ضرورت تخصیص بودجه سلامت از محل مالیات‌ها

15:25 - 24 تير 1396
کد خبر: ۳۲۸۹۶۱
دسته بندی: جامعه ، عمومی
وزیر بهداشت موضوع عدم تولیت یکپارچه در حوزه سلامت و نداشتن منابع پایدار را دو مشکل عمده پیش روی نظام سلامت عنوان کرد.

عدم تولیت یکپارچه در حوزه سلامت و نداشتن منابع پایدار دو مشکل عمده پیش روی نظام سلامت است/ ضرورت تخصیص بودجه سلامت از محل مالیات‌هابه گزارش گروه جامعه ، حسن هاشمی وزیر بهداشت، در اجلاس معاونین درمان دانشگاه‌های علوم پزشکی سراسر کشور با بیان اینکه در دولت یازدهم دکتر روحانی، مجلس و دستگاه‌هایی که به نوعی با حوزه سلامت مرتبط هستند، گام‌های خوبی در این حوزه برداشتند، ادامه داد: گام‌هایی که برداشته شد، در جهت کاهش هزینه‌های درمان، احترام بیشتر به مردم در مراجعه به مراکز درمانی، توسعه خدمات و تخت‌های بیمارستانی و افزایش دسترسی مردم به خدمات درمانی اتفاق افتاد و رویکردمان هم در همه این برنامه‌ها مناطق محروم و شهر‌های مرزی بود.

وزیربهداشت افزود: در جهت توسعه خدمات نیز تخت‌ها و خدمات زیادی روانه بیمارستان شد و در این راستا پزشکان متخصص و فوق تخصص در مناطق محروم مشغول خدمت شدند.

 هاشمی گفت: در عین حال هدف گیری‌های دیگری مانند ترویج زایمان طبیعی نیز انجام شد، به طوری که ۲۰۰۰ واحد تک نفره زایمان ساخته شد و یک میلیون و ۶۰۰ هزار زایمان طبیعی رایگان انجام گرفت و شاهد کاهش آمار سزارین در کشور بودیم.

وزیر بهداشت خاطرنشان کرد: همچنین کار ویژه‌ای در حوزه سکته‌های مغزی و قلبی آغاز شد که امیدواریم ادامه یابد، که مشابه این برنامه در کشور‌های آمریکا و اروپا اجرا می‌شود و در کشور‌های منطقه مشابه آن را نداریم، البته هنوز پوشش این برنامه کامل نیست و ۵۴ بیمارستان در ۲۴ شهر سکته‌های قلبی و ۵۵ بیمارستان در ۲۵ شهر سکته‌های مغزی را پوشش می‌دهند.

 هاشمی با بیان اینکه یکی از اقدامات ارزشمند در حوزه درمان توسعه تخت‌های ویژه بود؛ ادامه داد: مردم همیشه با مشکل کمبود تخت‌های ویژه مواجه بودند، در این دوره بالغ بر یک چهارم تخت‌های ویژه موجود به تعداد تخت‌های ویژه اضافه شد و همچنین راه اندازی ۲۴ تا ۲۵ هزار تخت بیمارستانی و تجهیز و بهره برداری از آن‌ها که کار بسیار دشواری بود نیز انجام گرفت.


در برخی تخصص‌ها کمبود داریم

وزیربهداشت تصریح کرد: اداره بیمارستان‌ها بسیار مشکل است، مثلا ما باید برای بالغ بر ۴۲۰ شهر کشور جراح مغز داشته باشیم و این در حالی است که سالانه تنها ۶۰ نفر در این رشته فارغ التحصیل می‌شوند.

 
 هاشمی ادامه داد: در سایر تخصص‌ها و فوق تخصص‌ها نیز کمبود‌هایی را داریم و درواقع تقاضا زیاد و تعداد فارغ التحصیلان کم است، بر این اساس اداره این مراکز بسیار سخت است و از همه معاونین درمان سپاسگزارم که توانستند، بخشی از درد مردم را کاهش دهند، چراکه حوزه درمان از سایر حوزه‌ها پیچیده‌تر است.

وزیربهداشت با بیان اینکه ما برای ادامه این مسیر با دو مشکل عمده روبه رو هستیم، گفت: مشکلاتی وجود داشته که از روز اول درباره آن‌ها صحبت می‌کردیم و تصور می‌شد در طی مسیر حل شود، اما نه تنها حل نشده اند بلکه مهم‌ترین تهدید برای خدمات بهداشتی و درمانی به شمار می‌آیند و این مسائل تولیت و یکپارچگی در حوزه سلامت و بحث منابع پایدار این حوزه است.

 هاشمی ادامه داد: مثلا در بخش بهداشت مشکل مان با سایر دستگاه‌ها اعم از وزارت صنعت، معدن تجارت، جهاد کشاورزی، وزارت نفت و نیرو و سایر دستگاههاست، چراکه آن‌ها با غذا، آب و سلامت مردم ارتباط دارند یعنی کسانی که بیماری‌ها را تولید می‌کنند و یا می‌توانند مانع بروز بیماری‌ها شوند، در حوزه بهداشت جزو شرکای ما به حساب می‌آیند، اما ما کمترین تاثیر را در برنامه‌های آن‌ها داریم.


وزیربهداشت ادامه داد: مجلس و دولت باید به موضوع مدیریت یکپارچه توجه بیشتری نشان دهند، اما متاسفانه می‌بینیم که اتوبان می‌سازند، اما دریغ از پیش بینی یک پایگاه اورژانس برای آن، یا اینکه در کنار ساخت مجموعه مسکن مهر، حتی یک مرکز درمانی یا بیمارستان ساخته نشد؛ بنابراین مهم است که سایر دستگاه‌ها با حوزه سلامت همراه بوده و مدیریت سلامت یکپارچه باشد.

 هاشمی گفت: در حوزه درمان عواقب عدم یکپارچه بودن تولیت، بسیار اسفناک‌تر است؛ چرا که ما نتوانستیم، طبق قانون صندوق‌های بیمه را تجمیع کنیم و حتی در برخی موارد همراهی آن‌ها را هم نداشتیم، مانند سازمان تامین اجتماعی که حق بیمه را دریافت کرده است، اما ۱۰ ماه است که معوقاتش عقب مانده است.

عدم پرداخت مطالبات بیمارستان‌ها از سوی بیمه‌ها نوعی گروکشی بود

وزیربهداشت افزود: جالب است که تامین اجتماعی هر ماه می‌تواند برای بیمه بازنشستگی و سایر دستگاه‌ها پول پرداخت کند، که مطالبات بیمارستان‌ها در مقابل این پرداخت‌ها عددی نبود.

 هاشمی بیان کرد: عدم پرداخت مطالبات بیمارستان‌ها از سوی بیمه‌ها نوعی گروکشی بود و آن‌ها گفتند، چون دولت طلب ما را نداده، ما هم مطالبات بیمارستان‌ها را پرداخت نمی‌کنیم.


وزیر بهداشت گفت: ما در حوزه سلامت با فرد فرد مردم سر و کار داریم و نزدیک به ۱۰ ماه است که مطالبات‌مان را دریافت نکرده ایم و در عین حال تعداد زیادی از بیمارستان‌ها در کشور در اختیار شرکای ما مانند سازمان تامین اجتماعی، نیرو‌های مسلح، بنیاد شهید و سایر دستگا‌ها از جمله وزارت نفت هستند و اگر تولیت یکپارچه نباشد هر یک از این‌ها مسیر دلخواه خودشان را دنبال می‌کنند که به نفع و صلاح تصمیم سازی‌ها نیست.

 هاشمی خاطرنشان کرد: موضوع انتقال شورای عالی بیمه نیز علیرغم اینکه مجلس تصمیم بر انتقال سازمان بیمه سلامت ایرانیان به وزارت بهداشت گرفت، اما با یک رای بلاتکلیف مانده است. از یک طرف مسئولیت آن به وزارت بهداشت سپرده شده و از سوی دیگر شورای عالی بیمه در اختیار وزارت رفاه که از حیث ساختاری زیر مجموعه تولیت که وزارت بهداشت است، قرار ندارد.

وزیربهداشت درخصوص پایداری منابع در حوزه سلامت گفت: منابع این حوزه علیرغم اینکه قرار بود به موقع و کامل تحویل داده شود، اما با آنچه که در رسانه‌ها گفته شد، تفاوت زیادی داشت و به نظر بنده جامعه پزشکی نجابت به خرج دادند و با سیلی صورت خود را سرخ نگه داشتند.

سازمان برنامه و بودجه متفاوت عمل کند

هاشمی گفت: مشکل پایداری منابع باید در دولت بعدی رفع شود، یعنی سازمان برنامه و بودجه در مورد ۱۰ درصد هدفمندی یارانه‌ها و نیز در مورد ردیف‌های قانونی که در بودجه می‌آید، باید متفاوت عمل کند.

وزیربهداشت با بیان اینکه مهم نیست چقدر اعتبار تخصصیص داده می‌شود، بلکه مهم این است که مدیری بداند، تا آخر سال چقدر اعتبار دارد و براساس آن برنامه ریزی کند.

 هاشمی گفت: اگر کشور پول نداشت، سبد خدمت باید کوچکتر می‌شد، اگر بودجه‌ای نبود، تا سرانه را بپردازد، تعداد کمتری بیمه می‌شدند؛ از سوی دیگر توقف این طرح هم کار آسانی نیست و از سوی دیگر روا نیست از جایی خرید خدمت کنیم و پول آن را به موقع پرداخت نکنیم.

وزیربهداشت افزود: البته دولت یکباره با مشکل کاهش قیمت نفت و کمبود بودجه مواجه شد که شاید آن را پیش بینی نمی‌کرد، همزمان کار‌های مهم دیگری در کشور دنبال شد، مانند خودکفایی گندم یا افزایش بودجه آموزش و پرورش، دکتر جهانگیری معاون اول رئیس جهموری در تبلیغات انتخاباتی اعلام کرد که بودجه آموزش و پرورش از ۱۴ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان به ۳۱ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان افزایش یافت، اما تحولات در این حوزه خیلی به چشم نیامد.

 هاشمی گفت: کل اعتبار طرح تحول سلامت در طول سه سال گذشته تاکنون ۱۲ هزار میلیارد تومان بوده است، در حالی که فقط در یک سال برای خودکفایی گندم ۱۵ هزار میلیارد تومان هزینه شد و در حالی که خودکفایی گندم محقق شده است، باز هم خرید تضمیمی از کشاورزان ادامه دارد، تا کشاورز آسیب نبیند.

وزیر بهداشت گفت: بخشی از منابع عمومی به قیمت و فروش نفت وابسته است و متاسفانه سرنوشت اعتبارات حوزه سلامت نیز به این متغیر گره خورده است.

ضرورت پایداری منابع در دولت دوازدهم

 هاشمی با بیان اینکه باید در دولت دوازدهم منابع پایدار شود، گفت: پیشنهاد ما این است که آنچه از منابع عمومی به ما اختصاص داده می‌شود را حذف کنند و معادل این پول از مالیات به ما اختصاص بدهند. ضمانت مالیات پایدارتر است و امیدواریم با لطف مجلس و نگاه مسئولان سازمان برنامه و بودجه این اتفاق بیفتد.

وزیربهداشت در ادامه بیان کرد: برخی می‌گفتند، اگر پول طرح تحول را به ما هم می‌دادید، زمین را به آسمان می‌دوختیم! اما به ما در طول سه سال گذشته فقط ۱۲ هزار میلیارد تومان دادند و توانستیم رضایت ۸۰ درصدی مردم را ایجاد کنیم و البته برخی از کسانی که دولت را تخریب کردند، چون می‌خواستند توفیق نظام را کتمان کنند می‌گفتند، این‌ها پول طرح تحول را به پزشکان دادند و دستمزد‌ها را افزایش دادند، اما این افراد نمی‌بینند که توانستیم زیر میزی‌ها را جمع کنیم.

هاشمی گفت: متاسفانه این صحبت‌ها در برخی مسئولان هم اثرگذار بود و آن‌ها هم ندانسته حرفی را می‌زدند که مخالفان جدی دولت مطرح می‌کردند، اما خوشبختانه مردم گوششان بدهکار نبود و بعد از خدا ما بزرگترین حمایت را از مردم داریم.

وزیر بهداشت تصریح کرد: انتظار داریم در دولت دوازدهم این دو خواسته ما محقق شود، اگر می‌خواهند طرح ادامه یابد، باید این مشکلات را حل کنند.


تصدی گری دولت در حوزه سلامت یکی از اشکالات ذاتی

هاشمی با بیان اینکه برخی اشکالاتی هم به طور ذاتی در حوزه سلامت وجود دارد، افزود: مشکلات ذاتی حوزه سلامت هم باید رفع شود به عنوان مثال تصدی گری دولت در این حوزه یکی
از این اشکالات است. کار مدیران ارشد وزارت بهداشت در حوزه درمان اداره بیمارستان نیست، بلکه باید در آنجا سیاستگذاری و نظارت کنند، نه اینکه خودشان تصدی‌گر باشند؛ بنابراین باید این موضوعات در آینده اصلاح شوند.

وزیربهداشت گفت: مشکلاتی نظیر بی عدالتی در پرداخت نیز وجود دارد، اما سنگ بنای این بی عدالتی ۳۰ سال پیش گذاشته شده است و اکنون دیگر تغییر نظام پرداخت کار آسانی نیست، بنابراین ما باید این اشکالات را به مرور زمان حل کنیم.

در ادامه این مراسم دکتر آقاجانی، معاون درمان وزیر بهداشت به نمایندگی از معاونین درمان دانشگاه‌های علوم پزشکی سراسر کشور از وزیر بهداشت خواست تا در دولت دوازدهم نیز در سمت وزارت بماند که هاشمی در پاسخ گفت: اخباری کذب در رسانه‌ها فقط هیجان ایجاد می‌کند و مردم را ناامید می‌کند، گاهی اخبار کذب را افراد گمنام مطرح می‌کنند، اما گاهی هم کسانی این حرف‌ها را می‌گویند که شناسنامه دارند.

وزیربهداشت افزود: عده‌ای هم می‌گویند مملکت همین است و باید با این حرف‌ها بسازید، اما این درست نیست. از آن بخشی که به طور سازمان یافته اقدامات انجام شده در کشور را تخریب می‌کنند، می‌خواهم که نه به خاطر کشور و نه به خاطر رضای خدا، حداقل به خاطر حفظ حرمت خودشان جلوی این مسائل را بگیرند.

 هاشمی گفت: افتخار می‌کنم که نزدیک سی سال دنبال درس و آموزش و طبابت بودم و تاکید می‌کنم، اثرگذار بودن در حوزه سلامت مهم‌تر است، ادامه خدمت در دولت زمانی مفید است که بتوانیم کاری انجام دهیم و برای این کار باید اختیارات و منابع کافی و پایدار داشته باشیم، در غیر این صورت فرقی نمی‌کند که چه کسی مسئول باشد.

وزیربهداشت افزود: نکته مهم، اثرگذاری است و اگر نتوانیم به عنوان یک مسئول فعالیت کنیم، می‌توانیم به عنوان یک پزشک در مسیر سلامت مردم گام برداریم.

 هاشمی گفت: باید به کسانی که با صداقت در کشور کار می‌کنند، کمک کرد و البته اصل موضوع با رای مردم در انتخابات حاصل شد که اراده رئیس جمهور نیز بر ادامه طرح تحول سلامت است و غیر ازاینها، سایر مسائل فرعی است.

وزیربهداشت گفت: کشور چاره‌ای جز ادامه این مسیر ندارد، زیرا وعده جمهوری اسلامی و انقلاب تامین رفاه اجتماعی برای مردم بود و این طرح در راستای شعار‌های انقلاب، امام و رهبری ادامه خواهد یافت.

در این مراسم، معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی ایران، خطاب به وزیر بهداشت گفت: مردم می‌خواهند که شما کار را در دولت دوازدهم ادامه دهید و اگر نیایید باعث دلخوری مردم است.

وزیر بهداشت پاسخ داد: کار مهم را شما انجام دادید، زیرا طراحی بسته‌های خدماتی بدون نقص بود و مردم نتیجه این کار‌ها را دیده اند و به دلیل اقدامات ارزشمند شما درمورد من لطف دارند. بر این اساس امیدوارم با توان بیشتری کار را ادامه دهید. 
 


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *