بخش اول| پرونده ویژه توییتر و سانسورینگ

ایلان ماسک، توییتر و سانسورینگ/ محبوب دموکرات‌ها چطور منفور شد؟

14:57 - 08 آبان 1402
کد خبر: ۴۷۴۰۷۷۰
ایلان ماسک، توییتر و سانسورینگ/ محبوب دموکرات‌ها چطور منفور شد؟
نیمی از مردم آمریکا معتقدند که آزادی بیان، ندارند؛ پس چرا دموکرات‌های آمریکا نهایت تلاش خود را برای اعمال آزادی بیان در دیگر کشورها می‌کنند؟ آن‌ها صرفاً به‌دنبال آزادی برای بیان «عقاید همسو با خودشان» هستند.

خبرگزاری میزان - ایلان ماسک یکی از تاثیرگذارترین چهره‌های قرن بیست و یکم در زمینه فناوری و اقتصاد، این روزها به تیتر خبری بسیاری از رسانه‌ها تبدیل شده است. تا پنج سال پیش، رسانه‌های هر دو جناح راست و چپ آمریکا، ماسک را به چشم یک میلیاردر و کارآفرین با رفتارهای عجیب می‌دیدند. اما او با عبور از خط قرمزهای لیبرال‌ها موجب خشم اربابان امروز جامعه آمریکا شده است.

خبرگزاری میزان قصد دارد در سلسله گزارش‌هایی به جزئیاتی از فعالیت‌های کاری ایلان ماسک، واکنش سیاستمداران آمریکایی و اروپایی به فروش توییتر، انتشار اسنادی از ریاکاری بزرگترین مدعیان آزادی بیان و سرپوش گذاشتن سازمان‌های امنیتی روی ماجرای معاملات پشت پرده پسر بایدن و جلوگیری از پخش اخبار ناهمسو با روایت جریان اصلی بپردازد.

میلیاردر آفریقایی تا سال ۲۰۲۰ وارد مباحث ملتهب سیاسی و فرهنگی نمی‌شد؛ اما به مرور زمان به یکی از اندک سرمایه‌دارانی تبدیل شد که وارد مسائل پرحاشیه شده و خط قرمزهای دموکرات‌ها را زیر پا گذاشت. ماسک با سیاست‌های دولت آمریکا درباره اجبار واکسیناسون کل جامعه مخالفت کرد، ضد پروتکل‌های ایالات دموکرات در قبال کرونا بود؛ مخالف سر سخت تغییر جنسیت افراد زیر سن قانونی است؛ با تدریس و ترویج مفاهیم همجنسگرایانه در مدارس مشکل جدی دارد و با ارسال صدها میلیارد دلار به اوکراین مخالف است.

ماجرای فروش توییتر به ایلان ماسک، مهم‌ترین خبر سال ۲۰۲۲ در آمریکا بود. با توجه به مواضعی که او پیش از خرید توییتر داشت، اعضای هیئت حاکمه آمریکا مخالف جدی فروش این پلتفرم به او بودند. اگر صحبت از منافع سهامداران توییتر نبود، شاید این شبکه اجتماعی فروخته نمی‌شد. «قدرتمندترین حزب سیاسی در جهان (دموکرات)» نه تنها نگران مواضع سیاسی ماسک بود، بلکه می‌دانست که او دست به افشاگری‌هایی خواهد زد که غیر قابل بازگشت است.

در بخش اول پرونده به جزئیاتی از فعالیت‌های کاری ایلان ماسک می‌پردازیم. او با خریدن ۹ درصد از سهام توییتر در اوایل سال ۲۰۲۲، طوفانی را در فضای رسانه‌ها به راه انداخت.

واشنگتن‌پست در گزارشی به قصد تخریب چهره ماسک، اشاره داشت که میلیاردرها نباید کنترل رسانه‌ها را در دست بگیرند.

این رسانه در حالی چنین موضوعی را مطرح کرد که جف بزوس مالک کمپانی آمازون، مالکیت واشنگتن‌پست را نیز بر عهده دارد. با این آیا بیل گیتس و مارک زاکربرگ میلیاردر نیستند؟ به نظر می‌رسد، اینکه چپگرایان با جف بزوس، بیل گیتس و مارک زاکبرگ مشکلی ندارند به این علت است که آنها عقاید سیاسی مشابه با ماسک ندارند، اما آمریکایی‌ها نشان داده‌اند که وقتی مخالف آن‌ها موضع‌گیری کنید، موضوع متفاوت خواهد شد.

ایلان ماسک کیست؟

ماسک متولد سال ۱۹۷۱ آفریقای جنوبی، در هجده سالگی به کانادا مهاجرت کرد. پس از دو سال درس خواندن در دانشگاه کویین آنتاریو، برای ادامه تحصیل به دانشگاه پنسیلوانیا در آمریکا انتقالی گرفت. او در این دانشگاه مدرک لیسانس اقتصاد و فیزیک را گرفت و برای ادامه تحصیل به دانشگاه استنفورد رفت؛ اما تنها پس از ۲ روز، از تحصیل انصراف داد. سپس با برادر خود کیمبال، کمپانی زیپ۲ Zip2 را در سال ۱۹۹۵ تأسیس کرد و پس از چهار سال، این کمپانی را به قیمت ۳۰۷ میلیون دلار به کامپک فروخت. سپس اکس دات کام X.com را در سال ۱۹۹۹ تأسیس کرد و پس از یکسال با کانفینیتی ادغام شده و پلتفرم مالی پی‌پال PayPal را تشکیل داد. او این پلتفرم را پس از دو سال با ارزش ۱.۵ میلیارد دلار به ای‌بی eBay فروخت.

ماسک در سال ۲۰۰۲ شرکت فضایی اسپیس اکس SpaceX را بنیانگذاری کرد و به یکی از شرکای اصلی ناسا در آمریکا تبدیل شد. در ادامه در شرکت خودروسازی تسلا سرمایه‌گذاری کرده و پس از چهار سال به سمت مدیریت عاملی این شرکت رسید. او در ادامه سولارسیتی SolarCity و نورولینک Neuralink و اوپن‌ای‌آی OpenAi را تأسیس کرد.

تا این جای کار در سال ۲۰۱۵، ماسک هر قدمی که برمی‌داشت، مورد ستایش دموکرات‌ها قرار می‌گرفت. لیبرال‌ها شیفته خودروهای الکتریکی هستند؛ آنها از حامیان بزرگ انرژی خورشیدی بوده و دیگر کمپانی‌های ماسک، لزوما زاویه‌ای با حزب چپگرا نداشت. اما با آغاز کرونا و انتقاد از سیاست‌های دولت‌های غربی در قبال این مسئله، دشمنان بسیار قدرتمندی در حاکمیت و رسانه‌ها پیدا کرد.

او در سال ۲۰۲۲ توییتر را خریداری کرد و دیگر با خیال راحت نظرات خود را درباره مسائل روز منتشر می‌کند.

نیویورک تایمز که از آن به عنوان مهم‌ترین روزنامه جهان نامبرده می‌شود تا پیش از ۲۰۲۰ انتقادی از شخص ماسک نمی‌کرد و او را به کاراکتر تونی استارک در مجموعه فیلم‌های ابرقهرمانی «انتقام جویان» Avengers تشبیه می‌کرد. این نشریه در یادداشتی در سال ۲۰۱۶ ماسک را در زمره پدران صنعت آمریکا نظیر هنری فورد، اندرو کارنگی و جان دی راکفلر برشمرد.

 

ایلان ماسک، توییتر و سانسورینگ

 

ایلان ماسک به دلایلی فارغ از مسائل تکنولوژی و نوآوری مورد توجه رسانه قرار گرفت

۳۰ آپریل ۲۰۲۰

ماسک از آغاز شروع کرونا مخالف سیاست‌های ایالات دموکرات در قبال پروتکل‌ها بود. او حتی برخی از دستورات اجباری را «فاشیستی» خطاب می‌کرد.

 

ایلان ماسک، توییتر و سانسورینگ

 

۳ آگوست ۲۰۲۰

البته با توجه به سرمایه‌گذاری سنگین ماسک در چین، محافظه‌کاران آمریکایی نیز همیشه به صورت همه‎جانبه از او طرفداری نکرده‌اند.

مدیرعامل تسلا در مصاحبه‌ای درباره مردم آمریکا، گفت: «آمریکایی‌ها به‎ویژه در کالیفرنیا و نیویورک خود را محق حقوق اضافی دانسته و جماعتی خودشیفته هستند؛ از آن طرف چینی‌ها، مردمانی باهوش و سخت‌کوش بوده و به هیچ عنوان خود شیفته و محق نیستند.»

ماسک در ادامه، آمریکا، نیویورک و کالیفرنیا را به تیم‌های ورزشی تشبیه کرد و افزود: «وقتی سالیان متمادی است که فقط داری برنده می‌شوی، حس کاذب شایستگی بهت دست میده. آمریکا به‎ویژه کالیفرنیا و نیویورک، خیلی ساله که برنده می‌شوند. وقتی اینقدر پشت سر هم برنده شوی، حس شایستگی کاذب بهت دست میده و در نتیجه خود شیفته و محق می‌شوی. نمونه تیم‌های ورزشی، وقتی یک تیم پشت سر هم هر سال قهرمان شود، حس خود شیفتگی به آنها دست داده و شروع به شکست خوردن می‌کنند.»

 

ایلان ماسک، توییتر و سانسورینگ

 

فرار ایلان ماسک از کالیفرنیا

۳۱ اکتبر ۲۰۲۱

ماسک به تازگی اعلام کرده قصد دارد بخش بزرگی از شرکت تسلا در کالیفرنیا را به شهر آستین در ایالت تگزاس منتقل کند.

این شهر در واکنش به اتفاقات کشته شدن جورج فلوید، تصمیم گرفت تا بودجه اداره پلیس را به طرز چشمگیری کاهش دهد. شهرداری آستین تصمیم گرفت تا ۱۵۰ میلیون دلار از بودجه پلیس بکاهد و خرج خدمات دیگر کند؛ اقدامی که به افزایش ۷۰ درصدی قتل در این شهر منجر شد.

ماسک در واکنش به این تصمیم، گفت: «آستین نباید به شهری نظیر سن‎فرنسیسکو تبدیل شود. این شهر پتانسیل بالایی دارد.»

سن‎فرنسیسکو یکی از لیبرال‌ترین شهرهای آمریکا بوده و سیاست‌های این مکتب فکری، منجر به چند برابر شدن کارتن‌خواب‌ها، سرقت و ناامنی شده است. شهرداری به پلیس این شهر دستور داده است تا به دزدی‌های زیر ۱۰۰۰ دلار اهمیت ندهند. البته به دلیل جلوگیری از ساخت‎وساز، باوجود تمامی مسائل ذکر شده، قیمت ملک در این شهر در ده سال اخیر چند برابر شده است. اوراکل و اچ‌پی، دو کمپانی بزرگ دیگر بودند که به دلایل جرم و جنایت و گرانی، از کالیفرنیا به تگزاس منتقل شدند.

 

دشمنی دموکرات‌ها با ماسک آشکار می‌شود

۱۴ دسامبر ۲۰۲۱

نشریه تایم، ایلان ماسک را به عنوان شخص سال شناخت. اگرچه این نشریه گرایشات تندرو چپگرایانه دارد، اما انتخاب ماسک حائز اهمیت بود. در این دوران، با توجه به موضع این میلیاردر درباره دستورهای دولت بایدن درباره کرونا و واکسن، لیبرال‌ها از انتخاب تایم انتقاد کردند. 

سناتور الیزابت وارن، نوشت: «باید قانون منفعل ناعادلانه مالیات را عوض کنیم تا شخص سال هم مالیات بدهد و از مردم سواری نگیرد.»

کرت باردلا، مجری شبکه ام‌اس‌ان‌بی‌سی در واکنشی درباره گزینش ایلان ماسک، گفت: «تایم تمام اعتبار خود را از دست داد... شرم بر شما باد.»

 

ایلان ماسک، توییتر و سانسورینگ

 

کرت آیکنوالد، رمان نویس مشهور نیز از انتخاب ماسک انتقاد کرد و در صفحه خود اشاره کرد: «نمی‌خواستم درباره انتخاب تایم چیزی بگویم تا وقتی که دلیل تایم برای انتخاب ماسک را دیدم. در سالی که مخترعان واکسن ام‌آر‌ان‌ای کرونا میلیون‌ها نفر را نجات دادند، انتخاب ماسک در این سال، بدترین انتخاب تاریخ تایم بوده است.»

انتقاد دموکرات‌ها از نشریه تایم به دلیل انتخاب ماسک در حالی صورت گرفت که پیشتر هیتلر و استالین را نیز به عنوان شخص سال خود شناخته بود و در آن زمان نسبت به این موضوع سکوت کرده بودند.

خرید رسمی توییتر از سوی ماسک

۱۴ آپریل ۲۰۲۲

زمزمه‌های خرید توییتر توسط ماسک شنیده می‌شد. با توجه به دشمنی چپ‎گرایان با ماسک، بیشت آنها در تلاش بودند تا از این خرید جلوگیری کنند و یا تهدید کردند که این پلتفرم را ترک خواهند کرد.

اما از طرفی دیگر، محافظه‌کاران و مابقی مردمی که لیبرال نیستند، از این خبر خوشنود بوده و معتقد بودند که  پس از مدت‌ها بالاخره یکی از شبکه‌های اجتماعی آنها را سانسور نخواهد کرد.

دن بیشاپ، نماینده کنگره در مصاحبه‌ای با فاکس‎نیوز، گفت: «ما در مسیر درستی قرار گرفته‌ایم. در کنگره همیشه دنبال این بودیم که به چه صورتی می‌توانیم جلوی دیکتاتوری کمپانی‌های بزرگ تکنولوژی را بگیریم. پس ایلان ماسک نشان می‌دهد که می‌شود در بخش خصوصی و با سرمایه خصوصی می‌توان کار را پیش برد. اما هنوز غول‌هایی مثل فیسبوک، گوگل و یوتیوب وجود دارند که بدون هیچ ترسی، هر کاری دلشان بخواهد انجام می‌دهند. آنها ماجرای لپ‌تاپ پسر بایدن را سانسور کرده و مستقیما در نتیجه انتخابات تأثیر گذاشتند.»

بنیانگذار اسپیس‎اکس در این روز در کنفرانس «تد تاک» اشاره کرد: «حس درونی‌ام این است که وجود یک پلتفرم عمومی که مردم بیشترین اعتماد را به آن دارند و شامل همه چیز هم است، برای آینده بشریت بسیار مهم است. من اصلاً به بحث‌های مالی (آیا خرید توییتر تصمیم درست اقتصادی است) اهمیتی نمی‌دهم... به نظرم نباید یک توییت را پاک کنند، ممکن است برخی از حرف‌ها، لب مرز خط قرمز باشد‌. وقتی خیلی حاشیه و رسوایی درباره یک توییت درست شد، بازهم نباید آن را پاک کرد. فقط نباید آن را رواج دهیم»

ماسک، گفت: «یک نشانه خوب برای اینکه ببینیم آزادی بیان وجود دارد: کسی را که دوست نداریم اجازه داشته باشد حرفی را که دوست نداریم را بزند. اگر اینطور باشد، یعنی آزادی بیان داریم. متوجه‌ام که خیلی روی اعصاب است ببینیم کسی را که دوست نداریم، حرفی را که دوست نداریم را بزند.»

 

۱۸ آپریل ۲۰۲۲

نوت گینگریج، رئیس سابق مجلس کنگره معتقد است که ایلان ماسک خطر بزرگی برای چپ‎گرایان است. او در مصاحبه‌ای با فاکس نیوز، گفت: «ماسک خیلی عالی عمل کرده است. حالا چه نگاه به تسلا بیندازیم یا کارخانه باتری و یا اسپیس‎اکس. او همیشه بزرگ فکر کرده است و به چیزی که خواسته رسیده است. لذا من امیدوارم که او حریف این افراد (لیبرال‌ها) بشود.»

گینگریج، می‎گوید: «می‌دونی، اگر یک چپگرای افراطی هستی، دنبال آزادی بیان نیستی. دنبال آزادی برای بیان خودت هستی. این روزها هرکسی دارد آزادی بیان را به مذاق خودش تفسیر می‌کند. من حدس می‌زنم او نهایتاً در خرید توییتر موفق می‌شود. او یک فضای جالب در این پلتفرم درست خواهد کرد که خشم چپ‎گرایان را برمی‌انگیزد. آنها دنبال یک فضای جالب نیستند. آنها می‌خواهند مردم مثل یک ربات، حرف‌هایی را تکرار کنند که آنها زده‌اند.»

عده‌ای سکوی توییتر را بخش «کامنتینگ اینترنت» می‌دانند. از دست دادن چنین سکویی برای لیبرال‌ها گران تمام شد. آنها نه تنها یک تریبون بزرگ را از دست دادند، بلکه سکان هدایت این شبکه اجتماعی در دست مردی افتاد که از خطوط قرمز این حزب به دفعات عبور کرده است.

انتهای پیام/


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *