شبکه پیچیده خشونت در آلمان

آلمان در سالهای اخیر حادثههای خشونتآمیز متعددی را تجربه کرده است؛ اگرچه این حملهها در مناطق مختلف آلمان رخ دادند و دلایل و انگیزههای متفاوتی داشتند، اما بر گفتمان سیاسی مسلط شدهاند و سیاستهای امنیتی و مهاجرتی را به موضوعهای محوری در آستانه انتخابات این کشور تبدیل کردند.
این امر نه فقط افراطگرایی در آلمان را تشدید کرده، بلکه خطر دو قطبی شدن بیشتر را در این کشور بهدنبال داشته است.
در عین حال، اقبال حزبهای راستگرا و افراطی با تاکید بر سیاستهای ضدمهاجرتی در میان مردم بیشتر شده و سیاستهای سختگیرانه ضدمهاجرتی در دستور کار دستگاههای آلمانی قرار گرفته است.
تقاضاهای عمومی برای امنیت بیشتر منجر به پیشنهادهایی برای کنترلهای شدیدتر، نظارتهای گستردهتر و قوانین سختگیرانه درباره تسلیحات شده است.
در حالی که این اقدامها نگرانیهای فوری را برطرف میکنند، اما خطر نادیده گرفتن علل ریشهای، مانند ادغام و حمایت از سلامت روان را در خود دارند.
بهطور کلی، آلمان ۵.۹۴ میلیون جنایت در سال ۲۰۲۳ به ثبت رساند که ۵.۵ درصد افزایش نسبت به سال قبل و ۹.۳ درصد بیشتر از سطوح قبل از همهگیری در سال ۲۰۱۹ است.
براساس آمار وزارت کشور آلمان در سال ۲۰۲۳، حمله به پناهجویان و مراکز پناهجویی در آلمان در مقایسه با سال قبل تقریبا ۲ برابر شده است.
آلمان در حالی انگشت اتهام خشونتهای خود را به سمت مهاجران و پناهجویان میگیرد که این کشور در سال ۲۰۲۲ بیش از ۱.۲ میلیون پناهجو را پذیرفته بود که عمدتا اوکراینیهایی بودند که از جنگ فرار میکردند.
این کشور در سه سالونیم گذشته شاهد پنج حادثه خشونتبار بوده که ۹ کشته و ۲۱۶ زخمی برجای گذاشت؛ برخی از مهمترین این موارد عبارتند از:
- ورود خودرو به میان جمعیت در ۱۳ ژانویه ۲۰۲۵ (۲۴ دی سال جاری) به کشته شدن ۲ نفر و زخمی شدن ۴۰ نفر منجر شد.
- حمله با چاقو به یک مهدکودک در ژانویه ۲۰۲۵ (دی سال جاری) به کشته شدن ۲ و زخمی شدن سه نفر منجر شد.
- یک ماه پیش ورود خودرو به میان جمعیت در بازار شلوغ کریسمس، پنج کشته و بیش از ۲۰۰ زخمی برجای گذاشت.
- حمله به شرکتکنندگان در یک جشنواره در آگوست ۲۰۲۴ (مرداد سال جاری) سه کشته و هشت زخمی برجای گذاشت.
- حمله با چاقو در مه ۲۰۲۴ (اردیبهشت سال جاری) به کشته شدن یک افسر پلیس و زخمی شدن پنج نفر دیگر منجر شد.
- حمله با چاقو در ۲۵ ژوئن ۲۰۲۱ (۵ تیر سال جاری) نیز به کشته شدن سه نفر و زخمی شدن چند نفر دیگر منجر شد.
- بیشتر بخوانید:
- خشونت ساختاری پلیس آلمان در قبال معترضان به رژیم صهیونیستی
- سایه نژادپرستی و ارعاب بر اردوگاه پناهندگان در آلمان
حادثههای یادشده دارای برخی ویژگیهای مشترک هستند؛ استفاده از سلاح سرد، بیثباتی روانی و ناامیدی عوامل حادثهها، هدف قرار دادن جمعیت در مراکز شلوغ مانند جشنوارهها، اجتماعات عمومی، پاسگاههای پلیس، کنسولگریها، ...، سهم نامتناسب افراد آسیبپذیر مانند کودکان.
بسیاری از عاملان حملههای خشونتآمیز در سالهای اخیر در آلمان از مشکلات روانی جدی، ازجمله اسکیزوفرنی، روانپریشی درماننشده و ضربههای شدید روحی رنج بردهاند.
مقامهای آلمانی به دلیل کمبود متخصصان روانپزشکی و سیستم مراقبت بهداشت روانی پرهزینه، تلاش کردهاند تا به نیازهای روانی افراد آسیبپذیر پاسخ دهند؛ با وجود این، حادثههای یادشده نشاندهنده شکست در ادغام ملاحظات بهداشت روان در تلاشهای امنیت عمومی و مبارزه با تروریسم است.
موج اخیر حملههای خشونتآمیز آلمان، آسیبپذیریهای مهمی را در سیستمهای امنیتی و سلامت روان این کشور آشکار کرده است.
این حادثهها که بیشتر توسط افرادی با مشخصات پیچیده شامل بیماری روانی و انزوای اجتماعی انجام میشود، به ترس عمومی و دوقطبی شدن سیاسی دامن زده است.
افزایش لفاظیهای ضدمهاجرت، همراه با ناکارآمدیهای نظاممند در رسیدگی به پناهندگی و مراقبتهای بهداشت روان، محیطی ناپایدار ایجاد کرده است.
انتهای پیام/