سقوط قندوز و داغ شدن بازار آغاز مذاکرات صلح "افغانستان"
سقوط قندوز و داغ شدن بازار آغاز مذاکرات صلح به گزارش به نقل از خبرگزاری تسنیم ، شهر مهم قندوز در شمال افغانستان هفته گذشته به تصرف گروه طالبان این کشور درآمد تا اینکه همه نگاه تحلیل‌گران و فعالان این حوزه را به خود معطوف سازد.

سقوط قندوز از جهات مختلفی هم برای گروه طالبان، هم برای دولت افغانستان و هم نیروهای خارجی حاضر در این کشور حائز اهمیت بود و همین موضوع باعث شده است که تا امروز نیز همچنان انتشار گزارش‌ها و تحلیل‌هایی در این رابطه در دستور کار فعالان حوزه سیاسی و امنیتی افغانستان قرار گیرد.

اما یکی از موضوعات مهم که پس از سقوط قندوز در لابه‌لای اخبار این حادثه مهم کمی کمتر به آن توجه شد، آغاز تلاش چندسویه برای آغاز مذاکرات صلح دولت افغانستان با گروه طالبان این کشور بود.

خبر بازگشت ملا اختر محمد منصور به افغانستان یکی از اخبار مهمی بود که کمتر مورد توجه قرار گرفت، خبری که هم برای نظامیان پاکستانی و هم سیاستمداران افغان خبری ناخوشایند بود.

از یک سو نظامیان پاکستانی بازگشت ملا اختر منصور به پاکستان را نوعی رهایی طالبان این کشور از دست خود می‌پندارند، موضوعی که برای آن‌ها بسیار حائز اهمیت بوده و در سال‌های گذشته و پس از تأسیس دفتر سیاسی طالبان در قطر بسیار آن‌ها را دلخور کرده است.

اعلام خبر مرگ ملا عمر و سکونت ملا اختر منصور در خاک پاکستان این نوید را برای ارتشی‌های پنجاب به همراه داشت که از این پس با تسلط بیشتر و نفوذ کامل‌تر بر رهبری طالبان می‌توانند به اهداف و مواضع خود در افغانستان نزدیک شوند اما خبر بازگشت منصور به افغانستان حتما برای آن‌ها خبری دلسردکننده خواهد بود.

از سوی دیگر دولت افغانستان حضور رهبر طالبان در خاک پاکستان را نوعی امتیاز برای خود تلقی می‌کند.

موج نفرت از پاکستان در میان  مردم افغانستان و همچنین ربط دادن جنگ جاری این کشور به کشوری خارجی می‌توانست بسیاری از شبه‌نظامیان این گروه را از رهبر جدید دور سازد. حال با انتشار خبر احتمال بازگشت اختر منصور به افغانستان دولت این کشور به خوبی بر این موضوع واقف است که جریان جنگ طالبان در افغانستان شدت بیشتری خواهد یافت و اختر منصور به عنوان رهبری حاضر بر خلاف ملا عمر پرده‌نشین می‌تواند حامیان و وفاداران بیشتری را به خود جلب کند.

خبر بازگشت ملا اختر منصور به افغانستان در کنار خبر شدت یافتن حضور افراد این گروه در شمال افغانستان و سقوط برخی مناطق شمالی افغانستان از جمله قندوز، نظامیان پاکستانی و دولت افغانستان را به تکاپو انداخته است.

ژنرال راحیل شریف فرمانده ارتش پاکستان روز گذشته در یک آکادمی نظامی در لندن از دولت افغانستان خواست مذاکرات صلح با طالبان این کشور را به زودی از سرگیرد.

برخی بر این اعتقادند که عجله راحیل شریف برای آغاز سریع مذاکرات صلح افغانستان به دلیل این است که ابتکار عمل در این زمینه از دست اسلام‌آباد خارج نشود و تا اینکه هنوز طالبان نتوانسته قدرتنمایی کنند و به استقلال نسبی از پاکستان دست یابند، این اسلام‌آباد باشد که پیش‌دستی کرده و همچنان خود را مبتکر مذاکرات صلح افغانستان نشان دهد، البته مذاکراتی که رهبری آن در دست ارتشیان پنجابی باشد.

از سوی دیگر برخی منابع خبری در افغانستان از تلاش جدی اشرف‌غنی رئیس‌جمهور این کشور برای متقاعد کردن اطرافیان خود جهت آغاز سریع مذاکرات صلح خبر می‌دهند.

شاید اشرف‌غنی پس از سقوط قندوز و ادامه تحرکات طالبان در شمال افغانستان و همچنین احتمال حضور ملا اختر منصور در خاک این کشور به این نتیجه رسیده است که اگر طالبان همچنان به این پیشروی‌های خود ادامه دهند، درآینده باید امتیازات حداکثری را به این گروه واگذار کند.

از سوی دیگر وی می‌داند حضور قوی طالبان از یک سو و موج نارضایتی مردم افغانستان از غنی و تیم وی به دلیل به وجود آمدن شرایط بد اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و امنیتی در افغانستان می‌تواند به ضرر حکومت وحدت ملی این کشور تمام شود.

اشرف‌غنی و تیم مشاوره‌ای وی به این نتیجه رسیده‌اند که نمی‌توانند حضور گروه طالبان را نادیده بگیرند پس بهتر است مذاکرات صلح با این گروه در اسرع وقت آغاز شود.

حال طرف دیگر تصمیم‌گیرنده در این باره ملا اختر منصور رهبر طالبان است. باید هنوز منتظر ماند و دید وی چه استراتژی را برای خود و گروهش تعریف کرده است.

اختر منصور هم برای مذاکرات صلح بی‌رغبت نیست اما اینکه وی به دنبال چه شرایطی برای آغاز این روند است در آینده مشخص خواهد شد.

/انتهای پیام/


: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه‌های داخلی و خارجی لزوما به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای منتشر می‌شود.