نکتههایی برای موفقیت در کنکور متفاوت ۱۴۰۰
- روزنامه همشهری نوشت: پشتکنکوریهای ۱۴۰۰ باید برای موفقیت در کنکور امسال و در این روزهای باقیمانده، ابتدا سعی کنند آرامش روحی و روانی خود را حفظ و با آرامش شروع به جمعبندی مطالب خواندهشده کنند؛ چرا که آن دسته از مطالب خواندهشده الان بهصورت پراکنده در ذهن دانشآموزان است و مرور حجم بالای تعداد کتابهای خواندهشده، جمعبندی آنها بهصورت موضوعی و تکدرس آنهم در اندک زمان باقیمانده کمی سخت است.
بهخاطر همین بچهها باید از آزمونها و کتابهایی که حاوی آزمونهای جامع است، استفاده کنند. این آزمونها حاوی همه مطالب کتابهای درسی است و بچهها بهجای اینکه چند کتاب را در روزهای متوالی بخوانند که بین مطالعه کتابها هم فاصله میافتد میتوانند همه موضوعات کتابهای درسی را در این آزمونها بهصورت یکجا مشاهده کنند.
آزمونهای ۴ساعته کاملا باید به شیوه کنکور برگزار شود؛ یعنی اگر کنکور ساعت ۸ برگزار میشود دانشآموز هم باید آزمون را ۸صبح شروع کند. اگر این ساعت شروع نمیکند باید هر ساعتی که قصد دارد آزمون را شروع کند ساعت را روی ۸ صبح تنظیم کند تا مغز ناخودآگاه با اعداد شروع و اتمام دفترچه کنکور آشنا شود و به این اعداد عادت کند. بهعنوان مثال زمان پاسخگویی به سؤالات عمومی در هر سه گروه ریاضی، تجربی و انسانی ۷۵ دقیقه است که دانشآموز باید در آزمونهای جامعی که از خود میگیرد به این زمان توجه کند.
هدف تنظیم زمان در آزمونهایی که از خود گرفته میشود، بحث تایمینگ یا همان زمانبندی و آمادگی برای حضور سر جلسه کنکور است. با این روش ذهن با اعدادی مانند ۸ صبح زمان شروع آزمون و ۹:۱۵ اتمام آزمون عمومی آشنا شود. تمرین آزمونهای آزمایشی بسیاری از اشکالات و خطاهایی که برای افراد سرجلسه کنکور رخ میدهد و مانع از عملکرد درست و بموقعشان میشود را میگیرد.
یکی از مشکلات آزمونهای ۴ساعته بحث تستزدن است. پشتکنکوریها باید به تکنیکهای تستزنی مسلط باشند و در روزهای باقیمانده این تکنیک را در آزمونهای جامعی که از خود میگیرند، بارها و بارها تمرین کنند. بعد از پایان هر آزمون باید دفترچه را مورد ارزیابی قرار دهند.
ارزیابی دفترچه آزمون بسیار مهم است. پشتکنکوریها در آزمونهای جامعی که از خود هر ۳روز یکبار میگیرند باید بعد از پایان زمان پاسخگویی، شروع به محاسبه درصدهای درست و در دفترچه آن را یادداشت کنند تا بتوانند نقاط ضعف و قوت خود را در دروس مختلف تشخیص دهند. البته اگر ضعفی داشتند نباید سرخورده و ناامید شوند. فقط کافی است روی نقاط ضعف بیشتر کار کنند تا تبدیل به نقطه قوتشان شود.
بعد از هر آزمون سؤالات را با پاسخنامه چک و مشکلات خود را برطرف کنند. در مواردی ممکن است برای یافتن پاسخ به کتاب و جزوات درسی رجوع کنند که بسیار خوب است و موجب یادآوری مجدد یک نکته باارزش میشود.
با انجام این آزمونهای جامع زمانبندی دست فرد میآید و مهارت مدیریت زمان پیدا میکند، تکنیکهای تستزنیاش تقویت و مطالب کتابها در یک آزمون ۴ساعته مرور و تثبیت میشود. همچنین استرس و اضطرابی که در این روزهای منتهی به کنکور معمولا افزایش مییابد با این کار تا حدود زیادی مدیریت میشود و اعتماد بهنفس فرد قوت میگیرد.
نکته دیگری که بسیار حائز اهمیت است بحث کروناست. شرایط شرکت در جلسه کنکور امسال مانند سال گذشته خیلی مهم است.
کنکور همیشه در تابستان و هوای گرم برگزار میشود، اما با این تفاوت که ۲ سال شرایط کرونا بر آن حاکم شده است؛ بنابراین توصیهام به پشتکنکوریها این است که شرایط برگزاری آزمون را به لحاظ فیزیکی در منزل پیاده کنند؛ یعنی خانمها و آقایان با پوششی همانند پوشش سر جلسه کنکور سر جلسه آزمونهای جامعی که خود در منزل برگزار میکنند بنشینند و حتما ماسک بزنند.
روی صندلی بنشینند، ترجیحا جای خنک ننشینند، چون ممکن است فضای برگزاری آزمون سیستم تهویه مناسبی نداشته باشد تا فضای کنکور کاملا شبیهسازی شود. قبل از امتحان حتما صبحانه حاوی مواد قندی بخورند و هنگام آزمون از شربت آبلیموی رقیقشده استفاده کنند. حتما هم برای آزمونهای جامع پاسخ برگ داشته باشند. انجام این تمرینات تا روز کنکور، شرایط را برای این افراد عادی میکند و هیچچیزی برایشان تازگی ندارد، چون آن را بارها و بارها از قبل تجربه کردهاند.
خیلی از دانشآموزان بهخاطر کرونا امسال در فضای مجازی درس خواندند و ممکن است بهدلیل نداشتن تجربه قبلی، استرس بیشتری داشته باشند لذا توصیه میکنم آرامش خود را حفظ کنند، چون این شرایط سال قبل هم بود و سازمان سنجش تمام اقدامات لازم به لحاظ رعایت پروتکلهای بهداشتی را انجام داده و حضور در جلسه کنکور هم برای دانشآموزان و هم والدین باید با اطمینان خاطر باشد؛ از این بابت که هیچ مشکلی به لحاظ کرونا برایشان پیش نخواهد آمد.
دانشآموزان بدانند که ۵۰درصد سؤالات مشابهت زیادی به کنکورهای گذشته دارد، لذا اگر تستهای آزمونهای جامع را به خوبی بزنند، درصد موفقیت بالایی در کنکور خواهند داشت؛ بنابراین وقتی میدانیم که درصد زیادی از سؤالات، مشابهت زیادی به کنکورهای قبلی دارد، استرس و نگرانی معنایی ندارد.
والدین هم باید در مدت باقیمانده از مقایسهکردن فرزندشان با دیگران و گفتن جملات منفی خودداری کنند؛ چرا که این رفتارها راندمان مثبت در پشتکنکوریها را پایین میآورد و اعتماد به نفس این افراد را کم و فکرشان را درگیر میکند؛ لذا باید والدین به دانشآموزان بها دهند و عزت نفس فرزندشان را بالا ببرند و به آنها اطمینان بدهند که فارغ از هر نتیجه، برایشان ارزشمند هستند و فقط تلاش فرزندان برایشان کافی است. دانشآموزان حتما در روزهای باقیمانده نیمساعت تا یک ساعت در روز ورزشهای سبک انجام دهند.
صبحانه مقوی بخورند و خوابشان را تا روزهای کنکور تنظیم کنند. دو بال موفقیت در جلسه کنکور آرامش روحی و روانی و زدن آزمونهای جمعبندی و مرور مطالب در این روزهای باقیمانده است.