نگاهی به سه ضلع اصلی مثلث نقض حقوق بشر در اتحادیه اروپا در ۲۰۲۳

11:57 - 29 بهمن 1402
کد خبر: ۴۷۶۰۳۹۴
دسته بندی: حقوق بشر ، عمومی
نگاهی به سه ضلع اصلی مثلث نقض حقوق بشر در اتحادیه اروپا در ۲۰۲۳
اصلی‌ترین محور‌های نقض حقوق بشر در سال ۲۰۲۳ در اتحادیه اروپا همچنان به موضوع‌های مهاجرت، خشونت علیه زنان و جنایت‌های نفرت محور مربوط بود.

خبرگزاری میزان – دیده‌بان حقوق بشر از سال ۱۹۹۰، گزارش‌های سالانه‌ای را درباره موارد نقض حقوق بشر در بیش ۱۰۰ کشور جهان منتشر کرده است و این روند همچنان ادامه دارد؛ گزارش‌های مربوط به وضعیت حقوق بشر در کشور‌های مختلف در سال ۲۰۲۳ از سوی دیده‌بان حقوق بشر برای سی‌وچهارمین سال تهیه و منتشر شده است.

اصلی‌ترین حوزه‌های نقض حقوق بشر از سوی اتحادیه اروپا در سال ۲۰۲۳ مهاجران و پناهجویان، زنان و اقلیت‌های قومی و نژادی بودند.

در گزارش دیده‌بان حقوق بشر درباره نقض حقوق بشر در اتحادیه اروپا در ۲۰۲۳ از موارد زیر به‌عنوان اصلی‌ترین حوزه‌های نقض حقوق بشر در اتحادیه اروپا یاد شده است:

نقض گسترده حقوق مهاجران و پناهجویان

اقدام‌های سرکوبگرانه و بازدارنده کشور‌های عضو اتحادیه اروپا در برابر ورود مهاجران و پناهجویان به این بلوک سیاسی و اقتصادی و همکاری آن‌ها با کشور‌های ناقض حقوق بشر در این زمینه از اصلی‌ترین مصادیق نقض حقوق بشر در اتحادیه اروپا در سال ۲۰۲۳ بود.

کشتی‌های غرق شده در سواحل کشور‌های عضو اتحادیه اروپا از جمله پیامد‌های مرگ‌بار این اتحادیه در قبال مهاجرت بود.

براساس گزارش آژانس پناهندگان سازمان ملل UNHCR تا نیمه نوامبر ۲۰۲۳ (۲۵ آبان ۱۴۰۲) دست‌کم ۲ هزار و ۵۴۹ مهاجر در تلاش برای ورود به اتحادیه اروپا جان خود را از دست داده یا مفقود شدند؛ این رقم در قیاس با سال گذشته نشان‌دهنده افزایش قابل توجهی است.

در عین حال، یونیسف اعلام کرد که در نیمه نخست سال ۲۰۲۳ هر هفته ۱۱ کودک مهاجر و پناهجو هنگام عبور از دریای مدیترانه جان خود را از دست داده یا ناپدید شدند.

از سوی دیگر، گزارش‌های متعددی درباره به عقب راندن اجباری و خشونت‌بار مهاجران و پناهجویان از مرز‌های اتحادیه اروپا وجود دارد؛ این روند در حالی ادامه دارد که کمیته پیشگیری از شکنجه شورای اروپا در ماه مارس (اسفند/ فروردین) از کشور‌های اروپایی خواست تا به عقب راندن‌های غیرقانونی و بدرفتاری با مهاجران و پناهجویان در جریان بازداشت و اخراج آن‌ها پایان دهند.

دیوان دادگستری اتحادیه اروپا نیز در ماه سپتامبر (شهریور/ مهر) امتناع سیستماتیک فرانسه از ورود مهاجران در مرز با ایتالیا را غیرقانونی خواند.

با وجود همه این انتقاد‌ها و اعتراض‌ها، اتحادیه اروپا به حمایت از نیرو‌های امنیتی در چندین کشور آفریقایی با هدف مقابله با مهاجران و پناهجویان ادامه داده و همدستی خود را در موضوع سوءرفتار با مهاجران و پناهجویان عمیق‌تر کرد؛ اقدامی که سازمان ملل از آن با عنوان جنایت احتمالی علیه بشریت یاد کرد.

اتحادیه اروپا و نهاد‌های آن در سال گذشته بدون توجه به مخاطرات جدی برای مهاجران و پناهجویان، کمک‌های هنگفتی را به برخی از کشور‌های آفریقایی مانند تونس با ادعای مدیریت مرز‌ها ارائه کرد.

تبعیض و نژادپرستی

کشور‌های عضو اتحادیه اروپا در سال ۲۰۲۳ نیز نتوانستند اقدام‌های کافی و لازم را برای مقابله با تبعیض و نژادپرستی انجام دهند؛ از این رو نژادپرستی ساختاری در این کشور‌ها در سال گذشته باز هم قربانی گرفت.

در عین حال، تبعیض در کشور‌های عضو اتحادیه اروپا در زمینه‌های مختلفی مانند نژاد، قومیت، مذهب، سن و معلولیت دشواری‌هایی را برای افراد ایجاد کرد.

یکی از اصلی‌ترین قربانیان تبعیض و نژادپرستی در اتحادیه اروپا، اقلیت قومی روما هستند؛ روما‌ها در کشور‌های عضو اتحادیه اروپا در شرایط نامناسب زندگی می‌کنند و همواره با خطر اخراج مواجه هستند؛ کودکان رومایی در مدارس با جداسازی مواجه هستند؛ ...

خشونت علیه زنان

خشونت علیه زنان یکی از اشکال مهم نقض حقوق بشر در اتحادیه اروپا در سال ۲۰۲۳ بود؛ اقدام‌های کشور‌های عضو این اتحادیه برای مقابله با بحران مذکور به نتایپج ملموس و محسوسی منجر نشد.

کشورهای عضو اتحادیه اروپا در سال ۲۰۲۳  با رشد نرخ قتل زنان و اعتراض‌های جدی در این زمینه مواجه بودند.

جنایت‌های نفرت‌محور

اتحادیه اروپا در سال ۲۰۲۳ با رشد جنایت‌های نفرت‌محور مواجه بود.

گزارش‌های نگران کننده‌ای از افزایش حوادث اسلام‌هراسانه در کشور‌های عضو اتحادیه اروپا در سال ۲۰۲۳ وجود دارد.

کمیسیون اروپا در فوریه (بهمن/ اسفند) هماهنگ‌کننده جدید نفرت ضد مسلمانان اتحادیه اروپا منصوب کرد؛ این پست بیش از ۱۸ ماه خالی بود.

فقر و بی‌خانمانی

نرخ فقر در اروپا در سال ۲۰۲۳ شاهد رشد بود؛ عامل اصلی این بحران بیکاری بود.

براساس گزارش‌های داخلی اتحادیه اروپا نگرانی‌های جدی درباره تاثیر فقر بر آسیب‌پذیرترین افراد یعنی بی‌خانمان ها، کولی‌ها (روماها)، افراد دارای معلولیت و خانواده‌های تک‌والد وجود دارد.

دو سازمان اروپایی ضد بی‌خانمانی در سپتامبر (شهریور/ مهر)، تخمین زدند که حدود یک میلیون نفر در اروپا بی‌خانمان هستند.

نقض حقوق بشر از طریق سیاست خارجی

اتحادیه اروپا و کشور‌های عضو آن در حالی مدعی هستند که همچنان بزرگ‌ترین کمک‌کننده‌های بشردوستانه در جهان و بازیگران پیشرو در زمینه حقوق بشر در زمینه‌های چندجانبه هستند، مواضعی ناامید کننده در قبال جنگ رژیم صهیونیستی علیه غزه اتخاذ کردند.

بیشتر کشور‌های عضو اتحادیه اروپا حتی حاضر به پذیرش واقعیت آپارتاید و نسل‌کشی در غزه نشدند؛ واکنش اتحادیه اروپا به جنگ رژیم صهیونیستی علیه غزه همچنین سوگیری‌ها و اختلاف‌های درون این بلوک را آشکار کرد.

کشور‌های عضو اتحادیه اروپا همچنین حمایت آشکاری از کشور‌های با کارنامه ضعیف حقوق بشری داشتند؛ اتحادیه اروپا در سال ۲۰۲۳ نیز به وضوح نشان داد که روابط اقتصادی و تجاری خود با برخی از کشور‌های حاشیه خلیج فارس را بر موضوع نقض حقوق بشر گسترده در این کشور‌ها اولویت می‌دهد.

همین امر در رویکرد سیاست خارجی اتحادیه اروپا در قبال هند نیز آشکار است.

رویکرد شکست خورده سیاست خارجی اتحادیه اروپا، فرسایش تعهدات حقوق بشری این اتحادیه را بیش از پیش آشکار کرد.

انتهای پیام/


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *