- بنا بر اعلام پایگاه خبری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، کیانوش جهانپور چهل و دو سالگی انقلاب اسلامی را فرصت مغتنمی برای نگاه به گذشته، درس آموزی و البته احصای دستاوردهای انقلاب و نظام اسلامی دانست و گفت: نظام سلامت در ۴۲ سال گذشته به ویژه در سالهای دو سر طیف (ابتدا و انتهای) گام اول انقلاب، توسعه چشمگیر کمی و کیفی در همه ابعاد خود داشته است.
وی عنوان کرد: هزینههای درمان همواره یکی از دغدغههای اصلی خانوار محسوب میشود به همین دلیل در طول چهار دهه اخیر و به ویژه در دولت تدبیر و امید با اجرای طرحهای گوناگون از جمله طرح تحول نظام سلامت، تلاش شد تا هزینه پرداختی درمان از سوی خانوارها کاهش یابد. آمارها نشان میدهند که سهم پرداخت هزینههای درمان از جیب بیمار در هزینههای بستری از ۳۷ درصد در سال ۱۳۹۳ به ۵ درصد برای افراد با نظام ارجاع و ۱۰ درصد برای افراد فاقد نظام ارجاع در سال ۱۳۹۸ رسیده است. به عبارت دیگر، دولت توانسته حداقل بین ۲۷ تا ۳۲ درصد از هزینههای درمان را کاهش دهد.
وی از "امید به زندگی" به عنوان یکی از شاخصهای سلامت و توسعه انسانی یاد کرد و افزود: با وقوع انقلاب اسلامی و خدمات گسترده در بخشهای مختلف، جامعه ایران پیشرفتهای قابل ملاحظهای در آن داشته است. بر این اساس در حالیکه امید به زندگی در سال ۱۳۵۷ به حدود ۵۶.۶ سال رسیده بود که با انجام اقداماتی مانند بهبود وضعیت بهداشتی و کاهش مرگ و میر اطفال در سالهای بعد از انقلاب اسلامی، این شاخص در سال ۱۳۹۵ به ۷۵.۶ سال و در سال گذشته به ۷۶.۵ سال افزایش یافت.
سخنگوی سازمان غذا و دارو یادآور شد: در سال ۱۳۵۷ تنها ۲۵ درصد نیاز دارویی کشور آن هم به صورت بسته بندی در داخل تامین میشد درحالیکه هم اکنون بیش از ۹۷ درصد داروی مصرفی کشور، تولید داخل است. تعداد کل بیمارستانهای کشور در سال ۱۳۵۷ حدود ۴۵۰ بیمارستان بود در حالیکه در سال گذشته تعداد هزار و ۳۱ بیمارستان در سراسر کشور فعال بوده است. به عبارت دیگر تعداد بیمارستانهای سراسر کشور حدود ۲.۹ برابر رشد داشته است.
جهانپور گفت: نسبت تعداد پزشک به جمعیت در ابتدای انقلاب ۰.۳۸ بوده که در سال ۱۳۹۲ به ۱.۸ و در سال گذشته به ۲.۱ رسیده است. تعداد تختهای بیمارستانی در سال ۱۳۵۷ حدود ۵۶ هزار تخت بوده است این عدد در سال ۱۳۹۲ به ۱۱۱ هزار و ۸۷۹ تخت و در سال گذشته این تعداد به ۱۴۶ هزار و ۲۰۰ تخت فعال رسیده است. یعنی در سال ۹۸ نسبت به سال ۹۲ بیش از ۲.۶ برابر افزایش داشته است. به عبارت دیگر فقط در دوره سالهای ۹۲ تا ۹۸ بیش از ۵۵ هزار تخت جدید بیمارستانی احداث شده است. تنها در سال ۱۳۹۹ به رغم بحران همه گیری کرونا، بیش از ۱۰ هزار و ۶۰۰ تخت بیمارستان بعنوان یک رکورد ویژه به ظرفیت تختهای بیمارستانی کشور افزوده شده است.
رییس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت افزود: تعداد پزشکان در آستانه پیروزی انقلاب اسلامی (۱۳۵۶)، ۱۳ هزار و ۴۲۸ نفر بوده است. در آن سالها قریب به ۶ هزار پزشک پاکستانی در کشور حضور داشتند که در حال حاضر با پیشرفتهای آموزش پزشکی در کشور، نه تنها پزشکان خارجی در کشور حضور ندارند بلکه ایران اسلامی از نظر پزشکی که با تکیه بر توان داخل بوده است، جایگاه رفیعی در سطح دنیا دارد.
وی تصریح کرد: ارجاع مردم برای تهیه دارو و تجهیزات پزشکی به بیرون از بیمارستان به کمتر از ۱۰ درصد، بازسازی دو میلیون و ۸۰۰ هزار متر مربع فضای بستری، احداث بیش از هزار و ۹۸۰ تخت اورژانس و بهسازی و استانداردسازی ۴ هزار و ۳۵۵ تخت موجود اورژانس در سراسر کشور و توسعه و فعال شدن بیش از ۲.۵ برابر تخت ICU از اقدامات دولت تدبیر و امید در سالهای ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۸ بوده است. در سال ۱۳۹۹ به تنهایی و در زمینه مقابله با کرونا بیش از دو هزار و ۵۰۰ تخت ICU به ظرفیت کشور اضافه شده است.
جهانپور خاطرنشان کرد: میزان مرگ و میر اطفال کمتر از یک سال در سالهای ۱۳۵۶ و ۱۳۵۷ حدود ۱۱۱ و ۱۰۰ در هر هزار تولد زنده بود که در سال ۱۳۹۵ به حدود ۱۳ و در سال گذشته به ۱۱.۷ کاهش یافته است. همچنین میزان مرگ و میر اطفال کمتر از ۵ سال در سال ۱۳۵۷ حدود ۱۷۴ در هر هزار تولد زنده بود که در سال ۱۳۹۵ به حدود ۱۵.۱ و در سال گذشته به ۱۴ مرگ در هر هزار تولد زنده کاهش یافته است.
رییس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت اظهار داشت: میزان مرگ و میر مادران باردار از ۲۳۷ مرگ در یکصد هزار تولد زنده در سال ۱۳۵۶ به حدود ۱۸.۱ در سال ۱۳۹۵ و ۲۵ در هر یکصد هزار تولد زنده در سال گذشته رسیده است.