هیج مصلحتی بالاتر از اجرای قانون نیست
هیج مصلحتی بالاتر از اجرای قانون نیستبه گزارش گروه حقوقی قضایی به نقل از دادگستری البرز احمد فاضلیان گفت: عالی‌ترین مرتبه نظارت که بر کل عالم هستی است متعلق به خداوند است و این تعبیر بزرگان که «عالم محضر خداست» عصاره همه مباحث اخلاقی است و اگر انسان احساس کند که در محضر ناظری قرار گرفته قطعا به خودش اجازه اشتباه نخواهد داد.

رئیس کل دادگستری استان البرز اضافه کرد: مرحله بعدی نظارت، نظارتی است که بر پیامبر و ائمه اطهار داده شده و قرآن کریم می‌فرماید که پیامبر (ص) شاهد بر امت خویش است؛ در روایات اسلامی هم داریم که ائمه اطهار از احوال شیعیانشان آگاهند و همه احوال و اقوال ما به ایشان منتقل می‌شود.

وی مرحله بعدی نظارت را نظارتی دانست که امت اسلامی باید بر یکدیگر داشته باشند و ادامه داد: بارزترین مصداق این نوع نظارت، امر به معروف و نهی از منکر است.

فاضلیان نوع دیگر نظارت را نظارتی برشمرد که انسان باید بر خودش داشته باشد و گفت: امر نظارت تکلیفی الهی است و از جمله مسائل تاکید شده در فرهنگ دینی ما است که باید هر مومنی بر رفتار و افکارش نظارت مستمر داشته باشد برای اینکه لازمه تعالی انسان داشتن نظارت مداوم و عالیه بر رفتار خویش است.

 وظیفه دفع تهدیدها

وی افزود: در اسلام برای رسیدن به مقام و جایگاه اخروی و دنیوی تنها به کنترل بیرونی و قوه قهریه کفایت نشده بلکه به عامل درونی یعنی عدالت و تقوا هم تاکید شده است.

رئیس کل دادگستری استان البرز با بیان اینکه نظارت در دو بعد حفاظت و بعد اطلاعاتی حایز اهمیت است، اظهار داشت: در بعد حفاظت، پیشگیری بحث بسیار مهمی است و نیروهای حفاظت باید به مانند گلبول‌های سفید خون عمل کنند که عوامل بیماری‌زا و هر آنچه که سلامت جسمانی را تهدید می‌کنند را محدود و تهدید می کنند؛ حفاظت و اطلاعات نیز باید مانع و دیواری غیرقابل نفوذ در برابر خطرات و آسیب ها ایجاد کند.

وی همچنین تصریح کرد: امر پیشگیری، باید سرلوحه برنامه دستگاه‌های نظارتی باشد و با پیش‌بینی‌های دقیق از ورود آسیب‌ها و خطرات به دستگاه قضا جلوگیری کند.

صیانت از منابع انسانی

این مقام قضایی جلوگیری از تخلفات و ممانعت از رشد و تکرار عوامل بروز تخلف را هدف دستگاه نظارتی دانست و اظهار داشت: همانطور که در جامعه عده‌ای قانون‌گریز هستند، عده‌ای نیز نظارت‌گریز هستند و باید با تدابیری زمینه‌های نظارتی را برای عموم فراهم کنیم تا از آسیب‌های بعدی پیشگیری شود.

وی افزود: نظارت امری مقدس است و همه باید خودشان را در این امر مسئول بدانند؛ هدف اساسی ما صیانت از منابع انسانی به عنوان ارزشمندترین سرمایه هر دستگاهی است که باید با تکیه بر اصل برائت و عدم تجسس در احوال شخصی افراد پیگیری شود.

فاضلیان با تاکید بر اینکه در نظارت جایی برای مصلحت اندیشی وجود ندارد به فرازهایی از بیانات رهبر معظم انقلاب اشاره کرد و گفت: ایشان در بیاناتشان فرمودند که «مسئولان خیرخواه در قوای سه گانه بیاموزید که تسامح در مبارزه با فساد، به نوعی همدستی با فاسدان و مفسدان است. اعتماد عمومی به دستگاههای دولتی و قضائی در گرو آن است که این دستگاهها در برخورد با مجرم و متخلف قاطعیت و عدم تزلزل خود را نشان دهند».

وی با اشاره به اینکه دستگاه قضایی خیرخواه جامعه و مردم است، تصریح کرد: وقتی خانه‌ای یا ویلایی به دلیل ساخت و ساز غیرمجاز تخریب می‌شود به عنوان دستگاه قضایی متاثر می‌شویم ولی آگاه هستیم که هیچ مصلحتی بالاتر از قانون نیست و با اجرای قانون خواهان ایجاد نظم هستیم لذا آنچه برای ما مهم است قانون است و در اجرای آن جای هیچ‌گونه مصالحه، تسامح و تساهلی وجود ندارد.

 نقش اطلاعات در مدیریت

رئیس کل دادگستری استان البرز بعد دیگری که بر اهمیت حفاظت و اطلاعات اضافه می‌کند را بعد «اطلاعات» آن برشمرد و گفت: تولید اطلاعات یکی از وظایف مهم برای این مجموعه است که برای مدیریت تصمیم‌گیر و تصمیم‌ساز حائز اهمیت زیادی است و مدیر بدون اطلاعات به مانند غلاف بدون شمشیر است.

وی اضافه کرد: مدیریت زمانی می‌تواند نقش محوری خود را ایفا کند که از اطلاعات دقیق و قابل اطمینان برخوردار باشد. بنابراین اطلاعات دقیق زمینه تحقق عدالت در تصمیم‌گیری‌ها و ارزش‌گذاری و به کارگیری نیروها را فراهم می کند و میزان خطا را به حداقل می‌رساند.

فاضلیان در پایان از تلاش‌های سید جلال موسویان رئیس سابق حفاظت و اطلاعات دادگستری استان البرز تقدیر و برای سید مرتضی میرغفاری در مسئولیت جدیدش آرزوی توفیق کرد.