تهران میزبان نشست ۳+۳؛ شکل‌گیری سازوکارهای منطقه‌ای با هدف حل موضوع قفقاز

15:05 - 01 آبان 1402
کد خبر: ۴۷۴۰۷۳۴
تهران میزبان نشست ۳+۳؛ شکل‌گیری سازوکارهای منطقه‌ای با هدف حل موضوع قفقاز
دومین نشست ۳+۳ برای بررسی مسائل منطقه قفقاز جنوبی و راه‌های توسعه همکاری‌های منطقه‌ای امروز در تهران برگزار می‌شود.

خبرگزاری میزان - وزریران خارجه چند کشور در دومین نشست ۳+۳ که روز دوشنبه به میزبانی ایران برگزار خواهد شد، موضوعات مختلف را بررسی خواهند کرد.

کشور‌های عضو شامل، ایران، روسیه، ترکیه، جمهوری آذربایجان، ارمنستان و گرجستان است.

وزیران خارجه این شش کشور به بررسی مسائل منطقه قفقاز جنوبی و راه‌های توسعه همکاری‌های منطقه‌ای در زمینه‌های سیاسی، اقتصادی، امنیتی، ترانزیتی، انرژی و موارد دیگر خواهند پرداخت.

«نیکول پاشینیان»، نخست‌وزیر ارمنستان به‎تازگی اعلام کرده بود که با برگزاری نشستی در قالب «۳+۳» موافقت کرده است.

اولین نشست فرمت ۳+۳، سال گذشته در سطح معاونان وزیر خارجه بدون حضور گرجستان، در مسکو، پایتخت روسیه برگزار شد.

گرجستان به دلیل اختلاف‌های مرزی که با فدراسیون روسیه دارد هم در نشست نخست در مسکو و هم در نشست تهران غایب بوده و خواهد بود. 

در همین حال حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه در پیامی نوشت: اجلاس وزیران خارجه کشور‌های فرمت ۳+۳ جهت بررسی تحولات قفقاز جنوبی امروز در تهران برگزار می‌شود.

به گفته امیرعبداللهیان، عنوان این نشست «نوبت صلح، همکاری و پیشرفت در قفقاز جنوبی» است و می‌تواند سنگ بنای مسیر برقراری آرامش و پایان چالش‌ها در قفقاز جنوبی با مشارکت بازیگران درون منطقه‌ای و همسایگان باشد.

«عباس موسوی»، سفیر جمهوری اسلامی ایران در جمهوری آذربایجان نیز در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت:  برگزاری نشست وزرای خارجه عضو ابتکار ۳+۳ در تهران گام بلندی در ادامه و تکمیل سیاست همسایگی دولت جمهوری اسلامی ایران است. منطقه‌گرایی و شکل‌گیری سازوکارهای منطقه‌ای با اهداف متنوع از ویژگی‌های نظم جهانی در حال ظهور است.

موسوی در ادامه نوشت: حضور و دخالت نیروهای فرامنطقه در مسائل قفقاز ممنوع.

اهداف فرمت ۳+۳

مهم‌ترین هدف شکل‌گیری این قالب، رایزنی کشور‌های منطقه برای حل چالش‌های درون منطقه‌ای و تقویت همکاری‌های مشترک است.

از دیگر اهداف برجسته گروه منطقه حل مشکلات منطقه بدون دخالت کشور‌های فرامنطقه‌ای و غربی است. 

موضوع مهمی که انتظار می‌رود در این دیدار مطرح شود، مذاکرات صلح جمهوری آذربایجان و ارمنستان است. 

در همین پی وزیران خارجه کشور‌های عضو طی ساعات گذشته برای حضور در این نشست وارد تهران شده‌اند. 

سابقه ایجاد فرمت ۳+۳

طی سه دهه گذشته، ابتکارات مختلفی برای همکاری منطقه‌ای در قفقاز جنوبی پیشنهاد شده است؛ از جمله «ابتکار صلح‌آمیز قفقاز»، «پیمان ثبات برای قفقاز»، «سکوی ثبات و همکاری قفقاز» و «قفقاز متحد». 

با این حال، پس از جنگ دوم قره‌باغ، آنکارا فرمت جدیدی به نام «سکوی همکاری منطقه‌ای شش کشور» را پیشنهاد کرد که شامل ترکیه، روسیه، جمهوری آذربایجان، ایران، گرجستان و ارمنستان می‌شد.

تقریباً در همان زمان، تهران مدل مشابه «۳ + ۳» (یعنی سه کشور قفقاز جنوبی، ارمنستان، گرجستان و جمهوری آذربایجان به علاوه روسیه، ترکیه و ایران) را معرفی کرد که می‌تواند به‌عنوان یک پلتفرم جدید ادغام منطقه‌ای پس از جنگ عمل کند.

ابتکار تشکیل چنین فرمتی در نوامبر سال ۲۰۲۰ میلادی به دنبال توافق آتش‌بس که به هفته‌ها درگیری بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان بر سر منطقه قره‌باغ کوهستانی پایان داد، مطرح و از سوی طرفین پیگیری شده بود. 

انتهای پیام/


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *