آموزش، مرحله اول اجرایی برنامه اصلاح نظام اداری است

به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دولت، علاءالدین رفیعزاده؛ در نخستین جلسه آموزشی برنامه اصلاح نظام اداری، در جمع معاون توسعه دستگاههای اجرایی و مدیرانکل ادارات و سازمانها بر نقش دستگاههای اجرایی در تحقق این برنامه تاکید کرد.
رفیعزاده با بیان اینکه برنامه اصلاح نظام اداری دولت چهاردهم با برنامههای قبلی تفاوت ماهیتی ندارد، بلکه تفاوت آن در پیوستها و نحوه عملیاتیسازی آن است، گفت: مفاهیمی، چون دولت هوشمند، کاهش اندازه دولت، اصلاح فرایندها، سلامت اداری، متوازنسازی نیروی انسانی و عدالت در پرداختها، در سه دهه گذشته مورد توجه بوده؛ اما شاهدیم که علیرغم تلاشهای صورت گرفته و برنامههای اجرا شده، همچنان با وضعیت مطلوب فاصله داریم.
وی افزود: در برنامه اصلاح نظام اداری دولت چهاردهم بر همان مفاهیم گذشته تاکید شده است و ما میتوانیم با توجه به تجاربی که در سه دهه گذشته کسب کردهایم، برنامه اصلاح نظام اداری دولت چهاردهم را بر اساس پیوستهای آن پیش ببریم و عملیاتی کنیم.
رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور با بیان اینکه پیچیدگیهای اصلاح نظام اداری در همه دنیا وجود دارد و فقط مختص ایران نیست، گفت: بنا بر گزارش بانک جهانی، حدود ۷۰ درصد برنامههای تحول اداری به موفقیت نمیرسند؛ ما تلاش کردیم با اضافه کردن پیوستهای مختلف در حوزههای اطلاعرسانی، آموزش، سازمان اجرایی کار و دیگر موارد، تحقق و اجرای آن را تضمین کنیم.
رفیعزاده خاطر نشان کرد: تدوین و اجرای برنامه اصلاح نظام اداری باید در سه سطح دنبال میشد. در سطح اول موضوع در شورایعالی اداری، هیئت دولت، وزرا، معاون اول باید پیگیری میشد که بنا به مطالعات فشرده و تمرکز روی تجربه برخی از کشورها، برآیند ما یک برنامه شد و در شورایعالی اداری به تصویب رسید که با تایید رئیسجمهور، توسط معاون اول ابلاغ شد.
معاون رئیسجمهور، تصویب برنامه اصلاح نظام اداری دولت چهاردهم در سطح اول را نشانه وجود باور برای اصلاح نظام اداری در شورایعالی اداری و هیئت دولت دانست و افزود: با ابلاغ این برنامه، ما به نوعی از بیبرنامگی خارج شدیم؛ اما آنچه اهمیت دارد این است که ما ترتیباتی داریم و باید بر اساس آن این برنامه اجرایی و عملیاتی شود.
رفیعزاده، سازمان اداری و استخدامی کشور را به عنوان راهبر نظام اداری، در سطح دوم اقدامات صورت گرفته برشمرد و گفت: ما در این سازمان تلاش کردهایم به ویژگیهایی در برنامه اصلاح نظام اداری دولت چهاردهم توجه کنیم که شاید در برنامههای قبلی کمتر مورد توجه قرار گرفته است؛ چرا که تجربه نشان داده ما از لحاظ تدوین برنامه دارای مشکل نیستیم، بلکه ضعف ما در اجرا دیده میشود و توجه به ویژگیها در قالب پیوستهای پنجگانه برای تحقق و عملیاتی شدن این برنامه است.
معاون رئیسجمهور با تصریح اینکه در برنامه اصلاح نظام اداری دولت چهاردهم حتی به نحوه برخورد به موضوع عدم توجه دستگاههای اجرایی به بخشنامههای بالادستی و ایجاد ضمانت اجرایی در این برنامه هم توجه شده است، گفت: ما در قدم اول چاره کار را در آموزش میبینیم و اگر به نتیجه نرسیدیم در ادامه مجبور به استفاده از ابزارهای تشویقی و تنبیهی هستیم.
رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور تاکید کرد: اگر کسی در مراجعه به دستگاه اجرایی کشور و دریافت خدمات نارضایتی داشته باشد، برخوردها و عدم اجرای صحیح فرایندها را متوجه کل دولت میداند؛ لذا برای جلب رضایت مردم از نحوه ارائه خدمات دولتی، ما مجبوریم به غیر از نظارت بر اجرای قانون و ارزیابی عملکرد کارکنان، از ابزارهای دیگری هم برای رسیدن به مطلوبیت استفاده کنیم.
رفیعزاده، با بیان اینکه لازم است سیستم اداری کشور از رخوت خارج شود و افراد در واحدهای عملیاتی دستگاهها که با مردم در ارتباط هستند، باید برای جلب رضایت مردم تلاش کنند، گفت: در سطح سوم این اقدامات اصلاحی، دستگاههای اجرایی قرار دارند که باید مجری برنامه اصلاح نظام اداری دولت چهاردهم باشند، لذا توجه بر آموزش کسانی که مسئولیت اجرای این برنامه را دارند، ضرورت دارد.
معاون رئیسجمهور در پایان سخنان خود بر جدیت در پیگیری برنامههای آموزشی تاکید کرد و گفت: در صورتی که احساس شود هر یک از دستگاهها و کمیتههای ذیل شورای راهبری و تحول اداری در آن دستگاه، نیازمند برگزاری آموزش اختصاصی هستند، سازمان اداری و استخدامی کشور آمادگی برگزاری این دورهها را دارد.
این نخستین دوره آموزشی سه روزه برای اجرای برنامه اصلاح نظام اداری دولت چهاردهم است که ادامه این دوره فردا در مرکز نوآوری اداری سازمان اداری و استخدامی کشور برای تشریح برنامههای عملیاتی دنبال میشود.
انتهای پیام/