درج قیمت های واقعی در بورس کالا عامل حذف رانت

12:13 - 15 تير 1393
کد خبر: ۲۴۸
دسته بندی: اقتصاد ، عمومی
خبرگزاری میزان: قبل از اینکه مبادلات آهن آلات در بورس فلزات انجام شود، افراد زیادی با استفاده از ارتباطات خود با شرکت های تولیدی، اقدام به خرید محصولات با نرخ های ارزان و فروش آنها با قیمت های گران در بازار آزاد می کردند که پس از عرضه آهن دربورس و فروش کارخانجات با قیمت های حاشیه بازار، رانت های موجود در بازار آهن به پایان رسید.

: قبل از اینکه مبادلات آهن آلات در بورس فلزات انجام شود، افراد زیادی با استفاده از ارتباطات خود با شرکت های تولیدی، اقدام به خرید محصولات با نرخ های ارزان و فروش آنها با قیمت های گران در بازار آزاد می کردند که پس از عرضه آهن دربورس و فروش کارخانجات با قیمت های حاشیه بازار، رانت های موجود در بازار آهن به پایان رسید.


به گزارش ، کارشناس ارشد بازار سرمایه در خصوص تصمیم جدید وزارت صنعت در خصوص مبادلات محصولات پتروشیمی گفت: این تصمیم ما را به یاد سال 82 و راه اندازی بورس فلزات تهران می اندازد. در آن زمان نیز آهن به دلیل بازار و معاملات ناکارآمد حواله ای راهی بورس شد که اکنون ثمرات آن اتفاق را مشاهده می کنیم.


حسین خزلی خزاری با بیان مطلب فوق افزود : قبل از اینکه مبادلات آهن آلات در بورس فلزات انجام شود، افراد زیادی با استفاده از ارتباطات خود با شرکت های تولیدی، اقدام به خرید محصولات با نرخ های ارزان و فروش آنها با قیمت های گران در بازار آزاد می کردند که پس از عرضه آهن دربورس و فروش کارخانجات با قیمت های حاشیه بازار، رانت های کلان بازار آهن به پایان رسید.

وی با بیان اینکه سازوکار بورس کالا در طول سال های اخیر تعادل را در بازار آهن حکم فرما کرده است، اظهار داشت : در مبادلات پتروشیمی با وجود عرضه محصولات دربورس کالا، یک مشکل پنهان وجود دارد که احتساب قیمت محصولات براساس ارز مبادله ای و کمیاب بودن برخی کالاهای پتروشیمی دو عامل ایجاد مشکل هستند. به عبارت بهتر محصولات در بورس کالا عرضه می شوند اما دلالان می توانند از اختلاف قیمت های بورس با بازار آزاد استفاده کنند.

خزاری در این باره توضیح داد: به دلیل تولید پایین برخی از محصولات پتروشیمی و عرضه محدود در بورس، سیستم سهمیه بندی در معاملات اجرا می شود که عمده محصولات نیز در سامانه بهین یاب به جای تولیدکنندگان به دلالان می رسد.

این کارشناس در خصوص تاثیرات فروش محصولات پتروشیمی بر مبنای نرخ ارز آزاد گفت : شاید آزادسازی قیمت ها باعث رشد نرخ محصولات شود اما بالاخره این کار روزی باید انجام می شد و کالاهای پتروشیمی در فضای رقابتی و سالم مورد معامله قرار می گرفت.

به گفته دبیرکل سابق کانون کارگزاران با درج قیمت های واقعی در بورس کالا و شفافیت معاملات، پدیده ناسالم رانت را از بین می رود.

وی افزود: البته باید در نظر بگیریم که نرخ خوراک گاز پتروشیمی ها براساس تصمیم مجلس پنج برابر شد و در طرف دیگر سرمایه گذاری های سنگین در این بخش در حال انجام است، با این تفاسیر دولت نباید نرخ خوراک را آن قدر ارزان و یا آنقدر گران به پتروشیمی بدهد که زمینه سوء استفاده فراهم شده و یا سرمایه گذاری های این بخش به خطر افتد، در نتیجه ضرورت دارد که دولت در این زمینه مدیریت بهتری اعمال کند.

خرازی در پایان در خصوص تقاضای مازاد واحدهای تولیدی نیازمند فرآورده های پتروشیمی نیز تصریح کرد: مصرف مواد پلاستیکی در کشور ما به عنوان یکی از آلاینده های محیط زیست پنج برابر سرانه دنیاست که در این زمینه باید به سمت کاهش مصرف برویم. در تمام دنیا انرژی و مواد اولیه گران شده و به تبع آن مصرف مواد پلاستیکی نیز کاهش یافته است، اما در حال حاضر این صنعت در کشور ما براساس چرخه ارزان انرژی حرکت می کند و مواد اولیه زیادی را نیز به مصرف می رساند که علاوه بر فرهنگ سازی، باید اقداماتی همچون واقعی شدن قیمت ها رخ دهد.


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *