ساخت مستند جان ترنا کلید خورد

طبق اعلام روابط عمومی خانه فرهنگ و هنر چکانه، مستند داستانی جان ترنا به نگارش و کارگردانی صدیقه حسن زاده و تهیهکنندگی سید امیر سیدزاده، پس از اخذ پروانه ساخت، کلید خورد.
مستند جان ترنا ضمن پرداختن به یک خط داستانی از زندگی یکی از قدیمیترین ترنا بازان، به بررسی ساختار بازی، قواعد و پیشینه آن خواهد پرداخت. در این مستند جمعی از صاحبنظران و کارشناسان هنرهای نمایشی، ورزشهای باستانی و ترنابازان دیدگاههای خود را طرح خواهند کرد.
ترنا بازی از بازیهای قهوه خانه در محلههای قدیمی تهران است که پیشینه آن به حدود ۲۰۰ سال قبل باز میگردد. ترنا پارچهای بلند و باریک به طول یک و نیم تا دو متر است که توسط وزیر و با حکم حاکم بر کف دست ترناخورها نواخته میشود. این بازی قواعدی دارد که همه ترنا بازان مقید به رعایت آن هستند. به طور مثال، حکمهای حاکم در خصوص پیشکسوتان، ورزشکاران، سیدها و زنها استثناعاتی دارد و این افراد ترنا نمیخورند، بجای آن سایر ترنا بازان جور کشی میکنند.
در طی چهل سال اخیر ترنا بازی اختصاصاً در تهران و در قهوه خانههای مناطق جنوبی شهر بر پا میشود. بر سر اینکه ترنابازی، بخشی منفک شده از ورزش باستانی است یا یک رویکرد آیینی نمایشی از هنرهای نمایشی، اختلاف است ولی
آنچه در مواجه با ترنا بیش از پیش آشکار است این است که ترنا، "بازی" است. بازی که برای نجات خود از حواشی منتقدان و برای ادامه حیات، ناگزیر به گره زدن عناصر ورزشی و نمایشی به پیکرهی خود شده است.
رجزخوانی، خطبه خانی، روضه خوانی، حیدری خوانی، شاهنامه خوانی و... ورزش باستانی؛ و ترنا زدن و اجرای احکام که علاوه بر جنبه سرگرمی، جنبه حمایتگرانه، گلریزان و کمک به نیازمندان نیز دارد، از بخشهای این بازی است.
صدیقه حسن زاده که پیش از این چند فیلمنامه سینمایی و سریال را به نگارش در آورده است مستند جان ترنا اولین تجربه فیلم بلند او در جایگاه کارگردانی است. حسن زاده پیش از این فیلم کوتاه لانگ شات و مستند کاخ گلستان را در مقام کارگران ساخته است.
تدوین این مستند را بابک قائم به عهده دارد و خانه فرهنگ و هنر چکانه مجری طرح تولید این مستند است.
انتهای پیام/