پیامدهای جنگ تعرفهای ترامپ بر اقتصاد جهان و آمریکا

دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا در روز ۲ آوریل (۱۳ فروردین) تعرفه پایه ۱۰ درصدی بر تمامی کالاهای وارداتی به این کشور و حتی تعرفههای بالاتر بر محصولات حدود ۶۰ شریک تجاری واشنگتن را اعلام کرد.
شرکای تجاری که بهشدت از این تعرفهها آسیب دیدهاند عبارتند از چین و اتحادیه اروپا که به ترتیب با تعرفههای جدید ۳۴ و ۲۰ درصدی روبهرو هستند.
تعرفههای آمریکا بر محصولات حدود ۶۰ شریک تجاری این کشور روز چهارشنبه ۹ آوریل (۲۰ فروردین) اجرایی شد.
آسیب تعرفهها به اقتصاد آمریکا
به گزارش سیانان، تحلیلگران میگویند که آمریکا با جدیدترین تعرفههای خود به همان اندازه، اگر نگوییم بیشتر از سایر اقتصادها، به اقتصاد خود آسیب میزند.
کارشناسان پیشبینی میکنند که اگر ترامپ تعرفههای اعلامشده را حفظ کند، رکود اقتصادی یک نتیجه محتمل برای آمریکا و جهان در سال جاری است.
تعرفهها باعث افزایش قیمتها در آمریکا نیز میشود و نزدیک به ۲ درصد به شاخص قیمت مصرفکننده در سال ۲۰۲۵ اضافه میکند.
بر اساس دادههای اداره آمار کار آمریکا، معیار کلیدی تورم این کشور در سالهای اخیر برای بازگشت تلاش کرده است و در ماه فوریه ۲.۸ درصد بیشتر از یک سال پیش از آن بود.
افزایش انباشته تعرفهها در سال جاری باید بهعنوان افزایش مالیاتی آمریکا به میزان حدود ۶۶۰ میلیارد دلار در نظر گرفته شود و تأثیر بر تورم قابلتوجه خواهد بود.
تحلیلگران همچنین نوشتند که شوک کلی اقتصادی ناشی از تعرفههای ترامپ با هرگونه اقدام تلافیجویانه احتمالی از طرف شرکای تجاری آمریکا بر کالاهای آمریکایی تشدید خواهد شد.
کارت بازی اقدام تلافیجویانه
گزینه اقدام تلافیجویانه و انتقام یک کارت بازی است؛ در ساعاتی پس از اعلام تعرفههای ترامپ، اتحادیه اروپا بهعنوان بزرگترین بازار واحد برای صادرات کالاهای آمریکایی اعلام کرد که در حال تدارک اقدامهای متقابل است.
چین اقدام ترامپ را قلدری یکجانبه از طرف آمریکا دانست و ضمن محکوم کردن آن، متعهد شد که تدابیر تلافیجویانه را اتخاذ کند.
تاثیر تعرفههای آمریکا بر دیگر کشورها
انتظار میرود سایر اقتصادها در چندین جبهه ضربه کنند؛ رکود اقتصادی یا کند شدن رشد اقتصادی در آمریکا باعث میشود که مصرفکنندگان قدرتمند آمریکایی از مخارج خود عقبنشینی کنند که به نوبه خود باعث کاهش تقاضا برای کالاهای خارجی میشود.
اگر مشاغل خارج از آمریکا کاهش تقاضا برای محصولات خود را تجربه کنند، ممکن است محتاطتر شوند بنابراین آیا آنها به سرمایهگذاری ادامه میدهند؟ آیا به استخدام افراد ادامه میدهند؟
اقتصاددانان دویچهبانک انتظار دارند که در نتیجه تعرفههای ترامپ طی ۱۲ تا ۱۸ ماه آینده بیکاری در اتحادیه اروپا و انگلیس افزایش یابد.
به گفته اورسولا فون در لاین، رئیس بازوی اجرایی اتحادیه اروپا، دیگر دردسرهای جدید برای صادرکنندگان به آمریکا شامل عدم اطمینان، اختلال در زنجیره تامین و بوروکراسی سرسخت است.
رئیس کمیسیون اروپا گفت: همه کسبوکارها، اعم از بزرگ و کوچک، از روز اول آسیب خواهند دید... هزینههای تجارت با آمریکا بهشدت افزایش خواهد یافت.
- بیشتر بخوانید:
- پیامدهای جنگ تعرفهای ترامپ بر اقتصاد آمریکا
- چین تهدید به اقدام متقابل تعرفهای علیه آمریکا کرد
پیامد این تعرفهها در سراسر جهان یکسان نخواهد بود؛ کشورها و مناطق مختلف سطوح متفاوتی از تأثیر را تجربه خواهند کرد و برخی از اقتصادها به دلیل اتکا به صادرات به آمریکا آسیبپذیرتر هستند، در حالی که کشورها شروع به اعلام اقدامهای تلافیجویانه میکنند و چشمانداز تجارت جهانی برای آشفتگی آماده است.
اگر این تعرفهها به قوت خود باقی بماند، میتوان انتظار کاهش قابلتوجهی در پیشبینیهای رشد اقتصادی برای آمریکا و اقتصاد جهانی داشت.
در حالی که ممکن است از رکود اجتناب شود، حجم تجارت جهانی احتمالا به میزان قابلتوجهی متضرر خواهد شد که بر عملکرد اقتصادی سال ۲۰۲۵ و پس از آن تأثیر میگذارد.
مخالفت نزدیکان ترامپ با آغاز جنگ تعرفهای
جنگ تعرفهای ترامپ با اعتراضهای گستردهای در جهان و داخل آمریکا مواجه شده است و حتی برخی از متحدان و نزدیکان وی با این اقدام مخالف هستند.
ایلان ماسک، متحد نزدیک ترامپ و وزیر بهرهوری دولت آمریکا از جمله افرادی است که برای منصرف کردن ترامپ از اعمال تعرفه بر کشورها تلاش کرده است.
ماسک، تلاشهای شخصی و مکرر برای عقبنشینی ترامپ از موج تعرفههای جهانی که باعث آشفتگی در بازارهای بینالمللی شده است، انجام داه است.
با این حال، ناکامی ماسک در ترغیب ترامپ، برای برخی ناظران شاهدی بر شکاف فزاینده بین رئیسجمهور آمریکا و ثروتمندترین فرد جهان است که مدیریت تلاشهای کاخ سفید برای محدود کردن هزینههای فدرال را بر عهده دارد.
روزنامه واشنگتنپست به نقل از ۲ منبع آگاه گزارش داد که ماسک چندین دیدار شخصی با ترامپ داشته است که او را متقاعد کند فهرست تعرفههای تجاری را تغییر دهد.
انتهای پیام/