آداب و رسوم ماه رمضان در شیراز/ از روز والون تا مراسم ویژه شبهای قدر

ماه رمضان در شیراز به عنوان ماهی پر از عبادت، محبت و دید و بازدید شناخته میشود. این شهر با آداب ویژهای همچون «روز والون»، «شبهای احیاء» و «جمعهالوداعی»، شیرازیها را به تجربهای معنوی و فرهنگی دعوت میکند. مراسمهای مختلف از افطاریهای خانگی تا شب زندهداریها در مساجد، همگی نشاندهنده جایگاه ویژه این ماه در زندگی مردم شیراز است.
ماه رمضان در شیراز مانند هر شهر دیگری برای خود آداب و رسوم مخصوصی دارد.
بعنوان مثال پیش از آغاز ماه رمضان و آخرین جمعه ماه شعبان شیرازیها را به رسم کلوخ اندازون یا روز والون میشناسند و طی آن روز مردم دسته دسته اقدام به رفتن به گردشگاههای اطراف شهر میکنند و درواقع آن روز را به خوشی به شب میرسانند چرا که معتقدند ماه رمضان، فقط ماه عبادت است و باید به راز و نیاز پرداخت.
از سوی دیگر چند روز پیش از آغاز ماه رمضان زنان خانه دار شیرازی اقدام به تهیه ادویه جات، ترشیجات، خواروبار، عرقیات و چاشنیهای مختلف غذا میکنند تا درروزهای پیش رو خیالشان آسوده باشد.
پس از رویت هلال ماه رمضان در شیراز، مردم سه صلوات میفرستند و با خود تکرار میکنند: الهی که رمضان، ماه پر برکت و شریفی برای همه عزیزان باشد.
بسیاری از خانوادههای شیرازی در ایام ماه مبارک رمضان نذری پخش میکنند و مهمانیهای خود را با افطاری دادن سپری میکنند.
البته یک رسم دیگری که شیرازیها دارند این است که مردم پس از افطار به دید و بازدید میپردازند و گاهی اوقات نیز این دورهمیها تا صبح به طول میانجامد و انواع تنقلات همچون رنگینک، بامیه، زولبیا، فطیر خانگی، خرما، حلوا، دو نوع مربا، نان بازاری و پنیر از جمله خوراکیهایی هستند که پای ثابت سفرههای سحری و افطار مردم جهرم و شیراز است.
رسم روزوالون در شیراز
روزوالون رسم زیبای شیراز یهاست که طبق این رسم خانواده تازه داماد در سینیهای مخصوص انواع شیرینی، نبات، نقل و افطاری برای خانواده عروس میفرستند.
در برخی از مساجد شیراز شب زندهداری در همه شبهای ماه مبارک رمضان برگزار میشود و میتوان گفت این رسمی است قدیمی و با توجه به اینکه تعداد این مساجد زیاد نیست، اما با این حال سالهای سال است که جمعی از مومنان در این اماکن هر شب احیا گرفته و مشغول تلاوت قرآن، دعای ابوحمزه ثمالی و جوشن کبیر میشوند.
طی سالهای گذشته جمعی از مومنان در ماه مبارک رمضان به دلیل کمبود قرآن نسبت به جمعیت مردم قرآن تهیه کرده و برای استفاده مردم وقف مساجد میکردند و به جرات میتوان گفت که ماه رمضان بهار قرآن در شیراز بوده است.
شبهای قدر در شیراز چگونه است؟
مردم در شبهای احیاء که شب ۱۹، ۲۱ و ۲۳ است بعد از خوردن افطاری به حرم مطهر شاهچراغ (ع) و مساجد میروند و احیاء میگیرند البته بعضی از شیرازیهای قدیم به شبهای احیاء شبهای الغوثی میگویند.
رسم جمعهالوداعی در شیراز
رسم جمعهالوداعی، رسم جالبی است که تنها در شیراز برگزار میشود در جمعه الوداعی بانوان شیرازی در جمعه پایانی ماه رمضان پس از راهپیمایی روز قدس به مسجد فتح و مسجد جامع عتیق شیراز رفته و دعا کرده و قرآن میخوانند و حاجات خود را از خداوند میطلبند.
عید سعید فطر در شیراز
مردم شیراز در عید سعید فطر پس از برگزاری نماز مخصوص عید فطر و دعای وحدت به منزل بزرگترها رفته و با جمع شدن دور هم به شادی میپردازند.
انتهای پیام/