ایران به تعهدات برجامی خود عمل میکند/ بابت امنیت باید به رهبری و حکومت ایران تبریک گفت/ قالی تبریز را خیلی دوست دارم/ خلیج فارس تاریخی است
سفیر پاکستان در تهران درخصوص اینکه نظرتان درباره اظهارت اخیر ترامپ در مورد ایران چیست؟ گفت: نظر ما این است که طبق توافق نامه برجام ایران تعهدات خود را عمل کرده است و میکند و در این خصوص مخالفت آمریکا را قبول نداریم.
به گزارش گروه سیاسی به نقل از برنامه سفیران، در ادامه سلسله گفتوگوهای منحصر به فرد با سفرای کشورهای خارجی در جمهوری اسلامی ایران، در ششمین قسمت این برنامه با «آصف علی خان دورانی» سفیر کشور پاکستان در تهران به گفتوگو نشتیم.
فصل اول برنامه تلوزیونی «سفیران» کاری از گروه اقتصاد شبکه پنج در ۷ قسمت ۵۵ دقیقهای به تهیهکنندگی عبداله عبدی تهیه و تولید شده است.
در این برنامه با سفرای کشورهای مختلف در تهران درباره موضوعات مختلف گفتوگو میشود. تا کنون مصاحبه با سفرای روسیه، آفریقایجنوبی، ترکیه و جمهوری آذربایجان و مالزی در ایران پخش شده است.
برنامه «سفیران» ساعت ۲۲ بر روی آنتن شبکه پنج سیما میرود.
مشروح گفتوگو با سفیر ترکیه به قرار زیر است:
مجری: حضرتعالی از سال ۱۳۹۵ به عنوان سفیر به کشور ایران تشریف آورده اید و البته قبل از آن هم یک بار در ایران تشریف داشته اید دیدگاه شما در مورد مردم ایران چیست؟
سفیر: خیلی ممنون برای دعوتتان، من بسیار خوشحالم که در ایران حضور دارم البته ۲۰ سال قبل هم من در ایران به عنوان دبیر اول سفارت پاکستان بودم و از آن هنگام خاطراتی که دارم هنوز در ذهنم زنده است قبل از اینکه در ایران باشم در امارات بودم هنگامی که به من گفته شد به ایران بروم فوری و بدون درنگ گفتم حتما میآیم.
مجری: شما وارد کشوری شدید که یکی از بزرگترین تمدنهای دنیا را دارد چه قدر زندگی خود حضرتعالی از فرهنگ ایرانی تاثیر پذیرفته است؟
سفیر: تمدن کهن کشور ایران از نظر تاریخی برای من از این که آشنایی بافرهنگ وتمدن ایران داشته ام بسیار راحت درک کردم این تفاوت دارد با این کسی که از اروپا به ایران بیاید و نسبت به فرهنگ و تمدن کشور بتواند درک کند منتهی احساس میکنم در کشور خودم هستم، در یک شرایطی که برای من آشنا است.
مجری: خیلی جالب است وقتی شما صحبت هم میکنید بخشی از صحبتهای شما را درک میکنم. شما چه قدر فارسی یاد گرفته اید؟ به صورت تخصصی فارسی را یاد گرفته اید؟
سفیر: فارسی در فامیلی ما یک زبان دوم است. زبان اولم پشتو است. متاسفانه در مدرسه درس نخواندم احساس میکنم فارسی ام ضعیف است البته اگر لغات انگلیسی استفاده کنم ناراحت هستم. برای من باز مشکل ایجاد خواهد کرد نمیخواهم لفظ غلطی بگویم از این خاطر مواظب هستم.
مجری: با توجه به اینکه ریشههای زبانی مشترکی وجود دارد ریشه زبان اردو در زبان فارسی هست و بسیاری از فعالین فرهنگی کشورهای منطقه به دنبال تشکیل اتحادیه کشورهای مشترک المنافع یا کشورهایی هستند که تمدن مشترکی دارند به نظر شما چرا در این خصوص گامهایی از سوی دولتها شاهد نیستیم و تلاشی برای این اتحاد صورت نمیگیرد؟
سفیر: مشک آن است که خود ببوید نه عطار بگوید. زمینه فرهنگ را نگاه کنید که تعامل وجود دارد و اگر این تعامل بیشتر سوق داده شود میتواند بیشتر این زمینه را پررنگتر کند ما دو کشورمان بین ما این روابط فرهنگی بسیار خوب است میتوانیم اینها را باز پیش ببریم در سطح آموزشی هم اگر نگاه کنیم ما در پاکستان زبان فارسی را داریم دورههایی در سطح کارشناسی ارشد و دکترا وجود دارد همین طور در تهران هم دانشگاه تهران دورههای زبان اردو هست در همین سطوح دکترا و کارشناسی ارشد بنابراین از نگاه اشتراکات و تلاشهایی که در جریان هست حاکی از این است که فرهنگ ما غنی است و میتوانیم این فرهنگ را هر چه بیشتر هم غنی کنیم. رفت و آمد بین دو کشور است و زبان فارسی هم در قبل از به وجود آمدن پاکستان وجود داشته حتی در دادگاهها نگاه میکنیم زبان فارسی به کار برده میشده است.
مجری: آن چیزی که شما خواندید مشک آن است که خود ببوید نه آنکه عطار بگوید نشان میدهد اهل شعر و ادب هستید بد نیست که از اقبال لاهوری شاعر ارزشمند پاکستان یادی کنم و از شما بپرسم شعرهای فارسی هم دارند؟ از اشعار ایشان چیزی یاد دارید؟
سفیر: فعلا ذهن من نیست، من شاعر را خیلی دوست دارم منتهی اینکه به یاد داشته باشم این طور نیست. به هر حال اگر نگاه کنیم حافظ و اقبال و... پیامهایی که ارایه کردند پیامهای مهمی است نه فقط در پاکستان و ایران بلکه برای کل جهان اسلام و حتی فراتر از آن برای کل جهان هم مطرح و قابل استفاده است.
افزایش تعاملات اقتصادی ایران و پاکستان
مجری: از تعاملات اقتصادی جمهوری اسلامی ایران با جمهوری اسلامی پاکستان بگویید سطح این تعاملات را چه طور ارزیابی میکنید؟
سفیر: ایران تحت تحریمهای سازمان ملل بوده است در آن زمان تجارتی که بین دو کشور بوده محدود و کم بوده است منتهی بعد از اینکه این تحریمها برداشته شده در زمانی که من حضور دارم میبینم این حجم تجارت ۳۵ درصد افزایش پیدا کرده است طبق آماری که گمرکات ایران ارایه کرده اند الان حجم تجارتی که بین دو کشور هست ۱.۱ میلیارد دلار هست، ولی این رقم هم کم است جناب رئیس جمهور روحانی و رهبری ما این نکته را مورد تاکید قرار دادند که این حجم تجاری بین دو کشور باید به سطح ۵ میلیارد دلار تا سال ۲۰۲۰ افزایش پیدا کند، برخی مسائل بانکی وجود دارد ان شالله برطرف شوند ما شاهد خواهیم بود که این روند رو به افزایش حجم تجاری بین دو کشور مسیر خودش را طی کند.
۳۰۰ هزار زائر پاکستانی هر سال به ایران میآیند
مجری: اقای سفر اظهارنارضایتی از حجم فعلی مبادلات بین دو کشور داشتند و برنامه شان هست که از ۱.۱ دهم میلیارد به ۵ میلیارد دلار برسد برای این کار شما چه اقداماتی را ضروری میدانید؟
سفیر: ما داریم مشخص میکنیم زمینههایی که در این زمینهها ما بتوانیم افزایش بدهیم داد و ستد و تجارت را، از ایران ما انرژی میتوانیم داشته باشیم، خط گاز هست، خرید برق از ایران مطرح هست، از پاکستان هم برنج هست که ما به ایران میدهیم هم چنین مایلیم بیشتر پارچه و خدمات سبک و سنگین مهندسی به ایران بدهیم، اتاق بازرگانی دو کشور مشغول هستند مذاکراتی انجام شده سه هیئت پاکستانی از ایران دیدار کردند دو هیئت ایرانی پاکستان رفتند و این نشانه مثبتی است که کار انجام میشود و جلو میرویم هم چنین زمینه توریستی هم مد نظر هست در این زمینه هم باید روابطمان بیشتر شود و توسعه پیدا کند، ۳۰۰ هزار زائر پاکستانی هر سال به ایران برای زیارت میآیند، ولی ما این طرف را میبینیم تعداد ایرانیهایی که به پاکستان میروند خیلی کم است باید کار شود تا تعادلی ایجاد شود و ایرانیها هم از پاکستان دیدار کنند و توریسم فعال شود.
مجری: حتما درباره توریسم و خط لوله گاز صحبت خواهیم کرد. نظر شما در خصوص کالاهای دانش بنیان جمهوری اسلامی ایران چیست و اینکه آیا از کالاهایی که در این زمینه تولید شده اطلاعی دارید؟
سفیر: اجازه بدهید اینجا تصحیحی کنم این خط لوله صلح موقع ای بوده که ایران جزوش بوده، ولی الان خط لوله ایران و پاکستان است این را نمیتوانیم خط لوله صلح بنامیم. این دستاوردهای جمهوری اسلامی ایران از دیدگاه تحسین و قدردانی نگاه میکنیم پاکستان هم در این زمینه ترقی و توسعه کرده است و در واقع دو کشور باید همکاری در این زمینه داشته باشند، چندی پیش وزیر تولیدات کالاهای دفاعی پاکستان که ایشان هم چنین وزیر علوم و تحقیقات هم بوده است دیدار کرده با همتای خودش در ایران مذاکراتی انجام داده و زمینههایی هست که مشخص کرده اند که در این زمینهها بیشتر تعامل و همکاری ایجاد شود.
مجری: وزیر نفت ایران در نشستی با حضور خبرنگاران از اینکه گفتند طرفهای پاکستانی به تعهداتشان عمل نکردند اعلام نارضایتی کردند در مورد صحبتهای آقای زنگنه وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران شما نظرتان را بفرمایید
سفیر: در واقع آن چه که آقای زنگنه گفته اند آن هم درست است ما ببینیم که گاز نیاز ما هست، یعنی نیاز داریم، ما توافق نامهای که امضا کرده ایم پای آن ایستاده ایم من مایلم که به شما اطمینان بدهم که ما این را پیش میبریم ان شالله به اتمام برسانیم.
مجری: آیا کشور شما و دولت متبوع شما و سیستمهای بانکی شما از برقراری روابط بانکی با جمهوری اسلامی ایران هر چند بعد از برداشته شدن تحریمها بعد از توافقاتی که در برجام صورت گرفته آیا نگاه مثبتی دارند و اقدامات جدی صورت گرفته است؟
سفیر: در مرحله کنونی موافقت در حد توافق نامهای هست توافق نامهای که هردو بانک مرکزی ایران و بانک مرکزی پاکستان امضا کرده اند، ولی سایر بانکهای تجاری فعلا جلو نیامده اند و در چارچوب روابط دو جانبه بانکی هنوز کارهایی هست که باید انجام بدهیم.
مجری: علت چیست که این بانکها جلو نیامده اند
سفیر: به خاطر اینکه بانکهای ما با دلار کار میکنند ال سی هایش با دلار باز میشود.
مجری: فرمودید بانکهای بزرگ با هم توافق نامه امضا کردند بین دو کشور ایران و پاکستان، اما بانکهای کوچک وارد همکاری نشدند علت عدم همکاری بانکهای کوچک چیست شما فرمودید این بانکها با دلار کار میکنند و بخشی از اینها از طریق امریکا حسابهای ال سی شان را باز میکنند این که این اتفاق نمیافتد آیا این متوجه واشنگتن هست که هنوز بعد از برجام یک جورایی کارشکنی در روابط بانکی ایران و سایر کشورها دارد؟ یا بهتر بگویم بانکهای کوچک ممکن است تحت نفوذ امریکا از یک سری همکاریها سر باز بزنند؟
سفیر: این درست است الان این بانکهایی که با دلار در پاکستان کار میکنند از شبکه نیویورک باید رد شوند، ولی الان ما دنبال این هستیم که یک جایگزینی سیستم جایگزینی را داشته باشیم که از این مسئله عبور کنیم.
مجری: مگر یکی از دستاوردهای برجام این نبود که روابط بانکی و تحریمهای بانکی برداشته شود آیا این اقداماتی که امریکا انجام میدهد به منزله موارد نقض آشکار برجام نیست؟
سفیر: دو نوع تحریمها وجود داشته تحریمهای سازمان ملل و تحریمهای امریکا، آن تحریمهای سازمان مللی که هست در خصوص تجارت عمومی بوده و تحریمهای امریکا هنوز سر جای خودش است به خاطر این هست که سیستم بانکی جهانی هم با دلار کار میکنند لذاست صحبت میکنیم جایگزینی پیدا کنیم قبلا این مسائل وجود نداشته است.
مجری: فکر میکنم پیمان پولی دو جانبه برای حل مشکلات کمک میکند بحث جایگزین شدن پول ملی دو کشور به جای دلار در معاملات یعنی با واحد پول ملی دو کشور ایران و پاکستان معامله کنند امیدوارم این اتفاق هر چه زودتر بیفتد. شما چه قدر بورس ایران را میشناسید؟
سفیر: تا اندازهای آشنایی دارم.
مجری: درباره اتصال بورسهای بین دو کشور مذاکره داشته اید؟
سفیر: در این خصوص اطلاعاتی ندارم منتهی عمده بورس پاکستان کراچی است بله این امکان هست دو کشور تعامل کنند.
مجری: برای این قضیه اگر تابلوهای مشترک بین بورسهای دو کشور راه بیفتد مشتریان بورسهای دو کشور میتوانند خرید و فروشهای خودشان را چه در داخل چه خارج از کشوراز طریق بورسها انجام بدهند و بازارهای شفافی که این نهاد مالی میتواند در کشورها ایجاد کند برای این شما چه برنامهای دارید که این را هم در کارنامه کاری خودتان ثبت کنید؟
سفیر: این نکتهای که شما مطرح کردید ما پیگیری خواهیم کرد که بتوانیم کمک کنیم که تجارت توسعه پیدا کند.
قالی تبریز را خیلی دوست دارم
مجری: کدام شهرهای ایران را دیده اید؟ چه سوغاتیهایی خریداری کرده اید؟
سفیر: تبریز، مشهد، شمال، بندرعباس، چابهار، زاهدان مرز دو کشور را آنجا رفته ام و دیده ام، قرار است اکو اجلاسی را در کیش برگزار کند که از ۹ این ماه خواهم رفت البته ۲۰ سال قبل هم شیراز و اصفهان رفته بودم ارگ بم، یزد این مناطق را توانسته ام از نزدیک ببینم باز هم دوست دارم به اینجاها بروم. شخصا من قالی تبریز را خیلی دوست دارم چندین فرش خریده ام.
مجری: خوراکیهای ایران را دوست دارید؟
سفیر: کباب کوبیده را دوست دارم.
خلیج فارس تاریخی است
مجری: پاکستان همسایه ایران هست در نقشههایی که شما دارید با توجه به اینکه حتما سواحل نیلگون خلیج فارس را دیده اید دریای جنوب ایران چه نام دارد؟ در نقشههای شما نامش چیست؟
سفیر: خلیج فارس است. نمیتوانیم تاریخ را عوض کنیم این تاریخی است.
بابت امنیت باید به رهبری و حکومت ایران تبریک گفت
مجری: نظر شما در خصوص صلح، ثبات و امنیت در جمهوری اسلامی ایران چیست؟
سفیر: صلح و ثبات و امنیت در ایران خیلی خوب است که در این خصوص باید به رهبری و حکومت ایران تبریک گفت.
مجری: در مورد بحث امنیت صحبت کردید من میخواستم از تعاملات ایران و پاکستان در حوزه امنیت بپرسم تهران و اسلام آباد تا چه میزانی در حوزه امنیت داخلی با هم فعالیت دارند؟
سفیر: در این خصوص تعامل نزدیکی بین دو طرف وجود دارد پیشرفت در این مسیر حاصل شده سطح عالی هئیتهای دو جانبه با یکدیگر تعامل داشته اند و ملاقات و مذاکراتی داشته اند و هم چنین اقدامات عملی در خصوص مرزها هم صورت گرفته است.
مجری: پاکستان چه موضع ای را درباره گروهک تروریستی داعش داشته است؟ آیا برای مقابله با داعش اقدامی انجام داده اید؟
سفیر: ما هفتاد هزار نفر قربانی داده ایم به خاطر چه بوده؟ مواضع علیه تروریسم داشتیم چه داعش باشد یا طالبان پاکستان یا علی القاعده این گروههایی که نام برده ام علیه همه اینها ما قلع و قمع کرده ایم.
مجری: نظر شما در خصوص نقش جمهوری اسلامی در مبارزه با داعش چیست؟ چه قدر جمهوری اسلامی ایران توانست مانع پیشرفت و رشد این تروریستها در منطقه شود؟
سفیر: ثباتی که در جمهوری اسلامی وجود دارد نشان دهنده همین است که اقداماتی صورت گرفته است و ما یقین داریم که این در سطح منطقه هم تاثیر خود را خواهد داشت.
مجری: بعضی از کارشناسان و افرادی که اوضاع سیاسی و تروریستها را رصد میکنند اعتقاد دارند این گروهک تروریستی داعش توسط امریکا به افغانستان منتقل میشود پاکستان چه موضعهای در این حوزه دارد؟ با این اقدام امریکا موافق هستید؟
سفیر: این کارشناسان کی هستند این کارشناسان اول یاسرعرفات را تروریسم نامیدند و سپس به او جایزه نوبل دادند ما باید توجهمان را به حقایق زمینی معطوف کنیم ببینیم چی هستند اگر کسی اینها را تخریب میکند باید علیهش مبارزه کنیم.
مجری: به نظر شما چرا باید امریکا از هزاران کیلومتر دورتر از منطقه خاورمیانه بیان و در خاورمیانه پایگاه نظامی ایجاد کنند؟
سفیر: پرسش خوبی است ما اینجا یک مقدار تفاوت را ببینیم که حضور امریکا در افغانستان تحت قرارداد سازمان ملل به وجود آمده لذا در حضورش در عراق غیرقانونی بوده است، چه بخواهیم چه نخواهیم این حضور امریکا الان چارچوب ناتو هست طبق قرارداد قطع نامه شورای امنیت سازمان ملل ۱۳۷۳ آنجا حضورش قانونی است خروج این نیروها از افغانستان یک قطع نامه دیگری نیاز دارد، ولی در عراق حضورشان به عنوان نیروهای اشغالگر بوده است این حقایق است اگر ما الان درخصوص ثبات منطقه بخواهیم صحبت کنیم خب دلایل ما فرق خواهد کرد اینجاست که باید ما تلاش کنیم در کشورها ثباتی به وجود بیاید به صورتی که نیازی به حضور نیروهای خارجی نباشد.
مجری: کلا شما با حضور امریکا در منطقه به صورت کل موافق هستید؟
سفیر: ما مخالف حضور هر گونه نیروهای خارجی هستیم هر جا باشند.
مجری: علت این که امریکا تمایل به ایجاد پایگاه نظامی در منطقه خاورمیانه دارد از دید شما چیست؟ امریکاییها از هزاران کیلومتر دورتر از خاورمیانه برای کشورهای منطقه تعیین تکلیف میکنند این کار را درست میدانید؟
سفیر: در تئوری اگر بخواهیم پرسش شما درست است، ولی عملا از آن کشورها باید بپرسید که توافق نامه دو جانبه را امضا کرده اند کشورهای آزاد اگر توافق نامهای را دارند من و شما میتوانیم انتقاد کنیم کاری بیش از این نمیتوانیم نکته قبلی را میخواهم مورد تاکید قرار بدهم ما باید شرایط را به گونه دیگری در منطقه رو کنیم که نیازی به حضور نیروهای خارجی نباشد.
مجری: آیا انتقادی به حضور امریکا در منطقه دارید؟
سفیر: ما در جزیره زندگی نمیکنیم، کاربرد واژه انتقاد مناسب نیست در این کشورها اینها فرایضی دارند یک سری مسئولیتهایی دارند و سیاست دخالت اگر اتخاذ شود آن هم مورد پسند نیست اگر چنانچه کشورهای این اتفاق بیفتد آنها احساس میکنند محفوظ نیستند بنابراین در بین کشورهای منطقه طوری شرایط به وجود بیاید که نیازمند حضور خارجیها نباشد.
مجری: البته خود شما فرمودید ما میتوانیم انتقاد کنیم از این زاویه پرسیدم که انتقاد دارید یا خیر؟
سفیر: یک طرفه نمیتواند باشد.
مجری: تعاملات اقتصادی ایران و پاکستان آیا تحت الشعاع مسائل امنیتی قرار گرفته است؟
سفیر: هرگز.
مجری: شرق ایران که با جمهوری اسلامی پاکستان هم مرز هست هر از چند گاهی شاهد اقدامات تروریستی است تروریستها بعد از انجام عملیات تروریستی خودشان در ایران به پاکستان فرار میکنند آیا دولت پاکستان اراده جدی برای مقابله با تروریستها داشته اگر داشته چرا هر از چند گاهی دوباره این اتفاقات تکرار میشود؟
سفیر: یک مقدار دچار مبالغه شده اید این آمد و رفت در هر دو طرف هست که انجام میگیرد موضوعی را باید خیلی حساسیت بپردازیم جدی باشیم و احتیاط داشته باشیم نسبت به این موضوع.
مجری: میخواستم در خصوص شهادت ۹ نفر از مرزبان ایرانی بپرسم آیا در خصوص تعقیب یا دستگیری آن تروریستها یا اشرار اطلاعی دارید؟
سفیر: بهتر است ما از نیروهای امنیتی خودتان سوال کنید که آنها از کجا آمده اند.
مجری: شما اطلاع دارید؟
سفیر: از طرف خودتان بپرسید.
مجری: آیا این حق را قائل میشوید که نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی ایران، مرزبانان و کسانی که حافظ امنیت جمهوری اسلامی ایران هستند برای تعقیب این نیروها راسا عمل کنند؟
سفیر: شما یک مقدار توجه داشته باشید این که آیا این پرسش درست است که فرموده اید.
مجری: میتوانید پاسخی ندهید
سفیر: در واقع دو طرف در این خصوص کم کاری دارند.
ایران به تعهدات برجامی عمل می کند
مجری: نظرتان در مورد اظهارات اخیر ترامپ در مورد ایران چیست؟
سفیر: ما نظرمان این است که طبق توافق نامه برجام ایران تعهدات خود را عمل کرده و میکند و در این خصوص مخالفت امریکا را قبول نداریم.
مجری: ترامپ یک سری صحبتهایی در مورد مردم ایران داشته یک سری صحبت در مورد ایران داشته شما این حرفها را تایید میکنید؟
سفیر: ما هیچ نوع مداخلهای را نمیپذیریم.
مجری:رئیس جمهور ایالات متحده امریکا بارها صحبت از نقض برجام کرده و هر از چند گاهی آن را منوط به یک بازه زمانی میداند ایشان از یک سری معاهده بین المللی خارج شده مثل معاهده آب و هوایی پاریس آیا دولت پاکستان نگران نقض تعهدات بین امریکا و پاکستان نیست؟ با توجه به اینکه ایشان سابقه نقض تعهدات بین المللی را در کارنامه کاری خودشان دارند؟
سفیر: در خصوص این تحولاتی که شکل میگیرد در خصوص این ما نگرانی داریم آقای ترامپ سال جدید به یک پیام نامناسبی در مورد پاکستان داده بود که ما رد کردیم.
مجری: حس مردم پاکستان بعد از شنیدن این پیام چه بود؟
سفیر: معلوم است مردم از این پیام خوششان نیامده بود.
مجری: اگر به هر دلیلی ایالات متحده امریکا از برجام خارج شود دولت پاکستان چه مواضعی اتخاذ خواهد کرد؟
سفیر: ما هیچ وقت این اقدام امریکا را حمایت نمیکنیم.
مجری: شما برای حفظ روابط خودتان با ایران چه کار خواهید کرد اگر امریکا از برجام خارج شود؟
سفیر: روابط ما به خاطر برجام نیست روابط ما ریشه دار است.
مجری: کشور شما یک کشور اسلامی است کشور ما هم اسلامی است هر دوی کشورها جمهوری اسلامی هستند و پیشوند اسم آن کشورهای ما جمهوری اسلامی هست ایالات متحده امریکا یک قانونی را تصویب کرد برای محدودیتهای ورود مسلمانان ۷ کشور از جمله ایران، عراق لیبی، سومالی، سودان و سوریه آیا منشا اقدامات تروریستی متوجه مسلمانان هست که دولت امریکا این اتفاق را رقم زده است؟
سفیر: در داخل خود امریکا هم علیه اقدامات ترامپ مخالفت شده است در خصوص دولت ترامپ ما یک مقدار باید صبر کنیم و ببینیم خیلی احساساتی نشویم.
مجری: نظر شما در مورد برنامه هستهای ایران چیست؟ آیا در جمهوری اسلامی پاکستان تردیدی در صلح آمیز بودن فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی ایران وجود دارد؟
سفیر: ایران عضو NPT هست و طبق این معاهده از حقوق استفاده صلح آمیز از انرژی طبیعی را دارا هست و این حقوق یا این حقی که در این توافق نامه هستهای هم مورد تاکید قرار گرفته است بنابراین این وضعیت کاملا روشن است در واقع در این خصوص ما سال گذشته هم این نکته را مورد تاکید قرار داده بودیم که طبق توافق نامه هستهای برجام ایران تمامی تعهدات خود را انجام داده است.
مجری: جمهوری اسلامی ایران و پاکستان همسایه هستند جمهوری اسلامی پاکستان سلاح اتمی در اختیار دارد هیچ موقع در کشورمان پاکستان را به عنوان یک تهدید با وجود داشتن سلاح هستهای محسوب نکرده ایم و هیچ موقع پاکستان برای ایران تهدید نبود چه طور میشود امریکا با بیش از ده هزار کیلومتر فاصله از ایرانی که فعالیتهای صلح آمیز هستهای دارد گزارش صریح آژانس بین المللی انرژی هستهای است او را به عنوان تهدید در جامعه جهانی معرفی میکند و به عنوان تصویب قطع نامه و تحریمهایی هست که تاثیر مستقیم روی زندگی مردم ایران میگذارد؟
سفیر: این مسائلی که الان هست نسبت به انقلاب اسلامی ایران وجود آمده و ادامه پیدا کرده است اختلافات ایران و امریکا به نظر ما یک نوع بهبود در این راستا حاصل شود، زیرا که برای منطقه هم میتواند تاثیر خودش را داشته باشد. ما امیدوار بودیم بعد از برجام روابط ایران و امریکا بهبود پیدا کند، ولی متاسفانه نشد.
مجری: پاکستان از ابتدای پرونده هستهای ایران به صورت رسمی و غیررسمی درگیر این پرونده بود یک ماجرایی در مورد اولین سانتریفیوژی که از پاکستان به ایران آمده بود که این آلودگی باعث تشکیل پرونده هستهای شده بودو آژانس انرژی اتمی البرادعی در گزارشش به این نکته اشاره کرده بود آیا پاکستان از این موضوع اطلاع داشت؟
سفیر: این موضوع برطرف شده و دیگر نیازی نیست در موردش صحبت کنیم.
مجری: شما برای دفاع از کشورتان برای داشتن تسلیحات نظامی که از کشورتان دفاع میکند مشخصا سامانههای موشکی داشتن اینها تولید اینها آیا حاضرید از کشور دیگری اجازه بگیرد؟
سفیر: هرگز نه.
مجری: نظرتان در مورد مداخله امریکا در خصوص سامانههای موشکی جمهوری اسلامی ایران چیست؟
سفیر: در این خصوص باید ایران تصمیم بگیرد این حق ایران است که در این خصوص دخالت امریکا را نباید اظهارنظر کنیم ایران یک کشور آزاد هست و حق دفاع از خودش را دارد چگونه را خودش بهتر میداند.
مجری: شما اوضاع جهان اسلام را چه طور ارزیابی میکنید؟ سه سال است که مردم یمن در زیربمباران عربستان قرار گرفته اند موضع شما در این خصوص چیست؟
سفیر: این مسائل جهان اسلام به همین منطقه برمی گردد در این خصوص مسئله یمن تنها مسئله نیست بلکه مسائل دیگر هم هست سیاست پاکستان در خصوص این مسائل این است که باید امت اسلامی متحد باشند اتحاد داشته باشند و در این خصوص مسائل و تصمیمات با در نظرگرفتن آرای مردم صورت بگیرد به این شرط پاکستان بیان کرده است باید ببینیم اکنون کجا آشوب و وضعیت به این سمت رفته است منطقه کشورهای اسلامی هست که اوضاع به هم خورده است باید ما بررسی داشته باشیم که کجا ما خطا رفته ایم در آن صورت است که ما پاسخ این پرسشها را خواهیم یافت و مسائل حل و فصل خواهد شد.
مجری؟ شما با سیاستهای عربستان سعودی در قبال یمن موافق هستید؟ آنجا خانوادهها کشته میشوند
سفیر: من در خصوص عربستان سعودی مایل نیستم اظهارنظر بکنم من همین جا توجهم بیشتر درباره روابط دو کشور هست ایران و پاکستان دو جانبه، ولی این را باید عرض کنم که نباید کاری کنیم که در منطقه مشکل پیش بیاید و باید طوری حرکت کنیم که این مسائل به طرف حل و فصل سوق داده شود و اقداماتی نباید انجام بدهیم که باعث آسیب امت اسلامی شود.
مجری: جنابعالی اوضاع بین المللی را به عنوان یک دیپلمات حتما رصد میکنید احساس کردم در خصوص عربستان محافظه کارانه صحبت کردید برخی از کشورهای عضو سازمان امنیت شورای ملل خودشان سلاح کشتار جمعی دارند خود آنها کلاهک هستهای در اختیار دارند اشاره میکنم ایالات متحده امریکا از بمب هستهای استفاده کرده و هزاران نفر از مردم بی گناه را کشته، اما همینها در شورای امنیت معتقدند که ایران نباید برای دفاع از خودش موشک در اختیار داشته باشد شما علت این رفتار دو گانه را در جامعه جهانی در شورای امنیت چه میدانید آیا کارکردهای شورای امنیت سازمان ملل دستخوش تغییر نشده است؟
سفیر: شورای امنیت دارای حق وتو هستند و شورای امنیت دچار نابرابری است در این خصوص نباید شک کنیم همین وضعیت است که در شورای امنیت حاکم است و شگفت انگیز این است که آن کشورهایی که خودشان را جمهوری میدانند این شورا را به شکل جمهوری اداره نمیکنند این شورای امنیت سازمان ملل به صورت یک باشگاه درآمده که سایر کشورها هم عضو هستند منتهی ما در واقع جایگزینی نداریم.
مجری: هر آنچه میخواهید با مردم بزرگ جمهوری اسلامی ایران که در مهد تمدن خاورمیانه زندگی میکنند صحبت کنید
سفیر: تشکر میکنم و از این که برای من این فرصت را ایجاد کرده اید که در خدمت شما باشم سوالات و پرسشها جالب بوده است و خوشم آمده از این مصاحبه، برای برادران ایرانی آرزوی خوشبختی و پیروزی دارم. از طرف رهبران ما به رهبران ایرانی میخواهم این احساسات را منتقل کنم. دو کشور ما کشور مهمی در منطقه هستند و باعث ثبات منطقه هم هستند و به عنوان دو کشور عمده اسلامی نقش بسزایی دارند که در منطقه ایجاد صلح و ثبات کنند.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *