فرهنگ احسان و نیکوکاری باید در جامعه ترویج شود

15:24 - 22 آبان 1397
کد خبر: ۴۶۷۳۳۷
دسته بندی: حقوق و قضا ، قضایی
معاون فرهنگی قوه قضاییه در همایش مددکاری اجتماعی گفت: فرهنگ احسان و نیکوکاری باید به شدت در جامعه ترویج شود، لذا نیکوکار و مددکار اجتماعی کسی است که این کار را برای خود به عنوان شغل انتخاب کرده است.

فرهنگ احسان و نیکوکاری باید در جامعه ترویج شودبه گزارش خبرنگار گروه حقوقی و قضایی ، حجت‌الاسلام و المسلمین هادی صادقی معاون فرهنگی قوه قضاییه در همایش مددکاری اجتماعی و توسعه پایدار اظهار کرد: برای مددکاری اجتماعی تعاریف مختلف است؛ اما اصل را بر آن گرفته‌اند که نیازمند به کمک را توانمند سازند تا خودش از حل مشکلات خود برآید و بجای آنکه افراد را مستقیم در معرض کمک قرار دهیم کاری کنیم که آن‌ها توانمند شوند و خودشان بر مشکلات خود چیره شوند.

حجت‌الاسلام و المسلمین صادقی اضافه کرد: مددکار اجتماعی کسانی هستند که می‌توانند دیگران را برای خودشان دوست داشته باشند و این رتبه بالایی از انسانیت است.

معاون فرهنگی قوه قضاییه عنوان کرد: انسان‌ها اگر به جایی برسند که عشق به انسان‌ها را در خود ایجاد کنند بسیار ارزشمند است. ما در این نگرش باید کمک بی چشم‌داشت را مد نظر قرار دهیم و نباید انتظار پاداش و جایزه را داشته باشیم، البته که اگر پاداشی هم داده شود منافاتی با اصل نگرش ندارد.

وی به مبانی اسلامی درباره مددکاری اجتماعی هم اشاره داشت و گفت: عشق ایثارگرایانه در فرهنگ اسلامی بسیار عزیز شمرده شده است و مثال کامل آن امیرالمومنین علی (ع) است که برای رنج و ناراحتی که به مردم وارد می‌شد گریه می‌کرد. بطوریکه از شنیدن خبر ستم به یک زن یهودی به شدت ناراحت می‌شوند.

حجت‌الاسلام و المسلمین صادقی ادامه داد: این یک مبنای اسلامی است که انسان از ناراحتی دیگران ناراحت شود. البته یک عده هم هستند که خارج از این قاعده قرار می‌گیرند و می‌بینید که امریکا و هم قطارانش چگونه موجب رنج و اندوه مردمی مثل یمن می‌شوند و از این کارشان هم اصلا ناراحت نیستند.

معاون فرهنگی قوه قضاییه در ادامه گفت: مبنای دوم اصل احسان و نیکوکاری است. این اصل یک اصل فوق‌العاده است که چهار مولفه و مرحله دارد. اصل اول اصل پرهیز است، یعنی انسان از آسیب رساندن به دیگران پرهیز کند. اصل دوم اصل سلبی دفاع است، یعنی از آسیب رسیدن به دیگران ممانعت کند. اصل سوم اصل سلبی درمان است. یعنی آسیبی که به مردم و دیگران رسیده است را درمان کنیم و به نوعی رفع مشکل داشته باشیم. مرحله و اصل چهارم یک اصل ایجابی است، یعنی انسان تا جایی که می‌تواند به دیگران خیر برساند.

حجت‌الاسلام و المسلمین صادقی خاطرنشان کرد: اصل دو، سه و چهار را مددکاران اجتماعی به‌طور ویژه‌ای به آن‌ها می‌پردازند. یعنی کار مددکاران اجتماعی یک کار بسیار اخلاقی است.

وی در ادامه بیان داشت: در اخلاقیات یک کف و یک سقف را تعیین کرده‌اند که کف اخلاق عدالت است و همان کاری است که قضات در دادگستری‌ها انجام می‌دهند، اما سقف اخلاق احسان است خداوند متعال انسان را به عدل و احسان فرمان داده است.

معاون فرهنگی قوه قضاییه افزود: فرهنگ احسان و نیکوکاری باید به شدت در جامعه ترویج شود، لذا نیکوکار و مددکار اجتماعی کسی است که این کار را برای خود به عنوان شغل انتخاب کرده است و اگر مددکاران اجتماعی بدانند در چه مسیری حرکت می‌کنند و نیات خودرا با اصل نیکوکاری همراه کنند می‌توانند برای خود بهشت را خریداری کنند.

حجت‌الاسلام و المسلمین هادی صادقی افزود: مبنای بعدی اصل امر به معروف و نهی از منکر است و اصل امر به معروف هم شامل بحث ما می‌شود. بین مومنان باید فرهنگ دوستی و محبت حاکم باشد؛ لذا حقیقت ولایت و اولیا دوستی و محبت است و نه دشمنی و عداوت. پس بخاطر این محبت به همدیگر امر به معروف و نهی از منکر صورت می‌گیرد.

معاون فرهنگی قوه قضاییه گفت: پایه امر به معروف دوستی و احترام است البته گاهی هم در این راستا باید امر و نهی کرد. مثل امر و نهی پدری که بخاطر علاقه به فرزندش صورت می‌گیرد. پس مددکار احتماعی بر همین اساس به کسانی که نیازمند هستند به سمت معروف آن‌ها را هدایت می‌کند.

وی در پایان گفت: امیدواریم در کار مددکاری اجتماعی مبانی اخلاقی آن هم توجه شد. توجه به مبانی اخلاقی به کار شما انگیزه و قوت قلب خواهد داد.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *