رئیسکل دادگستری خوزستان: وکلا با دفاع موثر از انحراف در تحقق عدالت جلوگیری کنند

علی دهقانی در همایش کانون وکلای استان خوزستان که در سالن امام رضا (ع) شرکت نفت برگزار شد، با اشاره به اینکه هر نهاد، صنف و موسسهای که برای رفع نیازهای جامعه و خدمتگزاری در اجتماع بر اساس قانون شکل گرفته و تشکیل شده، وظایف مشخصی بر عهده دارد، گفت: این نهادها نقشها و کارکردهای سازمانی خود را ایفا میکنند و در ایجاد نظم اجتماعی مشارکت دارند و در خدمت جامعه هستند.
وی با بیان اینکه تمامی اقدامات هر نهاد باید در چارچوب اهداف و رسالتی که در قوانین برای آن تعیینشده، باشد، افزود: کانون وکلا یک نهاد اجتماعی و وکالت نیز وظیفه اجتماعی است.
دهقانی گفت: وکلا بهعنوان یکی از خدمتگزاران جامعه در خدمت عدالت هستند و در راستای احقاق حق و احراز واقعیت تلاش میکنند، ضمن این که همه خدمتکنندگان به اجرای عدالت اعم از جامعه قضات و وکلا میبایست ملتزم به رعایت قانون و الزامات قانونی باشند.
وی افزود: فعالان حوزه عدالت باید به اصول قانونی پایبند و در ترویج قانونمداری و جلوگیری از قانونگریزی تلاش کنند و در تسهیل و دسترسی بهتر به عدالت قدم بردارند.
لزوم ارتقای علمی و عملی وکلا برای اجرای عدالت
رئیسکل دادگستری خوزستان با اشاره به نقش وکلا در نظام حقوقی کشور، بر اهمیت ارتقای علمی و عملی آنان تأکید کرد و اظهار کرد: یکی از مهمترین وظایف نهادهای مرتبط با وکالت، همچون کانون وکلا و مرکز وکلا، تمرکز و نظارت بر تقویت و پیشرفت علمی و عملی وکلا است. اگر در روند اجرای وکالت، نقصی در دانش و تخصص وجود داشته باشد، باید با ارتقای علمی این کمبود را جبران کرد و به تخصصگرایی در وکالت با توجه به بسیط بودن علم حقوق اهتمام ورزید که در عمل هم میتواند به اجرای بهتر عدالت منجر شود.
دهقانی در ادامه افزود:، اما تقویت علمی بهتنهایی کافی نیست، وکیل باید در مقام دفاع، حضوری مؤثر و کارآمد داشته باشد. دفاع مؤثر، علاوه بر تسلط علمی، نیازمند مهارت عملی، شناخت دقیق قوانین و مقررات و تجربه کافی است و وکلا باید با نقشآفرینی فعال، از انحراف عدالت جلوگیری کرده و در مسیر احقاق حق تلاش کنند.
وکلا میتوانند در حل و فصل اختلافات و ایجاد صلح و سازش نقشآفرین باشند
رئیسکل دادگستری خوزستان با اشاره به نقش وکلا در حل و فصل اختلافات، بر اهمیت میانجیگری آنان در ایجاد صلح و سازش تأکید کرد و گفت: وکلا علاوه بر دفاع از حقوق موکلان، میتوانند در برقراری صلح و سازش میان طرفین دعاوی نیز نقش مؤثری ایفا کنند؛ چرا که نقش و جایگاه وکیل صرفاً به دفاع محدود نمیشود، بلکه آنان میتوانند بهعنوان میانجیگرانی قابلاعتماد در کاهش ورودی پروندهها به دادگستری و حل اختلافات نیز مؤثر باشند.
وی افزود: وکلای دو طرف دعوا این امکان را دارند که با فراهم کردن زمینه سازش موکلان خود، گزارش اصلاحی تنظیم و به دادگاه ارائه دهند. این امر نه تنها موجب تسریع در روند حل اختلافات میشود، بلکه به کاهش پروندههای قضایی و ارتقای فرهنگ صلح و سازش در جامعه نیز کمک میکند.
استفاده از فناوریهای نوین در دادرسی و تسهیل اجرای عدالت
رئیسکل دادگستری خوزستان با اشاره به اهمیت استفاده از فناوریهای نوین در سیستم قضایی، گفت: دادگستری خوزستان یکی از استانهای پیشرو در دادرسی الکترونیک است. بهرهگیری از فناوریهای نوین، علاوه بر تسریع در رسیدگی به پروندهها، موجب کاهش مراجعات حضوری و تسهیل اجرای عدالت شده است. این امر، نقش مهمی در افزایش رضایت مردم و کاهش اطاله دادرسی دارد.
علی دهقانی تأکید کرد: در مسیر اجرای این برنامهها، نیازمند همکاری وکلا هستیم و همراهی وکلا میتواند ما را در اجرای دقیقتر و سریعتر عدالت و عادلانهتر و اتقان تصمیمات و آرای قضایی کمک کند.
ضرورت واقعیسازی نصاب در دعاوی مالی
رئیس شورای قضایی استان با اشاره به اهمیت واقعیسازی نصاب دعاوی مالی در دادخواستهای تقدیمی به محاکم، گفت: در برخی پروندهها، نصاب دعاوی مالی به صورت واقعی تعیین نمیشود و این موضوع میتواند بر روند دادرسی تأثیر منفی بگذارد و از ارجاع و تقسیم پروندهها متناسب با صلاحیت قانونی دادگاههای صلح و حقوقی جلوگیری میکند، وکلا میتوانند با تنظیم دادخواستهای حقوقی با تقویم واقعی خواستهها، نقش مهمی در توزیع عادلانه پرونده بین محاکم حقوقی و تسریع در رسیدگی ایفا کنند و با توجه به دادگاههای صلح یا حقوقی، این اقدام در نهایت موجب کاهش تراکم پروندهها در صلاحیت قانونی آنها در دعاوی مالی و افزایش کیفیت دادرسی خواهد شد.
استقلال وکلا در دفاع؛ اصلی خدشهناپذیر
رئیسکل دادگستری خوزستان در بخش پایانی سخنان خود، بر اصل استقلال وکلا در دفاع تأکید کرد و گفت: استقلال در دفاع، یک اصل خدشهناپذیر است که در قوانین نیز بر آن تأکید شده است، اما در کنار استقلال در دفاع، وکلا موظف به رعایت اصول اخلاقی و حرفهای هستند.
دهقانی افزود: رعایت اخلاق حرفهای، همراه با دانش حقوقی، موجب تحقق هرچه بهتر عدالت در دادرسی خواهد شد.
انتهای پیام/