرف امور نظامی میکند، متحدان اروپایی مانند فرانسه (۲.۳ درصد) و ایتالیا (۱.۸ درصد) در حال تسریع در دستیابی به هدف ۲ درصدی ناتو هستند.
این افزایش هزینهها مستقیما به نفع غولهای تظامی اروپایی است که برندگان در چشمانداز ژئوپلیتیکی جدید هستند.
- بیشتر بخوانید:
- عملکرد ۱۰۰ روزه ترامپ؛ بحرانی برای نظم جهانی
- رکورد هزینههای نظامی جهان در سال ۲۰۲۴ شکست
به گزارش انپیآر، پس از جنگ اوکراین صحبتهای زیادی در مورد احیای اتحاد ناتو مطرح شد؛ این اتحاد در دهههای پس از جنگ سرد رو به زوال رفته بود و اعتبار آن در دوران ریاستجمهوری ترامپ بیشتر آسیب دید.
ترامپ در دوره اول ریاستجمهوری خود آشکارا ناتو را نادیده گرفت و تهدید میکرد که حمایت آمریکا را تحت بند دفاع متقابل ناتو لغو میکند، مگر اینکه متحدان اروپایی هزینههای دفاعی خود را افزایش دهند.
مارک روته، دبیرکل ناتو بهتازگی به اعضای این ائتلاف پیشنهاد داده است که هزینههای نظامی را به ۳.۵ درصد از تولید ناخالص داخلی افزایش دهند و ۱.۵ درصد دیگر را به هزینههای گستردهتر مرتبط با امنیت اختصاص دهند تا درخواست دونالد ترامپ برای هدف ۵ درصدی را برآورده کنند.
پیشنهاد روته میتواند به رئیسجمهور آمریکا اجازه دهد تا در اجلاس ناتو در لاهه اعلام پیروزی کند، در حالی که کشورهای اروپایی و کانادا را به تعهد ۵ درصدی برای هزینههای اصلی نظامی که بسیاری آن را از نظر سیاسی و اقتصادی غیرقابل اجرا میدانند، متعهد نمیکند.
انتهای پیام/