رؤسای قوه قضائیه وکیل آنلاین مجله حقوقی

اهداف و دستاوردهای احتمالی سفر روحانی به ژاپن/ چشم بادامی‌ها در انتظار چراغ سبز آمریکا؟

12:00 - 28 آذر 1398
کد خبر: ۵۷۸۳۷۳
دسته بندی: سیاست
اقتصاد خصوصی ژاپن مانند اقتصاد کشورهای اروپایی، چشم به چراغ سبز آمریکا دارد. شرکت‌های این کشور نگران جریمه‌های دور زدن تحریم‌های ایران و یا نادیده گرفتن آن‌ها هستند. از این رو چشم‌انداز روشنی در این حوزه متصور نیست از دید سفیر پیشین ایران در چین ممکن است تنها نتیجه این سفر، اعلام خبر پیوستن ژاپن به اینستکس باشد که آن هم «فقط به کار مصرف داخلی می‌آید.»
به گزارش خبرنگار گروه سیاسی میزان، توکیو فردا جمعه ۲۹ آذر میزبان رئیس جمهور ایران خواهد بود. این سفر حجت‌الاسلام و المسلمین حسن روحانی پس از حضور او در مالزی و شرکت در اجلاس سران کشور‌های اسلامی(اجلاس کوالالامپور) صورت می‌گیرد.
سفر روحانی به ژاپن
 
شینزو آبه نخست وزیر ژاپن ۲۲ خرداد سال جاری، به ایران سفر کرد که اولین سفر یک نخست وزیر ژاپنی در چهل سال گذشته به کشورمان محسوب می‌شود؛ حضور آبه در تهران آن هم در بحبوحه تشدید تروریسیم اقتصادی رژیم آمریکا علیه مردم ایران، گمانه‌زنی و تحلیل‌های زیادی در پی داشت.
 
اگرچه مقامات وزارت خارجه ژاپن تاکید داشتند آبه حامل پیامی از سوی آمریکا برای ایران نیست، اما با توجه به جایگاه ژاپن در اردوگاه غرب، سفر ترامپ به توکیو کمی پیش از حضور آبه در ایران و پیگیری اقداماتی از سوی رئیس جمهور فرانسه، نشان می‌داد که نخست وزیر ژاپن حامل پیغامی باشد.
 
نهایتاً حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر انقلاب اسلامی صبح روز پنج‌شنبه ۲۳ خرداد ۸۹ در دیدار با نخست وزیر ژاپن و هیئت همراه تأکید کردند: جمهوری اسلامی ایران هیچ اعتمادی به آمریکا ندارد و تجربه تلخ مذاکرات قبلی با آمریکا در چارچوب برجام را به هیچ وجه تکرار نخواهد کرد، زیرا هیچ ملت آزاده و عاقلی مذاکره تحت فشار را نمی‌پذیرد.
سفر روحانی به ژاپن
تا پیش از اعمال مجدد تحریم‌های رژیم آمریکا علیه کشورمان، ژاپن یکی از مقاصد صادرات نفتی ایران بود. پالایشگاه‌های ژاپن در رده چهارمین مصرف کنندگان نفت دنیا قرار دارند و از این میان ۵.۵ درصد نیاز‌های این کشور را ایران تامین می‌کرد. به طور دقیق‌تر، در سال ۲۰۱۸ و قبل از پایان معافیت‌های نفتی آمریکا، پالایشگاه‌های ژاپن روزانه نزدیک به ۱۶۵ هزار بشکه از کشورمان نفت وارد می‌کردند.

از این رو گفته می‌شود یکی از اهداف روحانی در سفر به توکیو، طرح خرید مجدد نفت از سوی ژاپنی‌ها باشد. اما محمدحسین ملائک سفیر پیشین ایران در چین، ضمن رد امکان چنین سناریویی به خبرنگار میزان گفت: «به نظر من بعید است گشایشی در بحث فروش نفت ایجاد شود. زیرا این مساله در تضاد با سیاست‌های آمریکاست.»

همان طور که اشاره شد، ژاپن در اردوگاه غرب قرار دارد. این کشور از زمان خاتمه جنگ جهانی دوم و پس از پذیرش سیاست آمریکا مبنی بر عدم برخورداری از ارتش، در زمره بازیگران همسو با واشنگتن قرار گرفت. این مساله با توجه به تشدید بحران‌های امنیتی شرق آسیا در دو دهه اخیر، وابستگی توکیو را به واشنگتن تشدید کرد. در حال حاضر نزدیک به ۵۱ هزار سرباز تروریست آمریکایی در ۲۳ پایگاه نظامی ژاپن حضور دارند و به رغم برنامه آبه برای تغییر قانون اساسی کشورش و ایجاد ارتش ملی، این وابستگی کماکان ادامه دارد.
 
از این رو به دنبال اعمال تحریم‌های تجاری و نفتی آمریکا علیه ایران، ژاپن از جمله کشور‌هایی بود که مراودات خود را با کشورمان به سرعت کاهش داد. این در حالی است که طبق اظهارات یکی از اقتصادان‌های ژاپن، ایران با جمعیت ۸۰ میلیونی یکی از مناطق مورد علاقه سرمایه‌گذاران ژاپنی به شمار می‌رود.
 
سفر روحانی به ژاپن

اهداف سفر روحانی به ژاپن
با توجه به مسائل مذکور، این پرسش مطرح است که اهداف روحانی از سفر به توکیو چیست؟ طبق سخنان رئیس جمهور کشورمان پیش از عزیمت به ژاپن، یکی از محور‌های گفت‌وگو با ژاپن بحث امنیت کشتیرانی خواهد بود.

این در حالی است که چند ماه قبل آمریکا اعلام کرد در نظر دارد ائتلاف دریایی در خلیج فارس ایجاد کند تا به زعم خودش امنیت کشتیرانی را در این منطقه استراتژیک تامین کند. آمریکایی‌ها انتظار داشتند تا متحدانشان به سرعت از این پیشنهاد استقبال کنند. در این میان ژاپن در راستای حفظ مناسبات سیاسی خود با ایران، اعلام کرد به این ائتلاف نخواهد پیوست و صرفا برای حفاظت از امنیت کشتی‌های تجاری خود نیروی دفاعی دریایی خود را به خلیج فارس می‌فرستد.
 
در این خصوص یوشیهیده سوگا سخنگوی دولت ژاپن، اعلام کرد: «اینکه در نهایت توکیو چه اقدامی در جهت تامین تردد کشتی‌های تجاری خود در این مطنقه انجام خواهد داد منوط به توجه به مسائل از زوایای گوناگونی همچون ثبات عرضه نفت، مناسبات ژاپن با آمریکا و همچنین مناسبات این کشور با ایران است.»
 
براین اساس احتمال دارد رئیس جمهور کشورمان تلاش کند ژاپنی‌ها را ترغیب کند تا در نپیوستن به ائتلاف دریایی آمریکا ثابت قدم بمانند.
سفر روحانی به ژاپن


موضوع دیگر می‌تواند بحث از سرگیری تعاملات تجاری غیرنفتی باشد. طبق اظهارات غلامحسین شافعی رئیس اتاق ایران، خشکبار، فرش، انواع کنسانتره میوه بخش اعظم صادرات غیرنفتی ایران به ژاپن را شامل می‌شود. حال در شرایطی که کشورمان با مشکل جدی در حوزه صادرات فرش و خشکبار روبرو شده است، تمایل ژاپنی‌ها برای افزایش خرید این محصولات می‌تواند ضمن ارزآوری برای کشور، حوزه کشاورزی و صنعت فرش ایران را رونقی دوباره ببخشد. در این رابطه ملائک معتقد است اقدام ویژه‌ای صورت نخواهد گرفت.  وی تصریح کرد: «برقراری روابط تجاری منوط به مجوز‌های آمریکاست. البته ممکن است مجوز‌های موردی صادر شود ولی در همان محدوده غذا و دارو خواهد بود.»

اقتصاد خصوصی ژاپن مانند اقتصاد کشور‌های اروپایی، چشم به چراغ سبز آمریکا دارد. شرکت‌های این کشور نگران جریمه‌های دور زدن تحریم‌های ایران و یا نادیده گرفتن آن‌ها هستند. از این رو چشم‌انداز روشنی در این حوزه متصور نیست از دید محمدحسین ملائک ممکن است تنها نتیجه این سفر، اعلام خبر پیوستن ژاپن به اینستکس باشد که با توجه به وضعیت کنونی، بی‌فایده است. وی افزود: «این خبر فقط به کار مصرف داخلی می‌آید.»

با این حال در نظر گرفتن خط اعتباری، گزینه‌ای است که شاید چشم بادامی‌ها پیشنهاد شود اما حتی این خط اعتباری هم به دلیل مشکلات سیستم مالی و پولی و همچنین نگرانی ژاپنی‌ها از واکنش آمریکا در خصوص نوع کالا‌هایی که می‌تواند منتقل شود، اثرگذار نخواهد بود.

اهداف و دستاوردهای احتمالی سفر روحانی به ژاپن/ چشم بادامی‌ها در انتظار چراغ سیز آمریکا؟
با این توصیفات، به زعم کارشناسان بهترین راهکار، توجه ویژه بر توان داخلی برای اداره کشور است. حتی اگر آبه و ساختار سیاسی ژاپن تمایل داشته باشند مراودات سیاسی خود را با ایران تداوم بخشند، بعید است با خباثت رژیم آمریکا بتوانند کاری در جهت نشان دادن حسن نیت‌شان از طریق خرید نفت یا افزایش حجم تبادلات تجاری انجام دهند.

با این حال سفر دو روزه روحانی به توکیو، فرصتی برای استفاده از رسانه‌های بین‌المللی در راستای اعلام مجدد مواضع ایران درباره تعهدات هسته‌ای، مسائل مربوط به تضمین امنیت خلیج فارس و تاکید چند باره نقش آمریکا به عنوان ناقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت در برجام و برهم زننده نظم منطقه، مفید خواهد بود.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *