حسین علی نوری کارشناس علوم قرآنی در گفتوگو با خبرگزاری میزان درباره مضمون دعای روز ششم ماه مبارک رمضان گفت: ماه رمضان آثار عظیمی را برای انسان در بر دارد که زمینه را برای صیقل روح و جسم از آن جمله محسوب میشود. در دعای روز ششم ماه مبارک رمضان نکاتی همانند دوری از خواری، عذاب و خشم خداوند و همچنین طلب بخشش از خدا مطرح شده است.
وی ادامه داد: در دعای روز ششم ماه مبارک رمضان آمده است «اللَّهُمَّ لاتَخْذُلْنِی فِیْهِ لِتَعَرُّضِ مَعْصِیَتِکَ، وَلا تَضْرِبْنِی بِسِیاطِ نَقْمَتِکَ، وَزَحْزِحْنِیِ فِیْهِ مِنْ مُوجِباتِ سَخَطِکَ، بِمَنِّکَ وَأَیادِیکَ یا مُنْتَهى رَغْبَةِ الرَّاغِبِینَ، خدایا در این ماه به خاطر دست زدن به نافرمانیت خوارم مساز، و تازیانههای عذابت را بر من مزن، و از موجبات خشمت دورم بدار با منت و بخششت بر من ببخشای، ای نهایت آرزوی آرزومندان.» خشم و غضب الهی خواری را برای انسان به دنبال دارد و این امر به دنبال بی توجهی به دستورات الهی روی میدهد.
نوری به خشم خداوند اشاره و بیان کرد: هنگامی انسان مورد قهر الهی قرار میگیرد که مدام به سرپیچی از دستورات الهی پرداخته و معصیت انجام دهد و ما این را باید در نظر داشته باشیم که خداوند هیچ نیازی به اطاعت و فرمانبرداری بندگانش ندارد، چرا که او بینیازترین بینیازان است. در سوره توحید بیان میشود «اللَّهُ الصَّمَدُ، خداوند بینیاز است.» و قهر الهی برای این است که انسان خود را شناخته و به سیر کمالات و خودسازی بپردازد تا به درجات عالی انسانی برسد چرا که اگر انسان رها گذاشته میشد تا به هر کاری که میخواست دست زند، آنگاه بود که دیگر هیچ انسانی با انسانیت در روی زمین زندگی نمیکرد.
وی غضب خداوند متعال را از دیدگاه قرآن کریم مورد بررسی قرار دادو افزود: پروردگار در آیه ۹۳ سوره نسا میفرماید: «وَمَنْ یَقْتُلْ مُؤْمِنًا مُتَعَمِّدًا فَجَزَاؤُهُ جَهَنَّمُ خَالِدًا فِیهَا وَغَضِبَ اللَّهُ عَلَیْهِ وَلَعَنَهُ وَأَعَدَّ لَهُ عَذَابًا عَظِیمًا و هر کس مؤمنی را به عمد بکشد مجازات او (آتش) جهنم است، که در آن جاوید (معذّب) خواهد بود و خدا بر او خشم و لعن کند و عذابی بسیار شدید بر او مهیا سازد.» دراین آیه شدت غضب خدا را نشان مطرح میکند. نکته قابل توجه در بسیاری از آیات قرآن، هنگامی که به خشم و غضب الهی اشاره میشود، از «بنی اسرائیل» سخن به میان آمده است.
این کارشناس علوم قرآنی تاکید کرد: امام باقر (ع) در مورد خشم و غضب الهی میفرماید: «منظور از غضب خداوند متعال، عقاب و کیفر او است. کسى که گمان کند چیزى خداوند را دگرگون مى سازد [و تغییر حالت مى دهد]کافر شده است». هر گاه سخن از غضب و سخط خدا بیانمی شود، ارتباطى با خشم و غضب مخلوقین ندارد، بلکه کیفرهایى بوده که عادلانه براى تربیت انسانها مقرر شده است.
وی به بخش پایانی دعا روزه ششم ماه مبارک اشاره و تاکید کرد: طلب بخشش از خداوند متعال نکتهای که نباید از آن غافل شد. خداوند متعال خود بر این مهم تاکید دارد طلب بخشش از کانال توبه امکان پذیر است امام جعفر صادق (ع) میفرمایند: هر دردی دوا و درمانی دارد. داروی گناه، طلب آمرزش و استغفار کردن است. همچنین امام باقر (ع) فرمودند: «هر بار که مومن توبه و استغفار خود را تجدید کند خدا نیز مغفرت و آمرزش خود را برای وی تجدید مینماید.»
انتهای پیام/