رؤسای قوه قضائیه وکیل آنلاین مجله حقوقی

مزایای آیین نامه اجرایی حمایت از شهود و مطلعان

11:46 - 11 بهمن 1394
کد خبر: ۱۲۸۸۰۲
دسته بندی: حقوق و قضا ، قضایی
کاظم پور در تشریح مزایای آیین نامه اجرایی حمایت از شهود و مطلعان گفت: بر اساس آیین نامه اخیر التصویب تشکیل واحدی خاص تحت عنوان «واحد حمایت از مطلعان» در هر حوزه قضایی پیش بینی شده است.
آیین نامه اجرایی حمایت از شهود و مطلعانبه گزارش گروه حقوقی و قضایی به نقل از روابط عمومی معاونت حقوقی قوه قضائیه، کاظم پور با تبیین آیین نامه اجرایی حمایت از شهود و مطلعان گفت: با توجه به اینکه حامیان و مرتکبان برخی جرایم سازمان یافته و تروریستی و یا جرایم علیه بشریت، برای جلوگیری از اثبات جرم خود با تهدید و اقدام مجرمانه مانع از همکاری شاهدان عینی با مقامات عدالت کیفری می شوند، این موضوع تحت عنوان «جرایم علیه عدالت قضایی» مشهور شده و فصل جدیدی را در شاخه علوم جنایی باز کرده است.

سید جعفر کاظم پور افزود: یکی از شرایط دادرسی منصفانه و عادلانه، رعایت اصل بی طرفی، تساوی سلاح­ها، دادرسی علنی و ترافعی است؛ اما از آنجائیکه در برخی موارد وقوع جرایم به صورت سازمان یافته و تروریستی و یا جرایم علیه بشریت ارتکاب می یابد اثبات آنها مستلزم همکاری و مشارکت مردمی و شاهدان عینی و مطلعین است.

سرپرست اداره کل تدوین لوایح و مقررات معاونت حقوقی با بیان اینکه دولتها برای مقابله با این موضوع و نیز پیشگیری از جرایم یاد شده، با جرم انگاری برخی از این اعمال در نظام کیفری داخلی و همچنین از طریق تنظیم اسناد بین المللی، اقدام به حمایت از بزه دیده، شهود و حتی قاضی مربوط می‌کنند افزود: در این خصوص می توان در سطح داخلی به ماده 669 قانون مجازات اسلامی در مورد جرم انگاری تهدید شهود، در سطح بین المللی کنوانسیون مبارزه با فساد 2003 مریدا و کنواسیون سازمان ملل علیه جرائم سازمان یافته فراملی 2000 پالرمو اشاره کرد.

سرپرست اداره کل تدوین لوایح و مقررات ضمن اشاره به ماده 214 قانون آئین دادرسی کیفری مصوب 1392 یادآور شد: موضوع ماده یاد شده تا کنون به صورت مستقیم سابقه تقنینی نداشت و در راستای اهداف مذکور و نیز سیاست جنایی مشارکتی پیش بینی شده است تا کارگزاران عدالت کیفری با آسودگی خاطر بیشتر و بدون اینکه خطری متوجه شاهدان عینی باشد در جهت اجرای عدالت گام بردارند.

این حقوقدان با اشاره به آیین نامه اجرایی ماده 214 و مفاد آن، اعلام کرد: بر اساس آیین نامه اخیر التصویب تشکیل واحدی خاص تحت عنوان «واحد حمایت از مطلعان» در هر حوزه قضایی پیش بینی شده است.

کاظم پور با بیان اینکه در این آیین نامه به چگونگی مواجهه شاهد یا مطلع با شاکی و متهم و چگونگی اجرای حق پرسش طرفین دعوی از شهود پرداخته شده است خاطر نشان کرد: در صورت بیم خطر یا احتمال ورود ضرر و صدمه، مقام قضایی از طریق سازکارهای پیش بینی شده در آئین نامه به استماع شهادت شهود از طریق وسایل ارتباطی از راه دور اقدام می کند.

وی در پایان تأکید کرد: در این آیین نامه پیش بینی شده است در موارد ضروری در راستای حمایت از شهود ، تدابیر لازم از قبیل گشت های منظم پلیس در محل کار یا سکونت شهود یا خانواده آنها و نیز در اختیار قرار دادن وسایل دفاعی لازم از قبیل افشانه‌های دفاع شخصی و یا حتی در صورت امکان تغییر محل اشتغال کارکنان دولت تدابیر لازم اتخاذ شود.

انتهای پیام/



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *